Jump to content

Schodząca farba z praktycznie nowych mebli.

Recommended Posts

Przypadek wielce skomplikowany, niszczący zdrowie psychiczne właścicieli-tu moich znajomych.

Zakupione meble - sofa dwójka i fotel za cenę 6.500zł po dwóch latach zaczeły się pozbywać farby jak wąż skóry. Ten okres wytrzymały tylko dlatego, iż nie były czyszczone. Moim zdaniem gotowa wykończona skóra - pomalowana i zamknięta lakierami została przefarbowana na ciemniejszy odcień a następnie uszyto z niej poszycie mebli w znanej i cenionej chyba firmie.

Gdyby czyszczenie następowało regularnie to nie uratowało by to mebli lecz przyśpieszyło  proces degradacji w tym przypadku. Miałem je uratować robiąc pełną renowację co było zabiegiem najprostszym dla mebli i otarcie łez mojej znajomej.

Jednak zaryzykowałem i używając odpowiednich środków czyszczących oraz specjalnych rozpuszcalników do usuwania zewnętrznych warstw farby powstałych np. wskutek zdarzeń losowych podczas użytkowania, oraz specjalnych padów szlifujących i całego mojego doświadczenia udało mi się centymetr po centymetrze ze wszelkimi zakamarkami absolutnie na całej powierzchni usunąć warstwę farby nie zostawiając nawet okruszka i co NAJWAŻNIEJSZE NIE USZKADZAJĄC POWŁOKI farb i lakierów , które były pod spodem. potem juz tylko suszenie i konserwacja na odpowiednich środkach uszczelniających i zamykających skórę. Ogólnie czas pracy to około dwóch tygodni czyli p[raktycznie dłużej niż sama renowacja . Ale powłoki zostają w oryginale i te co były pod spodem sa bardzo przyzwoitej jakości.

Uffff 

20140707_150047.jpg20140708_142420.jpg20140708_142448.jpg20140707_150014.jpg20140710_130304.jpg20140710_130324.jpg20140710_130424.jpg

Edited by tosa