Jump to content

Tanie i dobre czyli elegnackie buty w przedziale 200-400 zł.

MacDermot
 Share

Recommended Posts

W sumie butami eleganckimi nigdy się nie zajmowałem. Jakieś tam mam, niezbyt mi się podobają ale da się chodzić.

Jednak nadchodzi taki czas, kiedy trzeba się wziąć i coś kupić. Niestety budżet ograniczony.

Pierwsze kroki kieruję ku znanym polskim markom - Ryłko, Wojas itd. O ile ten pierwszy ma parę znośnych modeli to drugi wieje nudą i paździerzem, o reszcie nie wspominam. I tu mam problem. Nie wiem czy mogę zaufać marce na "R" a nie stać mnie na coś lepszego. Poza tym moja ignorancja w tym temacie jest mniej więcej proporcjonalna do wiedzy o butach turystycznych. Więc poza sieciówkami nie wiem gdzie szukać i na co zwracać uwagę.

Budżet - maks. 400 zł (mile widziane mniej :) )

Cel - dobre, ładne

Da się?

W Polsce ustawowo masz 10 dni na odesłanie obuwia i nie musisz specjalnie tego uzasadniać.

W sklepach zagranicznych kontakt bywa różny. Najlepiej ustal to przed zamówieniem.

Występujące szerokości w dobrych jakościowo butach klasycznych to F - najsmuklejsze i wytaliowane, G - raczej taki standard europejski, H - najszersze

pozdrawiam

• 2 weeks later...

Dziś w Kielcach znalazłem takie oto Nordy. Niemalże oksfordy, za całe 280 zł. ;)

https://db.tt/grhHfIV6

Jednak całe gumowe podeszwy mnie trochę odrzucają. :/

edyta: Trafiłem w Krakowie na sklep firmowy Cohnpola. Całkiem zgrabne były niektóre. Możecie coś o firmie powiedzieć?

Edited by MacDermot

Guest StylowePaski

Dziś w Kielcach znalazłem takie oto Nordy. Niemalże oksfordy, za całe 280 zł. ;)

https://db.tt/grhHfIV6

Jednak całe gumowe podeszwy mnie trochę odrzucają. :/

edyta: Trafiłem w Krakowie na sklep firmowy Cohnpola. Całkiem zgrabne były niektóre. Możecie coś o firmie powiedzieć?

Firma obuwnicza ze Stanisławia pod Wadowicami. Firma już bardzo długo robi buty ( może 30 lat albo więcej), jakiś czas temu się rozbudowali i otwierają salony w całej Polsce. Buty mają całkiem, całkiem. Wzorują się na włoskich firmach. Z tego co wiem to materiały też większość sprowadzają z Włoch. Można polecić tę firmę.

Pochodziłem w Batach.. Zapiętek za wysoki o parę milimetrów wbija mi się w ścięgno.

Cały czas z tyłu głowy mi ten Nord chodzi. Wie ktoś jak wypadają te ich tańsze linie? Bo głównie o nie mi chodzi, jeśli miałbym wydać 600 zł już wolę mieć coś z Anglii.

Edited by MacDermot

Guest StylowePaski

10 dni to musimy jako sklep internetowy respektować, jest to nasz obowiązek. Więc nie rozumiem sklepów które tego nie respektują. Chyba że lubią mieć kłopoty :)

Guest StylowePaski

Martwy to on nie jes, tylko wielu konsumentów tego nie wie że takie prawo ma. A takie sklepy robią antyreklamę pozostałym sklepom i to mnie wkurza. Dużo ludzi później zraża się do zakupów w sieci.

• 2 weeks later...

Przepraszam za dubla znów...

Mam pytanie co do Herringa. Czy wykończenie "polished leather" to lakier czy co?

Firma odpowiedziała, że to normalna skóra, która dla połysku przechodzi jakieś chemiczne procesy ale dalej nic mi to nie mówi.

www.herringshoes.co.uk/product-info.php?&brandid=6&shoeid=3065

Dla przykładu model, który mnie interesuje.

Edited by MacDermot