nie_problem Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Długopis na skórach to jeden z tych większych problemów, nad którymi większość załamuje ręce. Zwykłe Cleanery nie mają szans, ale AVEL HUSSARD Detaucher "Oddługopisiacz" do tego właśnie został stworzony. Ważne, by usuwać plamę delikatnie - środek jest bardzo silny (nadmiar lub zbyt mocne tarcie może uszkodzić wykończenie skóry). http://llaveru.webcindario.com/wordpress/?p=609 Znaczenie ma jeszcze rodzaj skóry i sposób jej wykończenia. Nie z każdą idzie tak samo. W skrajnych przypadkach pozostaje malowanie. Tarrago Universal Cleaner radzi sobie z większością tradycyjnych zabrudzeń, ale na tym przykładzie widać jak tusz długopisowy (wbrew pozorom) mocno utrwala się na skórach. Zanim dacie dziecku długopis do zabawy, rozejrzyjcie się dokładnie dookoła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Po jakim czasie od pomalowania on jest w stanie usunąć ,ślad z długopisu? Zakładam , że w przypadku skór półotwartych gdzie atrament wchodzi do środka niestety trzeba malować. Z tym, że wpierw na rozpuszczalniku trzeba agresywnie usunąć ile sie da potem malować. Jeśli tak nie zrobimy ślad po pewnym czasie z długopisu pojawi sie na nowo. Taki cwaniak z niego Czy nie odbarwia skóry wokół? Czas do pracy. ZMieniam kolor kolejnej kurteczki, wczoraj płaszczyk dziś kurteczka. Jeszcze pytanie. Często, ostatnio w czwartek w tym tygodniu usuwałem ślady po jeansach z tapicerki, to akurat była piękna jeszcze tapicerka BMW. Takie ślady to tak naprawdę pomalowana barwnikiem z odzieży tapicerka. Możecie polecić coś na usuwanie takich śladów klientom. Ja mam swój magazynek ale ludzie i myjnie absolutnie poddają się przy takich pracach. Często bardzo drogie środki, które mam też są nieskuteczne. Tak naprawdę używam zestawu środków różnych firm. Ale w Multirenowacji nie pytałem jeszcze. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Co do oddługopisiacza Hussard - to wszystko zależy od skóry i utrwalenia plamy. Im wcześniej tym oczywiście łatwiej. Środek jest bardzo silny i może zadziałać również na skórę, dlatego plamę delikatnie wręcz ściąga się wacikiem z powierzchni. Jeżeli pigment wgryzł się w pory skóry głęboko, wiadomo że będzie trudniej. Oczywiście zdarza się, że bez rekoloryzacji się nie obędzie, ale nie jest to reguła. Z resztą mała dawka łatwego w zastosowaniu pigmentu w postaci Saphir Juvacuir często wystarcza. Z dwojga złego wolę wytrzeć długopis i lekko odbarwić oryginalne wykończenie niż zamalowywać długopisową krechę Zabrudzenia po jeansach to wbrew pozorom nie jest wcale prosta sprawa - bywa, że barwnik naprawdę przyjął się wyjątkowo mocno. Najczęściej pomaga w takich przypadkach Mydło Avel. Jeżeli po czyszczeniu coś jeszcze widać, to Krem Avel z pigmentem. W razie potrzeby mocniej koloryzujące środki, jak Juvacuir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kudłata Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Witam - wszystkie długopisy , kredki, ołówki ze skóry ściągamy ZMYWACZEM DO FARB AKRYLOWYCH https://www.google.be/search?q=zmywacz+do+farb+akrylowych&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiS4NPQv97SAhWDuBoKHST8BAwQ_AUICCgB&biw=1600&bih=808#imgrc=oLpL49FYiRCyEM: pozdrawiam. customleather.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts