Jump to content

Cos na marznace stopy

Guest matze
 Share

Recommended Posts

Takie cos ostatnio odkrylem, masc (krem) na marznace stopy. Link niestety po niemiecku, ale nazwa produktu (HOLMENKOL Warm Feet) jest, ze tak powiem, uniwersalna ;) Jeden szwajcar z pewnego forum outdoorowego kupil, przetestowal na sobie i napisal, ze sie bardzo fajnie sprawdza. Zasiegnal jeszcze informacji u aptekarza, a ten mu powiedzial, ze skladniki tej masci sa ok ale nie powinno uzywac sie masci na otwarte rany no i ja zwykle jest mozliwosc reakcji alergicznej. Nie wiem tylko, jak sie ma sytuacja, gdy nabawimy sie obtarc podczas wedrówki, ale kto ma dobre buty, ten chyba nie musi sie martwic.

Edited by matze

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Jeśli stopy marzną są tylko 4 możliwości

-zbyt mało ruchu

-zbyt mocno zawiązane buty(hamowanie krążenia)

-nieodpowiednie materiały użyte do produkcji butów(brak odprowadzania wilgoci)

-buty niedopasowane do pogody

Gdy zadbamy o wszystkie powyższe nie ma co się bać zimna ;)

• 3 weeks later...

ale kto ma dobre buty, ten chyba nie musi sie martwic.

Tego należ się trzymac.

Oczywiście. Tylko... buty jak buty ale najgorzej jak musisz np. za długo w jednym miejscu stać. Nie kojarzę butów na "stanie" a podczas marszu stopy raczej nie będą marzły. Inna sytuacja to np. noc w namiocie - czasami stopy mogą nieźle przemarznąć. Pamiętam to jeszcze z wojska. Śpiwory trzymały niby do -30°C ale stopy niestety zostawały zimne, a było "aż" -8°C ;)

A to bywa rożnie... Łaziłem na mroziku -14°C i było ciepło w nogi a niekiedy to przy 0°C albo trochę ponad potrafią mi nieźle zmarznąć. Moim zdaniem to również kwestia krążenia czy też tego słynnego "dnia". :)

• 3 months later...
Guest Butybuk

Marznące stopy mogą być także wynikiem problemów z krążeniem,weź ten fakt pod uwagę,poza tym proponuję wiecej ruchu plus maść rozgrzewającą. Właśnie od tego bym zaczął w diagnozie problemu,ewentualnie wybierz się też do lekarza.

• 1 year later...
  • 2 weeks later...

jak dla mnie te marznące stopy to po prostu problemy z krążeniem...jeżeli chodzi o stanie w zimnie to pytanie ile czasu masz tak stać i nie zmarznąć w stopy ;) dobre buty i grube skarpety chyba powinny zrobić robotę, a jak się mimo wszystko robi zimno to poruszać się trochę, żeby krew szybciej do stóp docierała - najłatwiej wszystko medykamentami załatwić :)

• 1 year later...