skraburski Posted January 1, 2014 Report Share Posted January 1, 2014 Witam! W ramach nauki zamiast wyrzucić na śmietnik postanowiłem poddać moje 4 letnie martensy sekcji zwłok. Buty były noszone praktycznie codziennie i są już mocno zjechane. Poniżej kilka fotek, pełna galeria tutaj https://plus.google.com/photos/108430414678772119674/albums/5964015237212253009 Buty w pełnej krasie Po usunięciu paska gumy chroniącego szew Po odpruciu podeszwy, wewnątrz amortyzacja pianką na całej długości stopy i jeszcze druga warstwa pod palcami Podpodeszwa to texon Zniszczona i wytarta część przednia cholewki Wzmocnienie podnoska za pomocą siatki Szew z tyłu Wzmocnienie zapiętka Wykrój, ma któś pomysł jak wypłaszczyć te elementy? czy wystarczy sama woda, czy może lepiej posłużyć się parą? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 Są dwa sposoby. Albo ponacinasz elementy skórzane (tylko od strony podeszwy) i zrobisz szablon albo od strony wew obkleisz taśmą malarską (nie naciągając podczas klejenia warstw) i potem zdejmiejsz i na karton. Trzeba będzie też naciąć dolny brzeg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 No to teraz wymień co trzeba i je ładnie złóż i będzie pięknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skraburski Posted January 2, 2014 Author Report Share Posted January 2, 2014 chyba prędzej i łatwiej bym nowe zrobił, niż babrał się w tych resztkach praktycznie każdy element jest powycierany, niektóre są już przetarte na wylot a inne prawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 Święta racja, ale satysfakcja z takiego wskrzeszenia umarlaka może być nie do przecenienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Raven shoes Posted January 2, 2014 Report Share Posted January 2, 2014 Muszę powiedzieć że zrobiłem to samo z moimi vansami half cab kiedy zaczynełm przygodę z butami jeśli świadomie się na to patrzy sekcja jest bardzo pouczjąca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skraburski Posted January 2, 2014 Author Report Share Posted January 2, 2014 dokładnie tak jak mówisz, fajnie było z bliska przeanalizować konstrukcję buta a na kawałkach skóry które mi zostały planuję naukę szycia ręcznego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts