nie_problem Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Pytania i zagadnienia dość często się powielają. Na priv również dostaję masę powtarzających się pytań. Postaram się zatem przedstawić tu mały spis treści, który z czasem będę rozwijał. Jak zadbać o moje buty?-Póki ich nie pokażesz butów, prawdopodobnie ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie, ale możesz odpowiedzi znaleźć na przykład tu:Czym jak i które buty impregnować ? Czyszczenie i pielęgnacja butów ze skóry licowej Impregnacja i zaprawa tłuszczowa butów ze skóry licowej Lustrzany połysk / Mirror Shine Czyszczenie, odnowienie, renowacja zamszu i nubuku Żółte, miodowe, piaskowe NUBUKOWE trapery - jak o nie dbać !!! Konserwacja i impregnacja tłuszczowa skóry nubuk na przykładach. Impregnacja tłuszczowa Mindl Island - film by forester Na koniec bardzo fajne podsumowanie sprawy: Do tej pory moje dbanie o buty odbywało się pod hasłem "pasta kiwi but ożywi", a wiele par butów, które teraz wiem, że mogłem uratować, zwyczajnie wywalałem. Aby zmienić ten stan, muszę się jednak zaopatrzyć w niezbędne produkty, a do tego potrzebuję uporządkować sobie informacje. Starałem się stworzyć ściągę na temat środków do pielęgnacji butów i zawrzeć w niej kondensat wiedzy czym czyścić poszczególne typy butów. Oczywiście poszczególna para może wymagać troszkę innego podejścia, jednak od czegoś trzeba zacząć i coś trzeba do szafki wrzucić :-) Wyściółka skórzana:1. Universal Cleaner Tarrago2. Delicate Cream SaphirOdkażenie wnętrza buta:1. Szare mydło2. Srebro koloidalne lub Katadyn Micropur ClassicUsuwanie ciężkich, tłustych plam:1. Avel HussardOdsalanie:1. Tarrago De SalterNubuk / Zamsz / Welur1. Omnidaim Saphir2. Renovetine Saphir - raz na jakiś czas3. Nano Protector TarragoSkóry woskowane i olejowane1. Oil Tanned Cleaner Tarrago2. Balsam Onguent SaphirNubuk olejowany1. Universal cleaner Tarrago2. Trekking Dubbin Mink Oil Tucan TarragoSkóry licowe1. Renomat Saphir2. Pommadier Saphir3. Nano Cream TarragolubPate de Luxe Saphir - dla połyskuNubuk olejowany / skóry licowe - wersja cięższa by AXE3161. Mydło do skór regenerujące AVEL2. Terpentyna + wosk pszczeli na szwy3. Protector HP Oil Saphir4. Trekking Dubbin Mink Oil Tucan TarragoW zestawie:Zestaw by AXE316 - tłuszczowa impregnacja butów trekkingowychSkóry sztuczne / tekstylia1. Universal cleaner Tarrago2. Nano Protector TarragoSkóry lakierowane1. Patent Leather Tarrago Proszę o sprawdzenie, czy dobrze wybrałem produkty i czy nie jestem na nie zbyt rozrzutny ;-) Może się okazać, że chcę kupić produkty o praktycznie tych samych właściwościach, co nie jest zbyt rozsądne. Wiedzy zgromadzonej na tym forum jest zdecydowanie zbyt dużo, żeby to ogarnąc bez praktycznego wypróbowania poszczególnych preparatów. Na razie zaopatrzyłem się w zestaw by Axe316 i na butach mojej pani sprawdził się znakomicie. Co prawda tylko na części niezabezpieczonej technologią ion-mask (poniej woda, mydło i oleje się tylko ześlizgują), ale wysuszoną skórę odżywił wyśmienicie. PS: Ten miniporadnik może też się później przydać innym zagubionym ludkom ;-)Źródło:http://www.wbutach.pl/topic/133-czym-jak-i-kt%C3%B3re-buty-impregnowa%C4%87/page-14#entry19346 Jak we własnym zakresie przeprowadzić małą renowację butów? Jak radzić sobie z solą i zaciekami solnymi na butach?-Wszystko zależy ... od rodzaju butów, rodzaju skóry, jej stanu, oczekiwań ... pomóc mogą następujące wątki:Rysy, zadrapania i co z tym zrobić - renowacja lica, odnowienie koloru skór Usuwanie zacieków solnych i renowacja butów C&J - Tutorial od +Immune+ Jak usunąć sól, zacieki solne z butów Kompleksowa renowacja skóry na Texas Steer Saphir - Reaktywacja: Renowacja butów ze skóry licowej Renowacja butów ze skóry licowej po niewłaściwej impregnacji Czyszczenie, odnowienie, renowacja zamszu i nubuku Jak uratować nubuk potraktowany pastą do licówki? Buty HanWag Yukon oczyszczanie z tłuszczu Palc kładzionego na gorąco Pięlęgnacja i renowacja butów Alfred Sargent Hadleigh Czyszczenie i renowacja Crockett&Jones Devon 7 Jak dbać o skórzaną podeszwę?-Sprawa jest dość prosta:Jak dbać o skórzaną podeszwę? Na skórze robią się zagięcia, zmarszczki - nie wyglądają jak nowe, co z tym zrobić?-To normalna cecha naturalnych skór. W miejscach, w których pracują, pozostają ślady zagięć. Ciesz się, bo świadczy to o tym, że nie są to buty z plastiku. Ten efekt trzeba polubić. Zminimalizować efekt zaginania się skóry możesz systematycznie buty natłuszczając dobrymi środkami i trzymając je na prawidłach, kiedy w nich nie chodzisz. Więcej w wątku:Zagięcia na butach Z jakiego rodzaju skóry zrobione są moje buty, bo nie wiem jak o nie dbać?-Bardzo dobre pytanie! Absolutną podstawą właściwej pielęgnacji obuwia jest świadomość, co do rodzaju skóry z jakiej wykonano Twoje obuwie. I w sumie nie ma się czego bać, bo 90% obuwia na rynku zamyka się w kilku kategoriach: *skóry syntetyczne (sztuczne), skóry naturalne licowe o gładkiej strukturze, zamsz i nubuk, nubuk olejowany i woskowany, skóry lakierowane ... reszta to już promile.Rodzaje skór obuwniczych Takie totalne top 3 to: LICO, ZAMSZ, NUBUK, NUBUK OLEJOWANY/WOSKOWANY.Jeżeli masz wątpliwości, zapoznaj się z przykładami i zastanów się, do których skór Twoje buty są najbardziej zbliżone.SKÓRY LICOWE (GŁADKIE, NAJCZĘŚCIEJ Z POŁYSKIEM) SKÓRY NUBUKOWE (SZORSTKA, MATOWA STRUKTURA SKÓRY - NUBUK TO PRZESZLIFOWANE LICO)SKÓRY ZAMSZOWE (SZORSTKA STRUKTURA SKÓRY Z WYRAŹNYMI WŁOSKAMI, KTÓRE MOŻNA CZESAĆ )NUBUK OLEJOWANY I WOSKOWANY (NA TYCH SKÓRACH POWSTAJĄ CHARAKTERYSTYCZNE RYSKI I PRZEBARWIENIA W MIEJSCACH, W KTÓRYCH SKÓRA PRACUJE) Z czego składa się słynna mikstura na szwy ograniczająca przenikanie wilgoci w newralgicznych miejscach cholewki w trudnym terenie (patent AXE316)?Mixtura wosku pszczelego (lub parafiny) i terpentyny na szwy to: 1 cześć wosku i 10 części terpentyny AXE316: Tymczasem możemy przygotować sobie sami, pewien specyfik który niezmiernie zapewni nam nieprzemakalność bucików w najbardziej narażonych miejscach o których nieomal wszyscy zapominają ,czyli na szwach (tam gdzie są wszystkie nitki i podstawa łączenia buta z podeszwą)Do tego celu robimy sobie roztwór wosku pszczelego lub parafiny z terpentyną balsamiczną w stosunku 1/10 czyli jedna cześć wosku/parafiny z terpentyną .Czemu? Ano temu że wosk i parafina świetnie się rozpuszczają w terpentynie .Wosk pszczeli ponoć jest lepszy bo elastyczniejszy i wchłonie się w skórę bez śladu .Wg mnie (co ukażę ) wchłonie się tak samo i po wyschnięciu śladu po nim wcale nieomal (mowa o parafinie - która zwyczajnie miałem pod ręką ) .Wyprane sznurowadła i wysuszone (jeśli bawełniane to nawet i lepiej ze względu na pewną właściwość którą zaraz wymienię )Zamaczamy w takim roztworze i suszymy (najlepiej nie w mieszkaniu - terpentyna zawiera substancje lotne szkodliwe dla zdrowia)Taki zabieg na sznurowadłach może mieć cel dwojaki :1. Przestaną pić wodę i zamarzając tym samym nawet pękać na mrozie ,jednocześnie lekko się usztywnią i przestaną tak rozwiązywać wściekle (zwłaszcza okrągłe )2. Jeśli są z bawełny (choć słabsze to po tym zabiegu wytrzymają dłużej ) to jednocześnie mogą być podpałką nasączoną woskiem lub parafiną Jak często czyścić / pielęgnować buty?Nie ma sztywnych zasad i uniwersalnego terminarza, bo wszystko zależy od sposobu, częstotliwości, rodzaju ... użytkowania oraz warunków, rodzaju skóry ... itd. Za dużo zmiennych, by uogólniać. Jeden bierze się za pielęgnację raz w tygodniu, inny raz w miesiącu Zatem częstotliwość czyszczenia i pielęgnacji to bardziej kwestia obserwacji i wyczucia niż zasad. Kiedy widzisz, że buty się zabrudziły powierzchniowo, a wcześniej były zaimpregnowane - to zazwyczaj wystarczy kilka ruchów szczotką lub suchą szmatką, by było OK Kiedy czyszczenie na sucho nie pomaga, czyścisz buty lekko wilgotną (nie mokrą) szmatką Kiedy zabrudziły się konkretniej i powyższe nie wystarcza, stosujesz Cleaner, by pozbyć się brudu Jeżeli skóra robi się sztywna, mniej elastyczna - czas skórę odżywić Jeżeli widzisz, że samo odżywienie nie wystarcza, a na skórze nadal zalega brud, stare impregnaty, a ta nie odzyskuje naturalnych właściwości, to czas na gruntowne czyszczenie, usunięcie wszystkiego mocniejszym Cleanerem lub dobrym mydłem do skór i głęboką regenerację oraz natłuszczenie, a następnie zbudowanie nowych warstw ochronnych na powierzchni skóry Czym różni się tłuszcz A od tłuszczu B? cdn ... 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Mixtura wosku i terpentyny . 1 cześć wosku i 10 części terpentyny . Bo już mi się znudziło przypominanie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 10, 2013 Author Report Share Posted December 10, 2013 Słusznie - nawet ja już zapamiętałem cały przepis ! Jak coś jeszcze do łba strzeli to podpowiadać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts