Jacek Dębowski Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Witam, mówi się wiele że najlepsze obuwie posiada podeszwę i obcas skórzane wtedy takie obuwie oddycha, jest lepszej jakości itp. niż z plastikowym spodem ostatnio spotkałem handlowca, które cale życie dla różnych firm sprzedawał obuwie i powiedział że raz miał styczność z firmą włoską która chciała sprzedawać skórzane spody oraz gotowe obuwie ze skórzanymi spodami i nic z tego nie wyszło, bo skórzane spody nie nadają się na polskie warunku, bardzo szybko nabiera wody i jest zimne ja nigdy nie chodziłem w skórzanych spodach, i nie mam porównania co o tym sądzicie? czy to prawda że skórzane spody nie nadają się na polską pogodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 To jeden z tych sporów nie do rozstrzygnięcia. W Polsce są po prostu zwolennicy jednego i drugiego podejścia Ja osobiście noszę i skórzane i zelowane podeszwy. W ciepłe suche dni wolę skórę, bo moim zdaniem komfort użytkowania i oddychalność jest jednak lepsza. Mały deszczyk też im nie straszny, no chyba, że wejdziesz na kamienny mokry parkiet w jakimś markecie - wtedy można wywinąć niezłego orła, bo mokry krupon + płaska powierzchnia i jest jak na łyżwach Tu masz trochę do poczytania na temat: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/103-podeszwa-sk%C3%B3rzana-vs-zwyk%C5%82a/ Proponuję spróbować obu wersji i wyrobić sobie własną opinię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dębowski Posted May 11, 2014 Author Report Share Posted May 11, 2014 dziękuję za linka:) czy w masowej sprzedazy (np. w Primamoda) znajdują się buty robione na skórzanej podeszwie? czy takie obuwie tylko jest robione na zamówienie, u szewców którzy szyją buty? i w ogóle czy w Polsce można kupić takie gotowe spody albo obcasy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 czy w masowej sprzedazy (np. w Primamoda) znajdują się buty robione na skórzanej podeszwie? Nie znam oferty, ale pewnie wystarczy zerknąć na ich stronę, by się przekonać czy takie obuwie tylko jest robione na zamówienie, u szewców którzy szyją buty? Jeżeli chodzi o skórzaną podeszwę, to coraz więcej marek w Polsce zaczyna oferować tę opcję, przy czym skórzana podeszwa nie zawsze = dobra jakość Na dzień dzisiejszy z Polskich marek najlepiej chyba radzi sobie Nord. Z zachodnich, obecnych na naszym rynku można zainteresować się Loake, Barker, Gordon&Bros ... a z wyższych półek oczywiście YANKO W butach na zamówienie u prawdziwych ShoeMakerów to pewien standard, ale tam jest zazwyczaj opcja, bo robi się dokładnie to czego oczekuje Klient. i w ogóle czy w Polsce można kupić takie gotowe spody albo obcasy? A tego nie wiem, ale może któryś z Szewców odpowie na to pytanie Generalnie kupując dobrej klasy buty szyte metodą Goodyear Welted na skórzanej podeszwie lub ewentualnie zelowanej, jest ten ogromny plus, że o ile skóra jest dobrej jakości to pielęgnowana wytrzyma i kilkadziesiąt lat, zaś podeszwa za każdym razem kiedy się zużyje, może być wymieniana. Dlatego buty z wyższych półek to coś więcej niż kolejna para ... no butofile to czują Znam kilka osób, które noszą na przykład buty jeszcze po ojcu czy dziadku. Oczywiście z wymienioną podeszwą. Najlepsze firmy w ramach serwisu pogwarancyjnego oferują usługę wymiany podeszwy, która często połączona jest z renowacją wnętrza, wymianą wkładek wewnętrznych i renowacją cholewki - także decydując się na taką usługę, wracają do nas prawie nowe buty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts