nie_problem Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Wygląda rozsądnie. Żaden z tych środków nie powinien wpływać negatywnie na Gore. Producent zapewnia, a co ważniejsze - nikt nigdy się na to nie skarżył. Nano Protector będzie nieco bezpieczniejszy, bo ten z olejem może przyciemnić skórę, a widzę, że w jednym przypadku zależy by nic nie zmieniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz6987 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Wygląda rozsądnie. Żaden z tych środków nie powinien wpływać negatywnie na Gore. Producent zapewnia, a co ważniejsze - nikt nigdy się na to nie skarżył. Nano Protector będzie nieco bezpieczniejszy, bo ten z olejem może przyciemnić skórę, a widzę, że w jednym przypadku zależy by nic nie zmieniać. Ten przypadek o którym mówiesz to czarne obuwie Jednak jeśli opcja z Tucanem jest dobra to wybiorę powyższy zestaw bez żadnych zmian. Dziękuję po raz kolejny i pozdrawiam Edited January 30, 2014 by Mateusz6987 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 A proszę bardzo Tylko pamiętaj, że Tucan zlicuje nubuka Z resztą zrób zawsze próbę na skrawku, czego byś nie stosował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz6987 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Wiem i wiem Swoją drogą buty z nubucku do potraktowania Tucanem są siwego koloru i z chęcią je przyciemnie, bo tak też się może stać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 A no to tu masz obraz tego co się dzieje z szarością. Akurat nubuk olejowany, ale efekt kolorystyczny może być podobny: http://www.wbutach.pl/topic/216-konserwacja-i-impregnacja-tluszczowa-skory-nubuk-na-przykladach/?p=18587 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz6987 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 W moim wypadku także chodzi o nubuk olejowany, lecz buty są jaśniejsze. Taka zmiana koloru mi odpowiada, jednak nie wiem co zrobić z gumową białą podeszwą, jeśli w ogóle coś z nią robić. Wszak bardzo na ich wyględzie mi nie zależy, a na wygodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 Guma w sposób naturalny się spatynuje i już nie będzie biała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.gryfow Posted July 13, 2014 Report Share Posted July 13, 2014 Witajcie, posiadam buty ecco biom evo race: http://www.zalando.pl/ecco-biom-evo-racer-obuwie-do-biegania-neutralne-bialy-ec141a02f-002.html . Dbam o nie sposobem gospodarczym: -czyszczenie: mydlo hipoalergiczne -konserwacja: krem do rąk. Niestety mimo moich zabiegów skóra delkiatnie poszarzała. Proszę o porady dotyczące czyszczenia oraz impregnacji. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 13, 2014 Report Share Posted July 13, 2014 Nie wiem czy efekt jest odwracalny. Generalnie środki do ciała nie są najlepszą opcją dla skór wyprawianych. Próbowałbym tak: Czyszczenie - Mydło Saphir Odżywienie, ochrona - Onguent Saphir Jeżeli potrzebna byłaby regeneracja koloru, to ewentualnie Saphir Juvacuir. Ważne! Przed właściwym zastosowaniem każdego środka do skór należy przeprowadzić próbę na niewidocznym skrawku, sprawdzając działanie produktu na kolor i strukturę skóry. Jeżeli efekt jest właściwy, można przystąpić do dalszych czynności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin.gryfow Posted July 13, 2014 Report Share Posted July 13, 2014 Dziekuję za odpowiedź. Przeszukałem szafaczkę mojej mamy i znalazłem tłuszcz Tarrago Dubbin. Mogę go wkomponować w pielęgnację tej skóry? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Obawiam się, że tłuszcz tej akurat skórze może nie specjalnie służyć. Na pewno jej nie rozjaśni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CherryJ Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Witam na forum Kupiłem sobie właśnie takie buciki ze skóry yaka z membraną goretex: http://eccoshop.pl/meskie/buty/buty-trekkingowe-ecco-biom-hike/81152451052/Product.aspx I pojawia się pytanie w jaki sposób je konserwować tak, aby się nie zniszczyły. Poczytałem już kilka tutoriali na forum, ale lekki natłok informacji spowodował, że jednak wolałbym się dodatkowo zapytać.Czy np. taki tłuszcz do skór licowych coccine jest dobry na początek zanim dokupię tarrago dubina? Czy należy je potraktować nano-blokerem najpierw, czy dopiero po nałożeniu tłuszczu? (oczywiście po uprzednim wyczyszczeniu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Jak dla mnie to żeby na starcie nie komplikować sobie życia, można spokojnie tak: Czyszczenie - Universal Cleaner Tarrago Odżywienie skóry i jej zabezpieczenie - Tarrago Tucan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Mała renowacja Ecco z YAKA wraz z przyciemnieniem skóry na życzenie użytkowniczki. Czyszczenie - Oil Tanned Tarrago + szczoteczka Przyciemnienie skóry - Farba Saphir Tinture (Kolory 01 + 00 dla rozjaśnienia, bo nie miały być za ciemne) Odżywienie skóry i impregnacja - Saphir Onguent + Saphir Dubbin HP Przed: Po: Pełna fotorelacja: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cakes Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 Witam, Wracam ponownie po poradę Ostatnia porada z moimi butami Ecco była super trafiona. Do dnia dzisiejszego służą. Skór jak nówka, jedynie podeszwy nie wytrzymują Teraz wracam z nowymi bucikami od żony. Ecco Biom Terrain https://www.eobuwie.com.pl/trekkingi-ecco-biom-terrain-82351358170-black-moon-rock-danube.html Czym zabezpieczać, odżywiać, czyścić taką mieszankę materiałów/skór? Na stanie mam zestaw od Axe czyli: mydło Ave, Hp Oil Saphir, Tucan Min Oil Dubbin Tarrago. Do moje skóry z Yaka, gładkiej licówki jest super. Przyciemniło skóre ale mi to akurat nie przeszkadzało. Jak znam żonę bardziej będzie chciała zachować kolor skóry - ewentualnie jak nie będzie innego wyjścia to jest świadoma tego że może się lekko przyciemnić. Z góry dziękuje za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 7, 2015 Report Share Posted December 7, 2015 Jak zależy na kolorze to: Czyszczenie - Oil Tanned Tarrago Odżywienie skóry i impregnacja - Saphir Onguent Powinno wystarczyć i być w miarę neutralne dla koloru skóry, ale pamiętaj o próbie na skrawku. To co masz się nada, ale przyciemnienie raczej nieuniknione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cakes Posted December 8, 2015 Report Share Posted December 8, 2015 Dziękuje za odpowiedź. Zrobię próbę ze specyfikami które mam, jeśli żona będzie zadowolona to problem rozwiązany.Jeśli okaże się że nie podoba jej się to zamawiam to co wymieniłeśPozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts