Marie Posted September 15, 2013 Report Share Posted September 15, 2013 Witam wszystkich!Od kilkunastu dni trapi mnie problem natury technicznej, pytanie brzmi następująco:które typy skór licowych pozwalają otrzymać najlepszy lustrzany połysk?Z pewnością pewne rodzaje, a także wykończenia sprawdzają się lepiej niż inne, zastanawia mnie od jakich własności to zależy, zakładając, iż środki i metody polerowania pozostają te same.Czy ktoś z was mógłby podzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Cześć Według mnie optimum to dobrej jakości, gładkie skóry cielęce. Co istotne - o wiele trudniej uzyskać połysk na skórach wcześniej natłuszczonych, dlatego warto trzymać się zasady, iż na środek cholewki krem, a na czubki i noski pasta woskowa. Ponadto na nowych butach również często uzyskanie połysku jest dość trudne. Myślę, że i to jest związane z nakładanymi w procesie wykończenia kremami natłuszczającymi. Poza tym, praktyka czyni mistrza. Pierwsze próby często trwają 40-90 min Kiedy już załapiemy idzie błyskawicą No i jak już warstwę z połyskiem masz na bucie, to później to później zazwyczaj wystarczy kilka ruchów miękką szczotką lub szmatką i błysk jest od ręki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marie Posted September 16, 2013 Author Report Share Posted September 16, 2013 To jak sprawa ma się na przykład z Cordovanem, która jest skórą tłustą, a otrzymaniem połysku?Skóry anilinowe zapewne odpadają w przedbiegach z powodu bycia skórami otwartymi, przez co nie powinno[?] się używać wosku z powodu tychże porów i ich zatykania przez wyrównywanie powierzchni dla połysku.A co ze skórami kozimi?Interesuje mnie to raczej jako praktyczna teoria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Daleki byłbym od uogólnień, bo dziś skóry są tak różne, że mija się to z celem i do każdego przypadku należy podchodzić indywidualnie. Cordovan najczęściej wystarczy wypolerować i pięknie się świeci. Stosować na nim warto kremy dedykowane: http://multirenowacja.pl/cordovan-krem-75ml-cordovan-cream-saphir-medaille-d-or-1925-paris.html Ewentualnie specjalne kości http://www.wbutach.pl/topic/183-skóra-shell-cordovan/?p=5093 Co do innych skór, to wszystko zależy od tego, jakie ta konkretna ma właściwości i co z nią chcemy zrobić. A zrobić można wiele. Do optimum dochodzi się zazwyczaj na drodze prób na skrawku, a po uzyskaniu oczekiwanego efektu, jedzie się po całości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts