Tyrath Posted April 18, 2014 Report Share Posted April 18, 2014 Cześć,Strasznie zapuściłem swoje buty - Circa Valeo penaut.Muszę je jakoś doprowadzić do stanu używalności, niestety nie mogę zidentyfikować materiału z którego są wykonane.Czy moglibyście pomóc w szukaniu odpowiedzi?Na metce jest napisane, że to skóra, nic więcej. Faktycznie wygląda jak skóra, ale jeszcze takiej nie widziałem, jest matowa, podchodzi troche pod skóre z jakiej wykonane są niektóre skórzane kurtki, ale nie do końca. Częściowo przypomina zamsz lub nubuk, ale w przetartych miejscach i na języku wygląda jak typowa skóra. But nie jest podzielony na części wykonane z różnych materiałów, jest tylko góra i gumowa podeszwa. Wrzucam link z ebaya na którym jest pokazane jak wyglądał but kiedy był jeszcze nowy:http://www.ebay.com/itm/Circa-Footwear-Valeo-Peanut-Shoe-Size-9-NIB-MSRP-70-New-w-Box-100-Authentic-/261331862022Tutaj wujek google dostarcza sporo ładnych zdjęć:https://www.google.pl/search?q=CIRCA+VALEO+PEANUT&rlz=1C1LENN_enPL456PL456&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=hlBRU8W7A_Dd7QbY8oB4&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1242&bih=585No i na końcu w załączniku, moje zajechane buciki.Jeżeli ktoś wie jaki to materiał to przy okazji bardzo proszę o rady jak je doczyścić żeby nie straciły koloru, ani nie zrobiły się szorstkie (jak zamsz po potraktowaniu pralką).Będę wdzięczny za każdą pomoc!P.S. Na zdjęciu wyglądają kiepsko, ale w rzeczywistości jest jeszcze gorzej, wyglądają po prostu fatalnie, a bardzo je lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 19, 2014 Report Share Posted April 19, 2014 Charakterystyczne ryski w linku mogą wskazywać, iż jest to nubuk olejowany lub woskowany. Na Twoich fotkach faktycznie dobity. Nawet jeżeli to zwykły nubuk, dbałbym o nie w taki sam sposób jak o nubuk olejowany: 1. Oil Tanned Cleaner Tarrago2. Balsam Onguent Saphir Oczywiście złota zasada aktualna, zwłaszcza kiedy są wątpliwości: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyrath Posted April 19, 2014 Author Report Share Posted April 19, 2014 A czy kupie bliźniaczy produkt gdzieś w jakiejś sieciówce? Znanym sklepie obuwniczym? Obudziłem się z ręką w nocniku, wstyd pokazać się rodzinie w takich butach, a Wielkanoc już jutro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 19, 2014 Report Share Posted April 19, 2014 Daj cynk na priv z jakiego miasta jesteś - może coś zaświta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts