moo Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Witam, Jakś czas temu kupiłam sobie buty ze skóry licowej. Stały sobie i czekały, aż mi się zachce je wypastować. Nadszedł dzień, dziś, kiedy z braku innych możliwości musialam je zalozyc. Niewypastowane. Uznalam, ze przez jeden dzień nic im się nie stanie. Otoż nie, stało się. Ciepły, tłusty bigos pozostawił dwie tłuste ciemne plamy na nosku mojego pięknego, jasnobrązowego buta. Jest jakiś sposób na ich usunięcie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 ups Próbowałbym Odplamiaczem Hussard. Gdyby nie poszło, to ewentualnie można podjąć próbę osiągnięcia efektu antykowania na oby noskach (przyciemnienia) za pomocą kremu Pommadier i pasty woskowej Pate de Luxe: Step by step: http://www.hangerproject.com/shoe-care-guide/shoe-antiquing-the-new-old/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Witam, Jakś czas temu kupiłam sobie buty ze skóry licowej. Stały sobie i czekały, aż mi się zachce je wypastować. Nadszedł dzień, dziś, kiedy z braku innych możliwości musialam je zalozyc. Niewypastowane. Uznalam, ze przez jeden dzień nic im się nie stanie. Otoż nie, stało się. Ciepły, tłusty bigos pozostawił dwie tłuste ciemne plamy na nosku mojego pięknego, jasnobrązowego buta. Jest jakiś sposób na ich usunięcie? Po usunięciu plam na technicznych odtłuszczaczach zostanie rozjaśniona plamka-tłuszcz zawsze wiąże sie z barwnikiem. Czasem może udać sie zapastować, w innych przypadkach trzeba albo domalować lub malować całość, antykowanie czyli patynowanie jak najbardziej też ale to zmienia wygląd buta...często na ładnieszy :-) Myślę,iż skóra nie była kryta tzn. w pełni domknięta lakierami-taka półotwarta i wtedy bigos...wszedł do środka skóry :-(, tzn. tłuszcz z bigosu co jest trudniejsze do usunięcia ale w pełni wykonalne. Można zdjęcie butów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts