Jump to content

Nabyłem akcesoria do pielęgnacji i co dalej

Recommended Posts

Witajcie,

chcę zadbać o swoje skórzane ubrania i obuwie, tzn. mam dwie kurtki ze skóry (czarne), jedna z nibyskóry (być może też o nibyskórę można jakoś zadbać) i kilka par skórzanych butów (czarne, brązowe) w tym jedne ze skórzaną podesztwą. Specyfiki które nabyłem to:

pasta czarna

pasta z woskiem nr 0

pasta z woskiem nr 6

krem do skór nr 0

renowator do zamszu nr 0

tłuszcz do skór

impregnat do nubuku (mam jedne buty zimowe z nubuku)

cleaner

asortyment firmy Tarrago. Cóż nie mam mydła więc proszę o jakieś domowe środki którymi wpierw umyć skóry a później któy i jak specyfik zastosować.

Te tematy czytałem ale to o renowacji a ja mówię o codziennej pielęgnacji, poza tym chcę się skupić na tych kosmetykach które mam i dowiedzieć czy np. za mydło typowo do skór może być szare mydło, gdzieś ktoś o nim wspominał więc może warto go użyć.

Czyli czy procedura ma wyglądać:

1. Umycie butów i kurtek roztworem wody z Cleanerem

2. tu powinno być mydło więc czy może być szare mydło

3. ponowne umycie roztworem z Cleanerem

i co teraz

czy tłuszcz do skór i potem pasta/krem czy może pierw krem a potem pasta.

Edited by TheArt

Dokładnie tak jak podpowiada @prestigever

Ogólna zasada:

1. Czyszczenie - Celaner / Mydło
  2. Regeneracja koloru / odżywienie - Krem
  3. Połysk / ochronna warstwa woskowa - Pasta

Tłuszcz do skórzanych spodów i na mocno przesuszone skóry po czyszczeniu lub po kremie (jedni twierdzą, że opcja nr 1 jest lepsza, inni wręcz przeciwnie).

Przy kurtkach pastę sobie odpuszczamy.

Universal Cleaner Tarrago może być stosowany zarówno do licówek, zamszu, nubuku ... jak i do "nibyskór".

Tłuszcz w minimalnych dawkach - jest bardzo wydajny. Poczekać 24-48h do pełnego wchłonięcia. Krem nie jest konieczny i lepiej sprawdza się przy obuwiu. Jeżeli natomiast coś do galanterii, co ma zregenerować nieco kolor to polecam Canadian.

Ważne:

Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności.