Jump to content

Prośba o radę

Recommended Posts

Witam wszystkich :)

Jestem nowy na tym forum, a postanowiłem tutaj napisać, ponieważ przydałaby mi się porada odnośnie do kupna butów. Myślę, że osoby tu zaglądające na pewno mają jakieś pojęcie na ten temat :D

Mój problem polega na niestandardowym kształcie stóp - mam lekkie płaskostopie poprzeczne. Odkształcenie stóp nie jest duże - każdy ortopeda twierdził, że absolutnie nie kwalifikuje się do jakiegoś operacyjnego leczenia czy wkładek, ale że po prostu "mam pecha" i muszę wytrwale szukać wygodnych butów. W sklepach jednak nie potrafię znaleźć niczego, co by na mnie pasowało (mieszkam we Wrocławiu i obskoczyłem już całe miasto - nie ma także szewca, który wykonałby buty na zamówienie; dotyczy to dosłownie każdego rodzaju obuwia, może z wyjątkiem sandałów). Każda para jest albo za ciasna w śródstopiu, albo za szeroka w pięcie i za długa. Jeden znajomy polecił mi firmę hanzel - jestem właśnie w trakcie kupowania pierwszej pary z dopasowaniem na podstawie obrysu stóp.

I tutaj pytanie do forumowiczów - czy znacie może jeszcze jakieś inne sklepy oferujące usługę indywidualnego dopasowania za dodatkową opłatą - we Wrocławiu albo gdziekolwiek, może w okolicy? A może jednak we Wrocławiu są miejsca, gdzie mógłbym indywidualnie coś zamówić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam :)

Alek

Guest matze

Na podstawie samego obrysu nie da sie wiele rozpoznac. Stope trzeba mierzyc w kilku miejscach i potem albo znajdzie sie pasujace kopyto albo robi sie nowe. Kiedys tak mierzylem i dostalem wygodny but. Moja geometria stóp jest tez nie teges...  Na dlugosc niby 42 ale stopy szerokie i wysokie podbicie. Standartowo kupuje czesto 43 i sa ok. Nie wiem jakich butów szkuasz ale mój top-faworyt pod wzgledem komfortu to Haix Airpower P9, rozmiar 43. Szukaj moze butów z dwustrefowym systemem sznurowania, sródstopie i strefe powyzej mozesz wtedy zaciskac niezaleznie - tu lzej - tam mocniej, tak jak moje Haix'y.

• 2 weeks later...

Witaj, samo płaskostopie poprzeczne nie jest wielkim problemem. Nie sądzę (nie widzę stóp) by konieczne było robienie indywidualnych butów. Sam mam dużą i płaską stopę i ze znalezieniem butów nie mam większego problemu.

Spróbuj przymierzyć np. ecco, uważam że są dobrze konstruowane i firma ma dobre formy (kopyta). Jeśli buty będą miały wyciąganą wkładkę fabryczną to na 99% będziesz mógł umieścić np. wkładkę ortopedyczną wykonaną indywidualnie.