Jump to content

Campus Cesen - impregnacja i czyszczenie

kazujama
 Share

Recommended Posts

Witam niedawno zakupiłem buty Campus Cesen http://campus.com.pl/cesen-ii_p10252.html i kierując się tymże forum zakupiłem Tarrago Nano Protector. I teraz moje pytanie czy wystarczy wyczyścić buty gąbką z wodą i mydłem i popsikać tym sprayem buty i ponownie powtórzyć ten zabieg za kilka miesięcy ? Czy buty najpierw wymagają jakiejś impregnacji specjalnym środkiem do nubuku, a dopiero potem można użyć wyżej wymienionego sprayu ?

Prawdopodobnie nie ma na rynku aerozoli, które zapewnią impregnację na kilka miesięcy :)

W warunkach miejskich sprawdzają się i mogą być stosowane w zależności od sposobu i intensywności użytkowania obuwia - co 2 tygodnie, co tydzień, co kilka dni.

W warunkach terenowych to kwestia obserwacji, ale nie wykluczone może być użycie nawet przed każdym wyjściem.

Produkt jest świetny - nie zmienia koloru skóry, ma doskonałe właściwości hydrofobowe, ale do impregnacji obuwia trekkingowego (zwłaszcza w teren) poleca się jednak impregnację tłuszczową (Aerozol ewentualnie do plecaka, bo zawsze się przyda i do zabezpieczenia odzieży, namiotów, plecaków ...):

http://multirenowacja.blogspot.com/2012/12/tuszczowa-impregnacja-butow-i-skor.html

pozdrawiam

dzięki za odpowiedź :) Buty będą używane  środowisku miejskim (śnieg, sól, itp) w takim razie wystarczy popsikać Tarrago Nano Protector i wystarczy aby skóra się nie zniszczyła ? Nie ma konieczności stosowania żadnych innych preparatów na nubuk jak np na skórę licową (pasta, woski) ?

Edited by kazujama