AndrU Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Witam Jakie środki zakupić do pielęgnacji tych o to bucików. Zaproponowano mi http://multirenowacja.pl/shampoo-200ml-pianka-do-czyszczenia-skor-gladkich-licowych-zamszu-i-nubuku.htmlhttp://multirenowacja.pl/saphir-pommadier-50ml-krem-do-obuwia-butow.htmlhttp://multirenowacja.pl/nano-protector-spray-400ml-high-tech-protektor-idealna-impregnacja-butow.html Ten protektor i pianka do mycia mnie nie przekonują, może zaproponujecie coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 A dlaczego Cię nie przekonują? Zadziałać można tu na wiele sposobów, a przedstawiony wydaje mi się całkiem rozsądny. Z alternatyw, do czyszczenia można użyć ewentualnie: Universal Cleaner - niemal do każdego rodzaju skór i tekstyliów, także bardzo uniwersalny Mydło do skór - nieco mocniejszy środek, tu trzebaby ostrożniej Zamiast protectorem, można zaimpregnować tłuszczowo, chociażby Tarrago Tucanem, ale wtedy trzeba liczyć się z mocniejszym przyciemnieniem odcienia skóry. Tłuszczowa impregnacja to optimum, ale coś za coś Bardzo fajnym produktem jest jeszcze Onguent Saphir - nie powinien zmienić koloru skóry, także można iść i w tę stronę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrU Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 Cena jest czynnikiem decydującym ale na Saphir pommadier bym się zdecydował i to mydło które zaproponowałeś też fajna propozycja. Onguent Saphir to to samo co Saphir pommadier? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Onguent Saphir to to samo co Saphir Pommadier? Nie - Onguent ma większe właściwości odżywcze/natłuszczające, ale daje o wiele mniejszy połysk po zastosowaniu i nie będzie tego produktu w kolorze tej skóry. Pommadier kolorystycznie możesz dobrać, więc drobne odbarwienia i ryski pokryje, uzyskasz półpołysk (nie wiem czy zależy) i odżywi skórę, ale nieco słabiej niż Onguent. Wybór należy do Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrU Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 A Onguent bezbarwny może być do tych butów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Jak najbardziej. Zwróć uwagę na zapach tego produktu - znam kilka osób, które się uzależniły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrU Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 A jaki jest sens mycia tym płynem uniwersalnym? Nie można umyć buta lekko zwilżoną szmatką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Można nawet bez szmatki, albo szmatką niezwilżoną jeżeli zabrudzenia są powierzchowne. Jeżeli burud wgryzie Ci się jednak w pory skóry, wilgotną szmatką wetrzesz go najczęściej jeszcze głębiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrU Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 Teraz już rozumiem wszystko, a jak często należy/można stosować te produkty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 26, 2013 Report Share Posted September 26, 2013 Nie ma sztywnych zasad, bo wszystko zależy od sposobu, częstotliwości, rodzaju ... użytkowania oraz warunków, rodzaju skóry ... itd. Za dużo zmiennych, by uogólniać. Zatem częstotliwość stosowania to bardziej kwestia obserwacji i wyczucia niż zasad. Kiedy widzisz, że buty się zabrudziły powierzchniowo, a wcześniej były zaimpregnowane - to zazwyczaj wystarczy kilka ruchów szczotką, by były OK. Kiedy zabrudziły się konkretniej, stosujesz Cleaner, by pozbyć się brudu. Jeżeli skóra robi się sztywna, mniej elastyczna - czas skórę odżywić - Pommadier. Jeżeli nadmiernie puszczają wilgoć - też Pommadier lub/i Onguent (lub Nano Protector). Jeden bierze się za pielęgnację raz w tygodniu, inny raz w miesiącu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrU Posted September 26, 2013 Author Report Share Posted September 26, 2013 Super odpowiedź właśnie takiej oczekiwałem Dzięki już chyba nie mam więcej pytań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts