Jump to content

Typ wykończenia skóry a otrzymywanie lustrzanego połysku.

Marie
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Od kilkunastu dni trapi mnie problem natury technicznej, pytanie brzmi następująco:
które typy skór licowych pozwalają otrzymać najlepszy lustrzany połysk?

Z pewnością pewne rodzaje, a także wykończenia sprawdzają się lepiej niż inne, zastanawia mnie od jakich własności to zależy, zakładając, iż środki i metody polerowania pozostają te same.

Czy ktoś z was mógłby podzielić się wiedzą i doświadczeniem w tym temacie?

Cześć :)

Według mnie optimum to dobrej jakości, gładkie skóry cielęce. Co istotne - o wiele trudniej uzyskać połysk na skórach wcześniej natłuszczonych, dlatego warto trzymać się zasady, iż na środek cholewki krem, a na czubki i noski pasta woskowa. Ponadto na nowych butach również często uzyskanie połysku jest dość trudne. Myślę, że i to jest związane z nakładanymi w procesie wykończenia kremami natłuszczającymi.

Poza tym, praktyka czyni mistrza. Pierwsze próby często trwają 40-90 min :) Kiedy już załapiemy idzie błyskawicą :)

No i jak już warstwę z połyskiem masz na bucie, to później to później zazwyczaj wystarczy kilka ruchów miękką szczotką lub szmatką i błysk jest od ręki.

Pozdrawiam

To jak sprawa ma się na przykład z Cordovanem, która jest skórą tłustą, a otrzymaniem połysku?

Skóry anilinowe zapewne odpadają w przedbiegach z powodu bycia skórami otwartymi, przez co nie powinno[?] się używać wosku z powodu tychże porów i ich zatykania przez wyrównywanie powierzchni dla połysku.

A co ze skórami kozimi?

Interesuje mnie to raczej jako praktyczna teoria :)

Daleki byłbym od uogólnień, bo dziś skóry są tak różne, że mija się to z celem i do każdego przypadku należy podchodzić indywidualnie.

Cordovan najczęściej wystarczy wypolerować i pięknie się świeci. Stosować na nim warto kremy dedykowane:

http://multirenowacja.pl/cordovan-krem-75ml-cordovan-cream-saphir-medaille-d-or-1925-paris.html

Ewentualnie specjalne kości :)

http://www.wbutach.pl/topic/183-skóra-shell-cordovan/?p=5093

Co do innych skór, to wszystko zależy od tego, jakie ta konkretna ma właściwości i co z nią chcemy zrobić. A zrobić można wiele. Do optimum dochodzi się zazwyczaj na drodze prób na skrawku, a po uzyskaniu oczekiwanego efektu, jedzie się po całości.