Jacek Dębowski Posted April 2, 2014 Report Share Posted April 2, 2014 witam bawię się w zrobienie cholewki, wyciąłem sobie wierzch, teraz chciałbym wkleić lamówkę i zaklepać brzegi ( zdjęcia 1 zrobić zdjęcie 2) kupiłem sobie dwa paski lamówki (zdjęcie 3) - z klejem (ta duża szpula) - bez kleju dostałem informacje w sklepie że lamówke z klejem aktywuje się ciepłem, myślałem że żelazkiem ale nie wychodzi a lamówka bez kleju, musi zostać posmarowana budaprenem, a to się potem zawija, nie łapie ogólnie moje pytanie brzmi - jak to się robi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted April 2, 2014 Report Share Posted April 2, 2014 Chcesz wkleić taśmę by wzmocnić i usztywnić brzeg cholewki i zaklepać brzegi czy naszyć lamówkę? Ja tasiemkę wklejam sam używając tzw. budziora. Nie zauważyłem by się zawijała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dębowski Posted April 2, 2014 Author Report Share Posted April 2, 2014 dziękuję za odpowiedź moim celem jest wklejenie lamówki, zawinięcie i zaklepanie brzegu a potem dodatkowo zszycie tego co to jest ten budzior? jak to wygląda? kleisz tasiemke z klejem czy sam smarujesz klejem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted April 2, 2014 Report Share Posted April 2, 2014 "budzior" to moje pieszczotliwe określenie kleju typu budapren Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dębowski Posted April 2, 2014 Author Report Share Posted April 2, 2014 czyli świeżą tasiemkę wsadzasz do słoika z klejem, potem wyciągasz, palcem usuwasz nadmiar kleju i lamówka ląduje na cholewce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted April 2, 2014 Report Share Posted April 2, 2014 no nie do końca... żeby zrobić to co chcesz, czyli wkleić lamówkę, wystarczy zamoczyć palcucha, tutaj ciekawostka - dowolnego w słoiku, lekko posmarować środek lamówki (możesz w tym celu użyć małego pędzelka do akwarelek dla dzieci za 2 zeta z kiosku od pani krystyny, będzie wygodniej), żeby nie umazać brzegów, bo to później widać nieładnie i drugą powierzchnię do klejenia... czekasz 2 minuty i przyciskasz palcami... możesz też uzyć kleju SAR lub PU, to jest klej na acetonie, znacznie szybciej schnie nić budziol (który jest na toluenie), wtedy praktycznie od razu po nasmarkaniu kleju możesz kleić... a jak se odczekasz za długo i doszczętnie rozpuszczalnik Ci odparuje, możesz podgrzac go lekko opalarką, dosłownie parę sekund i wtedy kleisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacek Dębowski Posted April 3, 2014 Author Report Share Posted April 3, 2014 bardzo dziękuję veer-singh za odpowiedź i sry za kolejne, glupie pytanie - to jaka jest różnica między lamówka bez kleju a z klejem? (ta z klejem po nie jest ani trochę klejąca, tylko bardziej sztywna musi zostać jakoś aktywowana - ciepło z żelazka nie pomaga, troszkę tylko robi się klejąca - może toluenem?) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 no różnica jest w kleju własnie... i aktywujesz go prawdopodobnie ciepłem, opalarką, suszarką itp a przy pracy z butami jedyne co możesz zrobić żelazkiem to se podszewke wyprasować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted April 11, 2014 Report Share Posted April 11, 2014 i tak trzymaj , tylko nie wpadnij na pomysł czytania instrukcji klejenia którą producent umieścił na opakowanju o cwiczeniach to zapomnij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts