mayday Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Proszę o pomoc. Pół roku temu kupiłam buty Pataugas z białego nubuku(wyglądają jak z mięsistej,miękkiej ,delikatnej irchy)Ostatnio pojawiła się na ich przodzie mała,2 mm średnicy plamka,może z krwi,może to była jakas farba.....Po wielu próbach usunięcia jej za pomocą wody z mydłem,wody utlenionej,octu,cytryny,cif'a,zmywacza do paznokci,Plamka jakby rozpuściła się w wewnętrznej strukturze skóry i cały przód buta jest teraz jakby beżowy.Prosze o pomoc,co robic?Jestem zrozpaczona.załączam fotkę.Byłam z butem u szewca,ale on powiedział,że nie podejmie się tego zadania,że struktura skóry jest już zniszczona i nic się nie da zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Biedne buty ... niestety skóra jest już mocno naruszona środkami, którymi w ogóle skór nie powinno się traktować. Z przywróceniem ich do stanu pierwotnego może być ciężko, ale są alternatywy, gdyby się nie udało. Ja próbowałbym tak: - Odplamiacz Saphir Omnidaim bez rozcieńczenia Jeżeli jednak plama nie puści to malowałbym oba buty na ciemniejszy odcień, np. Granat. Do malowania Saphir Teinture Francaise Tu trochę przykładów malowania nubuku/zamszu: http://www.wbutach.pl/forum/228-malowanie-zamszu-i-nubuku/ Profilaktyczne warto takie buty zabezpieczać Nano Protectorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts