Guest matze Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 (edited) Takie cos ostatnio odkrylem, masc (krem) na marznace stopy. Link niestety po niemiecku, ale nazwa produktu (HOLMENKOL Warm Feet) jest, ze tak powiem, uniwersalna Jeden szwajcar z pewnego forum outdoorowego kupil, przetestowal na sobie i napisal, ze sie bardzo fajnie sprawdza. Zasiegnal jeszcze informacji u aptekarza, a ten mu powiedzial, ze skladniki tej masci sa ok ale nie powinno uzywac sie masci na otwarte rany no i ja zwykle jest mozliwosc reakcji alergicznej. Nie wiem tylko, jak sie ma sytuacja, gdy nabawimy sie obtarc podczas wedrówki, ale kto ma dobre buty, ten chyba nie musi sie martwic. Edited October 24, 2014 by matze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest NadiaNadia Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 A nie jest to po prostu zwykła maść rozgrzewająca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Jeśli stopy marzną są tylko 4 możliwości -zbyt mało ruchu -zbyt mocno zawiązane buty(hamowanie krążenia) -nieodpowiednie materiały użyte do produkcji butów(brak odprowadzania wilgoci) -buty niedopasowane do pogody Gdy zadbamy o wszystkie powyższe nie ma co się bać zimna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 ale kto ma dobre buty, ten chyba nie musi sie martwic. Tego należ się trzymac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matze Posted January 1, 2015 Report Share Posted January 1, 2015 ale kto ma dobre buty, ten chyba nie musi sie martwic. Tego należ się trzymac. Oczywiście. Tylko... buty jak buty ale najgorzej jak musisz np. za długo w jednym miejscu stać. Nie kojarzę butów na "stanie" a podczas marszu stopy raczej nie będą marzły. Inna sytuacja to np. noc w namiocie - czasami stopy mogą nieźle przemarznąć. Pamiętam to jeszcze z wojska. Śpiwory trzymały niby do -30°C ale stopy niestety zostawały zimne, a było "aż" -8°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Taaa wszystko się zgadza, ja jednak jestem zwolennikiem powiedzenia „ przez żołądek do stóp” czy jakoś tak ważne by u góry wlać a na dole ciepło było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matze Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 A to bywa rożnie... Łaziłem na mroziku -14°C i było ciepło w nogi a niekiedy to przy 0°C albo trochę ponad potrafią mi nieźle zmarznąć. Moim zdaniem to również kwestia krążenia czy też tego słynnego "dnia". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 wszystko zależy ile wlejesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Butybuk Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Marznące stopy mogą być także wynikiem problemów z krążeniem,weź ten fakt pod uwagę,poza tym proponuję wiecej ruchu plus maść rozgrzewającą. Właśnie od tego bym zaczął w diagnozie problemu,ewentualnie wybierz się też do lekarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marta56 Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Ale i tak jak patrze na te opisy pomimo że ostatni był trochę dawno polecam wygodne buty dla czytających to tak jak ja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fido Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 jak dla mnie te marznące stopy to po prostu problemy z krążeniem...jeżeli chodzi o stanie w zimnie to pytanie ile czasu masz tak stać i nie zmarznąć w stopy dobre buty i grube skarpety chyba powinny zrobić robotę, a jak się mimo wszystko robi zimno to poruszać się trochę, żeby krew szybciej do stóp docierała - najłatwiej wszystko medykamentami załatwić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tynkowa7 Posted October 16, 2017 Report Share Posted October 16, 2017 Też mam problem z marznącymi stopami, ale to właśnie wina krążenia. Grube skarpetki, (w domu dodatkowo kocyk) i rozgrzewające napoje są najlepszym lekarstwem. Maści rozgrzewającej jeszcze nie używałam, ale jeśli skutkuje, to może pora przetestować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest matze Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Stare, ruskie walenki...? Na -40 zdają egzamin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts