mmnnoo Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 (edited) Jakiś czas temu zauważyłem, a raczej poczułem z środka i na zewnątrz butów nieświeży zapach przypominający zwierzęcy mocz. Otóż mam kota i możliwe, że to przez niego wydzielają teraz nieprzyjemny zapach. Wcześniej jak chodziłem w tych butach, to wystarczy że przechodziłem w nich z godzinę, po ich zdjęciu skarpetki wydzielały właśnie ten w/w zapach. Teraz w ogóle w nich nie chodzę, a wywalać ich nie chce. Chciałbym zapytać czy są jakieś sprawdzone sposoby na usunięcie tego zapachu z tych butów? To są półbuty klejone na podeszwach i gdybym wrzucił je do prania to raczej by się odkleiły. Edited October 31, 2013 by mmnnoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted November 1, 2013 Report Share Posted November 1, 2013 witaj, maszyna do sterylizacji lub soda oczyszczona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest CozyShoes Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Neutralizator zapachu powinien się tutaj spokojnie sprawdzić,miałem kiedyś podobny przypadek i pomogło,tego nieświeżego zapachu pozbędziesz się bardzo szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRONCONI Posted February 28, 2014 Report Share Posted February 28, 2014 Skrawamy cytrynę na plasterki i umieszczamy wewnątrz butów, aż do momentu obeschnięcia. Wcześniej wykładamy wyściółkę płatkiem papierowym tak aby sok z cytryny nie pozostawił plam. Naturalne odświeżenie wnętrza butów murowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Butybuk Posted March 24, 2014 Report Share Posted March 24, 2014 W zasadzie powyższa opcja czyli naturalny sposób na pozbycie się przykrego zapachu jak i sam neutralizator będą dobrymi i skutecznymi sposobami,to już rzecz gustu,dla mnie neutralizator jest bardzo praktyczny. Spróbuj też z sodą oczyszczona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Są na polskim rynku produkty do usuwania zapachów moczu produkcji angielskiej. Przynajmniej ja takie znam. Działają. Neutralizator zapachu usuwa zapach stęchlizny i to odpowiednio stosowany - pryskamy, wycieramy ściereczką i wietrzymy i tak nawet kilka dni. Pracuje na niemieckich neutralizatorach i angielskich środkach do usuwania zapachu moczu. Proponuję zwrócić się do Multirenowacji też. Co Oni mają? jeszcze nie testowałem ale przetestuje. Dla skóry nie jest szkodliwa równiez mieszaniny 20% esencji octowej zmieszanej pół na pół z woda. Przywraca odpowiednie ph skóry. W tym tygodniu pracowałem z półtoramiesiecznym Jeepem Grand Cheeroky i tam właścicielowi między innymi wylało się kilkanascie kg świeżej ryby w lodzie i tak podróżował kilka godzin. Użył octu i rzeczywiście zapachu ryb nie było...był zapach octu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Butybuk Posted May 19, 2014 Report Share Posted May 19, 2014 Zgadzam się,są takie produkty- nie mniej jednak w praktyce dadzą taki sam efekt jak soda oczyszczona,tylko zapłacimy za nie więcej. To już kwestia naszego wyboru i budżetu,ale spokojnie polecam tutaj sodę,sprawdzi się i usunie brzydki zapach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tynkowa7 Posted October 16, 2017 Report Share Posted October 16, 2017 Pierwsze co mi przyszło do głowy to sól i soda (sól, bo być może buty są gdzieś wilgotne i też powoduje nieprzyjemny zapach, a soda jako neutralizator). Ewentualnie są jeszcze dezodoranty do obuwia, ale to może przynieść tylko chwilowy efekt, chociaż ja osobiście na tego typu "kosmetyki" nie narzekam. O cytrynie nie słyszałam, ale faktycznie może też być skuteczna, w końcu jej aromat jest silny i np. w domu dobrze radzi sobie z obcymi zapachami. (A przy okazji cytryna powinna też odstraszyć kota i buty przestaną go korcić) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TamaraLiska Posted May 19, 2021 Report Share Posted May 19, 2021 Mój mąż stosuje perfumy do odświeżania. To robi się tak: czyścisz buty normalnym środkiem od wewnątrz, a później rozcieńczasz perfumy w wodzie i psikasz do środka. Jak wyschnie możesz nosić buty. Efekt jest super. Najlepsze są męskie perfumy do tego bo mają świeższe zapachy, np. takie jak tutaj ... SPAM ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts