m4ri0s20 Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Na początku witam wszystkich urzytkowników forum! Jestem świeżakiem Mam pytanie odnośnie niebieskich/granatowych butów Ralph Lauren Harvey wykonanych z płótna Canvas jak podaje producent - zauważyłem, że pojawiły się mi w paru miejscach takie jakby białe przebarwienia na materiale. Próbowałem je zmyć, ale nic nie pomaga.Nie są duże, widoczne pod pewnym kątem i gdy jest jasno lub na zewnątrz, ale irytują mnie. Moje pytanie brzmi - czy są jakieś odświerzacze koloru, które nadadzą się do tych właśnie butów? Pytałem w wielu sklepach i u szewca, ale nikt nie zdołał mi pomóc. Dzisiaj nie mam dostępu do komputera, ale jutro wstawię zdjęcia butów. Chodzi głównie o to czy coś w ogóle mogę zrobić? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Canvas wyblakł zapewne. Pokaż fotki, będziemy się zastanawiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ri0s20 Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Oto zdjęcia. Tak jak mówiłem - nie widać tego jakoś niesamowicie mocno, ale jednak. Zdjęcia nie oddają tak tego do końca. Właściwie machnął bym na to ręką, gdyby nie fakt, że buty mają miesiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Podejrzewam, że to naturalne zużycie canvasu. Konsultuj sprawę ze sprzedawcą lub producentem, może będą mądrzejsi. Każda próba farbowania, wiązałaby się tu z pociągnięciem po całości, co zawsze jest ryzykowną opcją. Osobiście nie przejmowałbym się specjalnie i cieszył butami, ewentualnie użył do czyszczenia czegoś konkretnego: Saphi Omni Textile Saphir Omnidaim (koncentrat do rozcieńczenia) Może lepiej się sprawią. Ważne: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ri0s20 Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Mam w domu kupiony Tarrago Leather Care, ale nie wiem czy on się zbytnio do tego nadaje. Właśnie mam taki zamiar - po prostu nie patrzeć na to i cieszyć się butami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Masz na myśli Universal Cleaner Tarrago? Jeżeli tak, to możesz śmiało spróbować go użyć (najpierw próba). Jest dobry i na tyle uniwersalny, że nadaje się i do skór, i do canvasu, i do tekstyliów ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ri0s20 Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Tak dokładnie o to mi chodzi. Właśnie dlatego pytałem o ten produkt, gdyż używałem również jego i niestety nie pomógł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Zatem myślę, że niewiele da się zrobić, bez większego ryzyka. Może, któryś z Szewców coś jeszcze podpowie. Miewają swoje magiczne patenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ri0s20 Posted June 25, 2014 Author Report Share Posted June 25, 2014 Myślę, że nie jest to na tyle wielka wada by ryzykować ich większe uszkodzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts