TheArt Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Witajcie, chcę zadbać o swoje skórzane ubrania i obuwie, tzn. mam dwie kurtki ze skóry (czarne), jedna z nibyskóry (być może też o nibyskórę można jakoś zadbać) i kilka par skórzanych butów (czarne, brązowe) w tym jedne ze skórzaną podesztwą. Specyfiki które nabyłem to: pasta czarna pasta z woskiem nr 0 pasta z woskiem nr 6 krem do skór nr 0 renowator do zamszu nr 0 tłuszcz do skór impregnat do nubuku (mam jedne buty zimowe z nubuku) cleaner asortyment firmy Tarrago. Cóż nie mam mydła więc proszę o jakieś domowe środki którymi wpierw umyć skóry a później któy i jak specyfik zastosować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheArt Posted February 25, 2014 Author Report Share Posted February 25, 2014 (edited) Te tematy czytałem ale to o renowacji a ja mówię o codziennej pielęgnacji, poza tym chcę się skupić na tych kosmetykach które mam i dowiedzieć czy np. za mydło typowo do skór może być szare mydło, gdzieś ktoś o nim wspominał więc może warto go użyć. Czyli czy procedura ma wyglądać: 1. Umycie butów i kurtek roztworem wody z Cleanerem 2. tu powinno być mydło więc czy może być szare mydło 3. ponowne umycie roztworem z Cleanerem i co teraz czy tłuszcz do skór i potem pasta/krem czy może pierw krem a potem pasta. Edited February 25, 2014 by TheArt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 Dokładnie tak jak podpowiada @prestigever Ogólna zasada: Czyszczenie - Celaner / Mydło Regeneracja koloru / odżywienie - Krem Połysk / ochronna warstwa woskowa - Pasta Tłuszcz do skórzanych spodów i na mocno przesuszone skóry po czyszczeniu lub po kremie (jedni twierdzą, że opcja nr 1 jest lepsza, inni wręcz przeciwnie). Przy kurtkach pastę sobie odpuszczamy. Universal Cleaner Tarrago może być stosowany zarówno do licówek, zamszu, nubuku ... jak i do "nibyskór". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheArt Posted February 25, 2014 Author Report Share Posted February 25, 2014 Czyli kurtkę umyć, wysuszyć, natłuścić tłuszczem poczekać aż wsiąknie (ile tego tłuszczu dać) i potem krem nałożyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 Tłuszcz w minimalnych dawkach - jest bardzo wydajny. Poczekać 24-48h do pełnego wchłonięcia. Krem nie jest konieczny i lepiej sprawdza się przy obuwiu. Jeżeli natomiast coś do galanterii, co ma zregenerować nieco kolor to polecam Canadian. Ważne: Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheArt Posted February 25, 2014 Author Report Share Posted February 25, 2014 Czym nakładać ten tłuszcz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 27, 2014 Report Share Posted February 27, 2014 Paluchy i szmatki Rulezzz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts