Jump to content

Malowanie Air Jordan z płótna farbą Tarrago Color Dye

Recommended Posts

Za zgodą autora, przeniesione z forum Hype5:

Na czym testuję: Air Jordan 1 AJKO "Bred", wydanie z 2012 roku
Problem do rozwiązania: Kompletnie straciły kolor, płótno wyblakło
Co stosuję: Tarrago Color Dye ze sklepu multirenowacja.pl
Koszt: ~30 zł
Czas pracy: 45 minut
Co potrzebne: Stare gazety, taśma klejąca do zabezpieczenia skóry i podeszwy

W zestawie dostajemy instrukcję, gąbeczkę, pędzelek, preparer oraz samą farbę

01.jpg
1. Przygotowujemy miejsce pracy, u mnie za podkładkę posłużył stary karton

02.jpg
2. Dokładnie oklejamy podeszwę starannie dociskając taśmę do krawędzi podeszwy stykającej się z płótnem.

03.jpg
3. Wkładamy pędzelek do pojemnika z farbą, lekko mieszamy i wyjmujemy go na kilka sekund tak aby największe krople farby opadły. Następnie przechodzimy do malowania płótna delikatnymi jednostronnymi ruchami.

04.jpg
4. Po nałożeniu pierwszej warstwy czekamy 10-15 minut do jej wyschnięcia i nakładamy następną warstwę farby.
5. Na gąbkę dołączoną do zestawu nanosimy pędzlem trochę farby w celu rozprowadzenia jej ruchem przypominającym polerowanie na całym bucie.

05.jpg
6. Po około 5 godzinach nasze buty są gotowe do założenia, efekt jest bardzo dobry. Farba nie błyszczy, czerń jest głęboka.

06.jpg
Farba nadaje się do stosowania także na skórze.

Samej farby jest baaardzo dużo i z pewnością wystarczy jej na kilka par butów. Ja przypadkowo wylałem 3/4 farby na podłogę już na samym początku malowania i spokojnie dokończyłem odnawianie butów.
Wybaczcie tragiczną jakość zdjęć. Jak ktoś ma jakieś pytania dotyczące malowania płótna to proszę o zadawanie ich w tym temacie.

Źródło:
http://hype5.pl/viewtopic.php?f=64&t=13843