mohican Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Witam-nie bylo mnie dlugo, nie mialem czasu po prostu nie robilem nic w kierunku bucikow.Od dzis mam urlop postanowilem zrobic cos nowego czyli oxford 2.Pokazac chce foto-relacje .Przepraszam za pismo ale nie mam polskiej trzcionki.Buciki beda wykonane ze skory bydlecej zakupionej w garbarni SKOTAN tego lata.Jest to skora dosc masywna o gr.1,3-1,6 mm.Odbiegajac od tematu dobra informacja dla skororobow co potrzebuja kawalki skor w roznych kolorach ,w tej garbarni wszyscy klienci sa traktowani jednakowo .Jest opcja zakupic same kawalki w cenie 3-5 zl.za kilogram osobiscie widzialem gra warta swieczki .Oczywiscie nie ma sensu jechac po same kawalki ,ale na pewno jest forumowicz ktory ma blisko i morze rozeznac sprawe,to tyle w kwesti skor-wracam do tematu ktory otwarlem oxford 2. Kopytka musialem troche dostosowac do swoich parametrow brakowalo w podbiciu ale skorygowalem.Dalej wiadomo szablonik i wykrawam ze skory dziurkowanie ,klejenie itd. Tyle na dzis ,reszta w trakcie -bedzie foto-rel.pozdr-mohican 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Matko Boska ten znowu mi na ambicję wjeżdża. @mohican...... więcej.....więcej....więcej.... Jak przeczytałem, że masz urlop i postanowiłeś machnąć buciki, to mało nie spadłem ze stołka. Zapowiada się rewelacja, choć jak zwykle nie trafiłeś w moją ulubioną kolorystykę . Czekam na kolejne fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Nie trafiaj, nie trafiaj ... ważne, że w moją celujesz idealnie haha :rofl: Dzięki za cenne info o "Skotanie" i czekam oczywiście niecierpliwiąc się ogromnie, ale nie popędzam, bo detale są ważne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted October 18, 2013 Author Report Share Posted October 18, 2013 Jaka jest Twoja kolorystyka-Makowiec-podaj, nastepnym razem postaram sie sprostac Twojm oczekiwaniom pozdr.-mohican Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 To był żart oczywiście. Robisz świetną robotę (echhhh....) przyprawiając o konfuzję wielu z Nas. Ale jeśli już pytasz, to oczywiście: nieśmiertelna czerń i czerwień wpadająca w bordo. Ale oczywiście cieszę się każdymi butami jakie zrobisz, bo jest czym. No i oczywiście nie zapomnij oprócz samych fotografii z "work in progress" kilka fotek warsztatu. Chwalić się jest czym, a ja będę miał znowu okazję trochę pozazdrościć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted October 18, 2013 Author Report Share Posted October 18, 2013 Witam-Dopiero wrocilem z warsztatu ,troche podgonilem robote choc wizualnie nie wyglada ze zrobilem wiele -ale jednak.Wiele procesow wymaga czasu i cierpliwosci .Wczoraj zapomnialem pokazac -kazdy element wykrojony wymaga szarfowania czyli wycienienia krawedzi elementow ktore nachodza jeden na drugi przy zszywaniu..Nastepna czynnosc to zszywanie elementow w zal.foto-.Na zdjeciu 15 i 16 pojawiaja sie przeklamane kolory ,elementy w pionie wydaja sie jak by byly zrobione z innego koloru skory.Zmienilem jeszcze jeden element tzn.zmienilem kolor piety z jasnego brazu na ciemny chyba bedzie lepiej.Reszta w toku jak cos dorobie zrobie foto -relacje pozdr.-mohican 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 No to "makowiecki" się ucieszy, bo robi się coraz ciekawiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 masakra, genialne kolorki... czy dobrze się dopatrzyłem aż trzech? trzeba mieć pojęcie żeby zrobić zgrane buty z kilku kolorów, żeby pstrokacizna jakaś nie wyszła... ok ok, czekamy dalej na relację p.s. mogę prosić o kilka bliższych fotek z pracy dublerki? bo zapewne będzie w użyciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted October 19, 2013 Author Report Share Posted October 19, 2013 witam-na pewno na doblerce bede obszywal pas, zrobie wiecej fotek pozdr.-mohican. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 dzieki, będę dźwięczny może to dziwne że się tak podniecam, ale jestem po prostu zafascynowany działaniem tej maszyny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted October 19, 2013 Author Report Share Posted October 19, 2013 Witam -Dzis przytrafil sie wypadek ale po kolei.Dokanczalem odszycie cholewki,kupa roboty bo to klejenie trzeba odczekac swoje aby klej nie byl za swiezy bo maszyna nie przeszyje ,bedzie petelkowac.Cholewki po woli odszylem-fotodlozyny cholewki zprawej i z lewej strony,Proba na kopycie ,narazie jest ok.Zlapalem z przodu nitka aby sie nie rozchodzily.I dalej doszywam czesc przedniawidok z prawej i z lewej strony.Przygotowuje podpodeszwe.I teraz wypadek ,okazuje sie ze nie wzialem pod uwage ciagliwosci skory i odszyta cholewka jest za duza ja nosze rozmiar40 a cholewka po nalozeniu na kopyto pasuje na rozmiar 42.Nie beda to buciki dla mnie,ale nie wykonczam ich ,beda czekaly na kogos z nr.42 kto poda swoje wymiary.Dla siebie zrobie nastepne, napewno zrobie foto-relacje.Pozdr-mohican Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Nie mój rozmiar niestety, ale myślę, że potencjalny nabywca na pewno się znajdzie - zwłaszcza jak dorzucisz majonez w gratisie Nie mogę się doczekać, aż zobaczę bryłę buta ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 no pieknie pieknie, klasycznie... ale ja się tu dokształce, masakra :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted October 20, 2013 Author Report Share Posted October 20, 2013 Tak jakm obiecalem przesylam zdjecia dublerek pierwsza to Gritzner.Tak po srocie wyglada gritzner szyje jedna igla ale dwoma nitkami chwytacz kaczkowy w bebenku i z gory igla w prowadzeniu szynowym.Druga to Frobana dzialanie tej maszyny jest takie samo jak u gritznera nie wiem kto od kogo skopiowal,albo to ta sama firma najpierw nazywala sie frobana a pozniej gritzner wydaje mi sie ze frobana jest starsza zalaczam foty..Trzecia dublerka to Raufflenboul do tej maszyny pasuje nazwa dublerka dlatego ze ta maszyna ma faktycznie dwie igly jedna sluzy jako szydlo a od spodu w to samo miejsce wchodzi igla iprzeplata nitke .Z tych trzech wydaje mi sie najsolidniejsza w srodku mechanizm jest bardzo solidny i waga tej maszyny jest dwukrotne wieksza niz poprzednich ,waga ok.45kg sama glowka zamieszczam foty.Wszystkimi maszynami szyje sie recznie krecac korba .To by bylo na tyle ,foty te wkleilem tutaj bo jeszcze inne osoby chcialy je zobaczyc pozdr-mohican 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 e no, ale w jakim stanie są niezłym... młode nie są, ale widać, że zadbane... piękne sztuki naprawdę my dokończymy rozmowę na privie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 @mohican. Robisz to specjalnie.... Szkoda że wyszło małe potknięcie z butami, ale to nie tragedia dla kogoś takiego jak Ty. Jak sam mówisz zrobisz nowe na swój rozmiar. Buciki i tak zapowiadają się nie źle. Nawiasem mówiąc noszę coś pomiędzy 43, a 44. Pamiętaj, że jak zaczniesz nową parę, fotorelacja musi zaczynać się od nowa . No i oczywiście Twoje cudeńka . Mnie osobiście podoba się Frobana. Czerwona ślicznotka. Echhhh...... Czekamy na nową foto relację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Pytanko. Jak ja mam 45 to co se lepiej przyciąć, względnie przyszlifować - palce czy pięty?! _________ Od zawsze było wiadomo, że Indianie to okrutny naród. Ale żeby aż tak... I jakże, jakże utalentowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Podobno toporek czyni cuda, ale jest duże prawdopodobieństwo, że jedna stopa będzie miała 42, a druga 38. hahahhahaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Się mi właśnie przypomniało jak kiedyś sobie rąbnąłem swojaka... Dużą siekierą, toporem raczej. Tępym na szczęście. Nic nie poczułem na początku. Bo miałem trampki z gumowymi czubkami (wątek obuwniczy w mej bajeczce). A w takiej gumie, jak nawet coś się przetnie miejscowo to zaraz się zasklepia. Nic nie widać. Po paru godzinach coś mi tak dziwnie zaczęło chlupać w jednym bucie. Skarpetkę można było wykręcać z krwi... Ale koniec końców źle nie było. Obie stopy nadal jednakie. Chociaż nie! Po prawdzie to jedna jest bardziej. Jedna jest krótsza lub dłuższa o ok. 5 mm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
veer-singh Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 jak juz w te strony idziemy to i ja się pochwale....... ja bym stracił noge pracując w niemczech w lesie przy drzewach... na szczęście miałem takie długie spodnie ogrodniczki z gumowcami razem całe z watą w nogawkach (wątek obuwniczy:P ) i mi się w piłę spalinową zamiast moje mięśnie, to ta wata wkręciła... a stihl 7-kilowy, duzy, to tylko by świsneło jakbym był bez spodni... nie powiem, na pół godziny sobie usiadłem żeby ochłonąć........................................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts