MacDermot Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Witam wszystkich. Ostatnio wrócił mi sentyment do martensów. Niestety ostatnie doświadczenia z tymi produkowanymi w Chinach skutecznie mnie zniechęciły do tej marki. Poczytałem sobie trochę i wybrałem butki marki Solovair, klasyczny model (bliźniaczy z 1460 martensa) z olejowanej skóry. http://glany.pl/solovair-sol08-black-oiled.html Wnioski z używania przez parę dni: wygodniejsze niż martensy, sprawiają wrażenie solidniejszych. Nie bez znaczenie jest też to, że wciąż są produkowane w Anglii. Mam też parę pytań dotyczących pielęgnacji. Skóra wygląda jak licówka przesączona olejem, z zewnątrz jest nawet taka oleista warstwa. Czym to impregnować? Jakiś dubbin czy mink oil raz na parę miesięcy styknie? Co do czyszczenia co byście polecali? No i jeszcze jedno. Wczoraj w knajpie jakiś oszołom nadepnął mi na czub buta obcasem i wgniótł usztywnienie noska. W jednym miejscu jest wgłębienie a w śtrodku denerwujące wybrzuszenie.... Da się to jakoś naprawić bo niestety pod reklamację nie podpada. Mógłbym to olać bo w sumie nie szkodzi to jakoś ale jednak denerwujący szczegół. Jeśli będziecie chcieli jakieś szczegółowe fotki butów to śmiało piszcie, mogę je obfocić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Daj te foty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 https://plus.google.com/photos/103184289487927992788/albums/5926420327422534753?authkey=CIK7sa_Y-_uwbw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerHour Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 cholera, ładne są Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Forum przyjmuje załączniki Prawidła i żelazko z parą wodną pomogą . Używać jedynie pary wodnej naturalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Nie mam prawideł i nie stać mnie bo całe pieniądze poszły na buty. Czyli jak, wypycham czuby gazetami do oporu, podkładam żelazko nad nosek i "chucham" parą? A jak to będzie z impregnacją i czyszczeniem? Fotki dałem na G bo może się przydadzą kiedyś na jakieś inne fora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Dokładnie tak . Na razie je ponoś, a później warto http://www.multirenowacja.pl/dubbin-hp-100ml-tluszcz-saphir.html i można brać w czarnym kolorze . Fotki dałem na G bo może się przydadzą kiedyś na jakieś inne fora. Lenistwo - rozumiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Podziałało, nosek gładziutki bez dziur. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Dowód. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Skąd nagle taka stanowczość? Myślisz dałoby się je jakoś wypolerować choć trochę? Pojechałbym trochę szmatką ale boję się o tą olejową powłokę. W sumie kupując je wiedziałem na co się piszę ale i tak połysk jest spoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Ja niedowiarek jestem Jak je delikatnie umyjesz i pociągniesz dobrą pastą to nawet lustro zrobisz. http://www.wbutach.pl/index.php?app=core&module=search&do=search&fromMainBar=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Ale właśnie nie chcę pasty używać, jakoś jestem uprzedzony do innych mazideł niż tłuszcz. Myślę, że bardzo delikatnym pociągnięciu tłuszczem i szmatce zrobi się lekki połysk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Na chwilę jedynie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Jak dla mnie ta skóra jest zbyt mało "licowa" żeby ją maziać pastą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Tym ją dziabnij http://multirenowacja.pl/balsam-ochronny-do-skor-gladkich-i-naoliwionego-nubuku-onguent-saphir.html Jest dobry feedback w odniesieniu do tego balsamu ... i fajnie pachnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blatio Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Czołem, MacDermot, kolejne forum, na którym się widzimy, hehehe Jak dla mnie, jeśli nie chcesz stracić matowej faktury skóry, to HP Oil Protector i ewentualnie zwykły mink oil powinny też dawać radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerHour Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Tym ją dziabnij http://multirenowacja.pl/balsam-ochronny-do-skor-gladkich-i-naoliwionego-nubuku-onguent-saphir.html Jest dobry feedback w odniesieniu do tego balsamu ... i fajnie pachnie Potwierdzam informację, atakowałem tym preparatem olejowaną skórę i zadowolonym z efektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Czołem, MacDermot, kolejne forum, na którym się widzimy, hehehe Jest i Blatio. Nie spotkałem Cię chyba tylko na knives.pl. To, że tu trafię było kwestią czasu tylko, za bardzo lubię buty. Co do środków wszelkich. Na razie nie mam pieniędzy więc w razie czego polecę ze starym dobrym PALCem w zamierzchłych czasach polecanym przez AXE. Tak sobie myślę czy nie zrobić tak: cały but jakimś specyfikiem tłuszczowym a tylko czub i piętę jakimś kremem/pastą dla szpanerskiego połysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blatio Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Jest i Blatio. Nie spotkałem Cię chyba tylko na knives.pl. To, że tu trafię było kwestią czasu tylko, za bardzo lubię buty. Na Knivesach mnie nie będzie, nie moja brocha, od lat starcza mi jeden Victorinox w kieszeni i pikutek w kuchni Aha, co do butów, to chłopaki powinni jeszcze mydło do skór zaproponować. Moje się już skończyło i chyba będę zamawiał nowe za jakiś czas. Wbrew pozorom się przydaje, zwłaszcza, jak Ci się "licowość" skóry znudzi i będziesz chciał je przywrócić do bardziej pierwotnego stanu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Tak sobie myślę czy nie zrobić tak: cały but jakimś specyfikiem tłuszczowym a tylko czub i piętę jakimś kremem/pastą dla szpanerskiego połysku. To się nie uda . Nie uda nie w sensie połysku, ale będzie ERROR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 (edited) Przekombinowałem. Ale wcześniej mówiłeś AXE, że da radę zrobić połysk na tym. Mydło się oczywiście przyda ale za jakiś czas, myślę, że dopiero po zimie. ... Aktualizacja z deszczowego dnia. Woda dziwnie się zachowuje na bucie. Nie perli się jak na natłuszczonej skórze tylko mocno się jej trzyma, oblepia ją. O.o Ale nie przecieka. I środek strasznie farbuje, skarpetki mam czorne od cholewy. Poza tym superwygodne i ogólnie pełnia szczęścia. Edited September 24, 2013 by nie_problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Jak skóra chłonie wodę to ja bym je chyba jednak natłuszczał Tucanem. A na barwienie skóry - Color Stop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 24, 2013 Author Report Share Posted September 24, 2013 (edited) No właśnie nie chłonie. Woda się dziwnie na bucie utrzymuje, jakby lepi. Co do farbowania zobaczę. Jeśli po dłuższym czasie wciąż będzie farbować trzeba będzie zamówić. ... Dziś wieczorem wracałem sobie do domu, niespełna 40 minut drogi pieszo. Po drodze padało ale niezbyt mocno. Po powrocie do domu i zdjęciu butów taki oto widoczek mnie zastał (skarpety były mokre jeszcze od spodu). Tak więc od razu mail do sklepu. Zażądałem zwrotu pieniędzy, niezbyt interesuje mnie wymiana. Nie mam pewności, że to się nie zdaży drugi raz a nie stać mnie na wysyłanie 15 razy. Jeszcze jakby one kosztowały 200 zł a nie 449 zł.... No karwia! Pie*dolę, kupię sobie combat bootsy na allegro i będą porządniejsze... Edited September 24, 2013 by nie_problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 24, 2013 Report Share Posted September 24, 2013 Wierz mi zdarza się to na najlepszych butach . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacDermot Posted September 24, 2013 Author Report Share Posted September 24, 2013 Ostatnio mam za dużo takich przygód z butami... Zobaczę co odpisze sklep. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts