nie_problem Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Testy farb TARRAGO: Quick Color (pomalowany prawy but na biało) Color Dye (pomalowany lewy but na biało + loga w obu butach na niebiesko) Proszę nie zwracać uwagi na precyzję, bo to tylko testy na starych, zużytych halówkach. Malowanie celowo na czarnej skórze, by łatwiej było ocenić efekty i trwałość. Generalnie nie polecam zmieniać koloru z ciemniejszego na jaśniejszy, bo z reguły bywa to trudniejsze i problematyczne. O wiele łatwiej odwrotnie Wnioski: Quick Color (pomalowany prawy but na biało) - bardziej naturalne, pozbawione wysokiego połysku wykończenie, które w obuwiu sportowym sprawdzi się lepiej Color Dye (pomalowany lewy but na biało + loga w obu butach na niebiesko) - wysoki połysk sprawia, iż w butach sportowych wykończenie prezentuje się mniej naturalnie, taki efekt z reguły pożądany jest w damskich półbutach, szpilkach ... Przy malowaniu z jaśniejszego na ciemniejszy powinno być o wiele lepiej. Przy pracach renowacyjnych (nie zmianie koloru) obie farby powinny zdać egzamin w większości przypadków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Testy farb TARRAGO: Quick Color (pomalowany prawy but na biało) Color Dye (pomalowany lewy but na biało + loga w obu butach na niebiesko) Proszę nie zwracać uwagi na precyzję, bo to tylko testy na starych, zużytych halówkach. Malowanie celowo na czarnej skórze, by łatwiej było ocenić efekty i trwałość. Generalnie nie polecam zmieniać koloru z ciemniejszego na jaśniejszy, bo z reguły bywa to trudniejsze i problematyczne. O wiele łatwiej odwrotnie 01.jpg02.jpg03.jpg Wnioski: Quick Color (pomalowany prawy but na biało) - bardziej naturalne, pozbawione wysokiego połysku wykończenie, które w obuwiu sportowym sprawdzi się lepiej Color Dye (pomalowany lewy but na biało + loga w obu butach na niebiesko) - wysoki połysk sprawia, iż w butach sportowych wykończenie prezentuje się mniej naturalnie, taki efekt z reguły pożądany jest w damskich półbutach, szpilkach ... Przy malowaniu z jaśniejszego na ciemniejszy powinno być o wiele lepiej. Przy pracach renowacyjnych (nie zmianie koloru) obie farby powinny zdać egzamin w większości przypadków Jeśli mogę to wystarczy lakier mat tarrago-najlepiej aerografem i mat oraz naturalny wygląd zapewniony. Robiłem , wychodzi jak najbardziej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 27, 2014 Author Report Share Posted May 27, 2014 Właśnie jak będzie chwila to spróbuję. Jak lakierem pojadę po Color Dye, po połysku ani śladu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Właśnie jak będzie chwila to spróbuję. Jak lakierem pojadę po Color Dye, po połysku ani śladu? Będzie satyna-ładna, mat mocny nie będzie. Jeśli ostatnią warstwę farby położymy aerografem to nie tylko, że wyrówna powierzchnię czyli powłoka będzie ładniejsza to jeszcze będzie bardziej naturalnie wyglądać i bliżej matu niż sztucznego połysku. Nawet lakier w połysku kładziony aerografem lepiej wygląda. Ostatnia warstwa farby jeśli jest możliwość koniecznie aerografem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 28, 2014 Author Report Share Posted May 28, 2014 Dzięki za wskazówki! Będzie zabawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 22, 2014 Author Report Share Posted August 22, 2014 Odtłuszczenie i przygotowanie skóry oraz midsoli do malowania: Tarrago Conditioner Testowanie na cholewce czarnej farby: Tarrago Quick Color Midsole malowane pastą: Tarrago Super Black http://www.eukicks.com/releasing-air-jordan-7-retro-%E2%80%9Corion-blue%E2%80%9D/ Wykonawca i właściciel butów zachwycony, ale mi osobiście tak wysoki połysk nie pasuje - to niemal patent leather. Choć z drugiej strony, czasem taki efekt jest pożądany: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joljol Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Witam, Próbuję doprowadzić do ładu swoje Jordany 1 i mam problem z połyskiem. Położyłem pare warst Angelusa kolor red i jak na razie 2 warstwy matowego finishera. Nie wygląda to naturalnie. Jest jakaś szansa żeby buty przestały się tak świecić ? I jeszcze jedno pytanko. Jakich środków do odżywienia skóry użyć na malowaną powierzchnię i po jakim czasie od zakończenia malowania? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Chyba najbardziej matowy finisher na rynku: https://multirenowacja.pl/tarrago-sneakers-matt-maker.html Pobaw się również w przyszłości Dullerem: https://multirenowacja.pl/angelus-duller-gloss-reducer.html Zanim zaczniesz malować konkretne buty zawsze obejrzyj konkretną liczbę filmików i tutoriali, rób próby i stosuj przeróżne kombinacje na butach, których nie żal - z czasem wypracujesz swoje własne sposoby. Po malowaniu i wykończeniu daj się tym powłokom utrwalić. Za jakiś czas po czyszczeniu możesz zawsze pociągnąć Shoe Creamem w kolorze lub innym kremem nadającym się do kicksów, np: https://multirenowacja.pl/nano-krem-z-woskiem.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joljol Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 (edited) Dzięki za odpowiedź. Widziałem na tutorialu tego dullera, ale ubzdurałem sobie że to dodatek do materiałów tekstylnych Myślisz, że jak położę teraz na finishera jeszcze 3 warstwy angelusa z dullerem to farba będzie trzymać ? Do białej części toeboxa użyłem saphira juvecuir, może też dałoby radę zmieszać to z dullerem i obyłoby się bez zbędnego połysku, testował ktoś takie rozwiązanie ? edit: jeszcze jedna refleksja mnie naszła: na tutorialach z renowacji kicksow zwykle używają farb angelusa. Czy nie lepiej użyć mniej inwacyjnych środków w postaci kremow z pigmentem (juvecuir, pommadier) ? Edited April 6, 2017 by joljol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted April 6, 2017 Report Share Posted April 6, 2017 Próbuj, szukaj swoich rozwiązań. Na filmach pełno Angelusa, bo to legenda, historia, USA ... ale widziałem kilka warsztatów i możesz być pewien, że znajdziesz na nich różnego rodzaju środki Podejrzane u Cieślewskiej - to moim zdaniem jeden z największych potencjałów na polskiej scenie: Cytat z bio Obuwnika: Cytuj Tarrago Brand Ambassadorhttps://www.instagram.com/obuwnik/ Bywa naprawdę różnie, a wielu z nich stosuje przeróżne mieszanki, czasem domowe patenty ... no, ale nie o wszystkim dowiesz się z filmików, bo to ich know-how Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irminja Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 wow ale wypasiona różnica a ja myslałam ze z takich zniszczonych butów nic sie nie da zrobic a tu takie miłe zaskoczenie:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts