Jump to content

Zafarbowane elementy butów po renowacji

Dre
 Share

Recommended Posts

Witam,

po raz drugi użyłem renowatora na moich zamszowych butach. Za pierwszym razem efekt był zadowalający, jednak za drugim zbyt długo zwlekałem ze zdjęciem taśmy malarskiej z elementów, które chciałem ochronić. Skutkiem tego jest to, że teraz wszystkie żółte i białe elementy są zafarbowane na czarno, nie chce się to puścić alkoholem. Czy jest jakiś sposób na uratowanie ich czy są już do wyrzucenia?

Dołączam zdjęcia

Pozdrawiam i dziękuję z góry

post-1595-0-89461600-1388838684_thumb.jpg

post-1595-0-24046200-1388838700_thumb.jpg

post-1595-0-27525400-1388838714_thumb.jpg

post-1595-0-60832200-1388838727_thumb.jpg

post-1595-0-49995800-1388838740_thumb.jpg

Jeżeli chodzi o podeszwy to można próbować tym czym czyścisz skóry - cleaner.

Jeżeli nie masz lub cleaner nie działa, to tu masz kilka domowych sposobów:

http://www.wbutach.pl/topic/1898-jak-czyscic-trampki-jak-czyscic-superstary-czyszczenie-gumowych-elementow-w-butach/

Co do białych elementów cholewki, zależy co to za skóra? Jeżeli licowa, to również cleaner do skór typu Universal Cleaner lub Renomat

Jeżeli nic nie pomaga, zawsze można zamalować Quick Colorem

Jeżeli to skóra lakierowana, to pozostaje próbować produktami do lakierowanych skór, typu Patent Leather lub Vernis Rife

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...

Moim zdaniem powinieneś od razu użyc QuickColoru bo to w praktyce zda egzamin patrząc na barwę i kolor podeszwy. daj znać czy się udało.

Nie chcę ich malować, myślałem, że uda się jakoś zmyć czarną farbę. Nie będę ryzykował, jeżeli to ma być na zasadzie "a może się uda".

Jeżeli chodzi o podeszwy to można próbować tym czym czyścisz skóry - cleaner.

Jeżeli nie masz lub cleaner nie działa, to tu masz kilka domowych sposobów:

http://www.wbutach.pl/topic/1898-jak-czyscic-trampki-jak-czyscic-superstary-czyszczenie-gumowych-elementow-w-butach/

Co do białych elementów cholewki, zależy co to za skóra? Jeżeli licowa, to również cleaner do skór typu Universal Cleaner lub Renomat

Jeżeli nic nie pomaga, zawsze można zamalować Quick Colorem

Jeżeli to skóra lakierowana, to pozostaje próbować produktami do lakierowanych skór, typu Patent Leather lub Vernis Rife

To samo co wyżej, kupowanie preparatu do czyszczenia skór żeby wyczyścić gumową podeszwę może okazać się całkowitym niewypałem.

Ogólnie będę próbował jakoś domowo to zmyć, woda z mydłem, alkohol itp. Zobaczymy...