count_martin3z Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Całość przeniesiona/wydzielona z tematu : Czym jak i które buty impregnować ? Oraz linki ciekawe w tym temacie.AXE316 Czołem, Axe, który nano protector polecisz z multirenowacji do tych butów Jest ich dość sporo i lekko zgłupiałem. Bardzo zapobiegawczo chce je przed zimą zaimpregnować. Dodam, że są całkowicie nowe, tylko szwy woskiem z terpentyną przejechałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 http://www.multirenowacja.pl/nano-protector-spray-250ml-high-tech-protektor-optymalna-ochrona.html Tenże Bo skoro buty nowe - zupełnie nadmierne było by ich gruntowne traktowanie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Pozalewałem wszystkie szwy, ale na tej czerni został wosk, który wygląda ciulowo. Da się to czymś domyć żeby nie zmyć tego wosku ze szwów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Da się . Mydło w ruch Ewentualnie terpentyna . No pospieszyłeś się z tym woskiem - nie ukrywam - to w sumie zabieg składowy zaprawiania i tłuszcz wyrównał by to wszystko, ale na początek nie widzę potrzeby radykalnego traktowania tych butów "Zaprawianiem". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 (edited) Da się . Mydło w ruch Ewentualnie terpentyna . No pospieszyłeś się z tym woskiem - nie ukrywam - to w sumie zabieg składowy zaprawiania i tłuszcz wyrównał by to wszystko, ale na początek nie widzę potrzeby radykalnego traktowania tych butów "Zaprawianiem". Ano widzisz... Lubie mieć suche i ciepłe stopy w zimie. Dzięki Twoim tutom takie mam, stojąc nawet po 15 min w wodzie na rybach Tak jak piszesz, woskować jeszcze nie będę, bo takie ładne są i nowe, ale nanospecyfikiem napsikam . Powiedz jeszcze tylko, czy ciepłą wodą z mydłem? Obawiam się, że nawet przy lekko ciepłej usunę wosk ze szwów, a nie chcę znów wąchać - tego jakże miłego zapachu (SERIO) - terpentyny... EDIT: Blatio, miło czytać Twoje posty i tutaj Pozdro! Edited August 28, 2011 by count_martin3z Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Jeśli masz jeszcze to mydło do skór to spokojnie zejdzie . Zwykłych mydeł do mycia skór nie polecam - bardzo odmienne efekty od zamierzonych. A jak ponosisz i stwierdzisz że impregnat już nie daje rady - to niestety trzeba bardziej radykalnie zadziałać . No cóż nie wszystko co ładnie pachnie jest dobre w danych sytuacjach - terpentyna to składowa wszystkich past do butów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Jeśli masz jeszcze to mydło do skór to spokojnie zejdzie . Zwykłych mydeł do mycia skór nie polecam - bardzo odmienne efekty od zamierzonych. A jak ponosisz i stwierdzisz że impregnat już nie daje rady - to niestety trzeba bardziej radykalnie zadziałać . No cóż nie wszystko co ładnie pachnie jest dobre w danych sytuacjach - terpentyna to składowa wszystkich past do butów. Mam jeszcze savon z Avel'a, z ostatniej wysyłki. Tylko jeszcze powiedz jaka woda? Średnio ciepła, ciepła, czy gorąca Zapach terpentyny mi się podoba Tylko później głowa boli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Najlepiej ciepła . Całkiem gorąca to też nie zdrowo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Najlepiej ciepła . Całkiem gorąca to też nie zdrowo . Dobra, to jeszcze jedno... Łączenie podeszwy i skóry. Czy w tych miejscach też sugerujesz coś ekstra, czy faktycznie terp. + wosk się sprawdzi? To chyba najbardziej newralgiczny punkt buta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Buty jak sam mówisz są nowe i jak pociągniesz bez końcowego "zaprawiania" woskiem - ślad będzie widoczny . A ty go zwyczajnie widzieć nie chcesz zatem rolę impregnacji tymczasem pełnić będzie tylko impregnat . But w sumie bardziej na miasto niż w teren - zatem jak mówiłem - stwierdzisz że "Już Czas " zaprawisz na maxa . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Dobra, w takim razie postanowiłem poświęcić swoje buciki dla dobra ogółu... Zawsze byłem zwolennikiem funkcjonalności i niezawodności niźli fancy wyglądu. Tak więc poleciałem po bandzie i zrobiłem tak jak "zaprawiałem" swoje licówki wg Mistrza AXE. Efekty: Tak wyglądały tuż po uszczelnieniu szwów woskiem z terpentyną: Jak widać wosk, wygląda paskudnie na czarnym nubuku. Zaraz po tym postępując wg wskazówek AXE użyłem mydełka: Ciepła woda, gąbka i szorowanie... Widać, że buty są kryte czymś, co mydło zmywa: Szybkie przetarcie ręcznikiem i efekt: I teraz podsumowanie... Tak wyglądają buty przed i po myciu od nowości (lewy po, prawy przed). Widać, że wosk nie wyszedł od razu i podejrzewam, że nie wyjdzie. Dlatego widząc brak różnicy sprzed mycia i po myciu, chyba je zaprawię na amen, albo zrobie dwa tak samo i przepryskam TYM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Spokojnie Ale dzięki za fotki (żeby tak każdy ) Wosk był zdecydowanie jednak za gęsty - dlatego go tak mocno widać . Masz gumową szczotkę ? Jeśli tak to może mała szansa doczyszczenia by była - no bo pewnie dwa razy myć to ci się już nie chce ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Spokojnie Ale dzięki za fotki (żeby tak każdy ) Wosk był zdecydowanie jednak za gęsty - dlatego go tak mocno widać . Masz gumową szczotkę ? Jeśli tak to może mała szansa doczyszczenia by była - no bo pewnie dwa razy myć to ci się już nie chce ? Dolałem terpentyny do pełnego pojemnika Tyle nie było nawet jak od CIebie przyszło Szczoteczkę może gumową do nubuku znajdę. Dwa razy myłem. Ostatnia fota jest po drugim myciu I tak myślę na jaką opcję się zdecydować. Zaprawiać z woskiem i olejem na amen, czy domyć i psikać farba do nubuku i potem nanomiksturą Zobaczę ile dzisiaj piwek wypiję, a reszta to już sama poleci. P.S. Schną teraz, zaraz obmyję po raz trzeci i zobaczymy. Fotki dorobię na biegu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 Ok. Tą farbę sobie odpuść na razie i psiknij samym impregnatem - w środku sezonu zdecydujesz i wydzielimy całość na tutka jakoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Ok. Tą farbę sobie odpuść na razie i psiknij samym impregnatem - w środku sezonu zdecydujesz i wydzielimy całość na tutka jakoś No to reasumując... Dojeżdżam drugi but tak samo, ale jeszcze rozcieńczę jeszcze wosk z terpentyną. Tylko jeśli będzie go za mało, to też taka sztuka dla sztuki trochę. Myję dokładnie i psikam impregnatem, foty później. A korci mnie jeszcze poeksperymentować trochę z różnymi specyfiksami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 28, 2011 Report Share Posted August 28, 2011 A to @nie_problem może ci załatwić Pisz do niego na PW i dogadacie się z całą pewnością Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 30, 2011 Author Report Share Posted August 30, 2011 Sorki, że post pod postem. Tak więc Panie AXE po 4 krotnym myciu. but wygląda jak na zdjęciach. Wosk z międzyszwów nie wyszedł, ale widzę, że wypłukał się z samych szwów. Przy okazji zmyłem barwnik i podejrzewam lichą impregnację. To teraz? Odzyskujemy meszek i impregnujemy? Nano protektor zamówię. Jak poprawić kolor? Jeśli nie błyszczący jak po woskowaniu to może macik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 30, 2011 Report Share Posted August 30, 2011 No to zerknij : http://www.wbutach.pl/topic/241-wyblakniety-zamsz-i-co-dalej/page__view__findpost__p__1582 Palety kolorów http://www.wbutach.pl/topic/159-palety-barw-srodkow-do-pielegnacji-i-malowania-skor/ Bo zakładam ,że nie masz zamiaru traktować teraz extremalnie butów i nubuk ma zostać nubukiem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted August 31, 2011 Author Report Share Posted August 31, 2011 Tak, jeśli nanoprotektor pozwoli mi je zrobić nieprzemakalnym na jakiś czas to spoko. Podejrzewam, że w środku sezonu zaprawię je wg któregoś z twoich tutków, ale jeszcze są ładne To teraz powiedz, czy olejować przed renowatorem i farbą, czy najpierw renowator, nanoprotektor i na końcu farba? Czy jeszcze jakaś inna kolejność? Jak to wszystko zrobię, obfocę, to może wydzielisz temat na "uszczelnianie" butów nowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Impregnaty zawsze na samym końcu. Olejowanie w przypadku tego impregnatu jest bezcelowe prawie ,bo będzie problem z samym impregnatem .(właściwości olejofobowe nanoimpregnatów ) Jasne że się zrobi wydzielenie A powiedz mi jeszcze jaki to bierzesz renowator i jaką farbę ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Za kilka tygodni dostępne powinny być jeszcze 2 nowe NANO IMPREGNATY: SAPHIR NANO INVULNER: TARRAGO OIL NANO PROTECTOR: Strasznie Ciekaw jestem zwłaszcza OILA pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
count_martin3z Posted September 4, 2011 Author Report Share Posted September 4, 2011 (edited) Ok, to kończymy tutek Tak więc paczka z medykamentami do butów doszła. Szczególne pozdrowienia dla Pani z firmy. Po 15 musiała chyba gonić kuriera Tak zalane woskiem szwy, dobrze umyte traktujemy farbą w kremie: Po szybkiej chwili wyglądają już tak: 10 minut dokładnego nakładania i pozostawiam na resztę dnia do wyschnięcia. But pod wieczór (po lewej) w porównaniu z oryginałem (ten po prawej) Wg mnie jest bardziej czarny. Nubuk w bucie bez "zaprawiania" wpada w odcień jakby ciemnego brązu, a nasz bohater jest idealnie czarny. Czyli farba w kremie zdała egzamin. Po dokładnym wyschnięciu psikamy nanoprotectorem z Terrago. I teraz coś na co czekałem te wszystkie dni. Czyli 10 sekundowy test pod kranówką Oto but po całych zabiegach: Zaś tak wygląda but od producenta: Tak więc czasem warto być świętszym od papieża i mądrzejszym od producenta Aha, meszku na bucie ubyło i zrobił się bardziej gładki. Gdybym miał lepszą szczotkę poprawiłbym wygląd, ale po co? Nowy but i tak ma ładną fakturę do pierwszego prania, czy też mycia. Wszystko się i tak zrówna. Ok, tyle relacji Bez odbioru do następnej pary butów Edited September 4, 2011 by AXE316 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts