veer-singh Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 ostatnio z żoną postanowilismy zrobić sobie eleganckie kalendarze w ładnej skórzanej oprawie... szkoda kupowac gotowych, jak ma się warsztat i przy odrobinie pomysłu mozna coś oryginalnego zrobić we własnym zakresie. moja martusia poszła minimalistycznie, zechciała gładką czerwoną skórę i metalowe narożniki, celem zabezpieczenia (zdjęcia później). ja postanowiłem zrobić swój w czarną skórę bydlęcą tłoczoną w całkiem ciekawy wzór łusek jak to zrobić samemu, już pokazuję kupiłem w empiku kalendarz formatu A5, zdarłem z niego skóre do żywego, tylko niestety przy odklejaniu troszkę się podarła, co z resztą przeczuwałem następnym krokiem zatem było oklejenie tych cudownych mapek z jednej i drugiej strony najzwyklejszym brystolem technicznym (przeciez i tak nikt z tych mapek nie korzysta nigdy... no chyba że, to sorry ja bynajmniej nie ) po zdjęciu fabrycznego czerwonego materiału z okładek, zostawiłem usztywnienie, na które później nakleiłem docięta skórę, oczywiście zszarfowaną na brzegach żeby łatwiej było ją obkleic na krawędziach. nie starałem się, zeby krawędzie były superidealnie równe, bo i tak doklejałem do nich środek z brystolu, ważne jest jednak, żeby były równe w granicach rozsądku. na koniec na rogi założyłem narożniki i włala, kalendarz gotowy! a tutaj zdjęcia kalendarza mojej martusi. tu było troszkę mniej pracy, bo ładnie odszedł środek i nie trzeba było dawać brystolu czas wykonania: czarny, lekko ponad godzinę czerwony, niecałe pół godziny nas efekty zadowalają może ktoś kiedyś będzie potrzebował zrobic coś takiego, to ma tutaj małe introligatorskie porady pozdrówencje! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 Zdolne bestie Takim łatwiej w życiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts