Foxie Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Witam! Przejrzałam wpisy z działu pielęgnacji obuwia i niestety dalej nie wiem jak zadbać o moje buty, dlatego proszę o pomoc Nie jestem pewna, czy w dobrym dziale umieściłam post, w razie czego proszę o przesunięcie. Na początku roku kupiłam poniższe buty ze skóry, zgodnie z opisem sklepu internetowego to "oilbuck leather - skóra naturalna". Wyszukiwarka nie pomogła ;/ Poniżej fotki: Czy możecie polecić jakieś środki do pielęgnacji takich butów? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Nubuk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 "oilbuck Ależ skrót Jeżeli "oilbuck" to pewnie olejowany nubuk, choć wygląda na słabo olejowany Myślę, że dbać o takie buty należy tak, jak o buty z tradycyjnego nubuku. Czyszczenie - Tarrago Nubuck Cleaner lub Saphir Omnidaim Szczoteczka do nubuku w użyciu Zabezpieczać aerozolem Nano Protector Tarrago lub kremem do olejowanych nubuków Saphir Onguent Powinno być dobrze Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxie Posted September 12, 2013 Author Report Share Posted September 12, 2013 Dziękuję za odpowiedzi! Rozumiem, że stosować albo aerozol Tarrago albo krem Saphir. Zastanawiam się czy jest sens użyć jakiegoś tłuszczu, aby je zaimpregnować przed deszczem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Generalnie można i tłuszczem, ale trzeba mieć świadomość, że skóra będzie ciemniejsza i może się zlicować (śliska, błyszcząca struktura). Trochę przykładów: http://multirenowacja.blogspot.com/2012/12/tuszczowa-impregnacja-butow-i-skor.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxie Posted September 13, 2013 Author Report Share Posted September 13, 2013 W takim razie, który środek będzie lepszy: Dubbin Tarrago - odżywczy tłuszcz do skór czy TARRAGO Trekking Dubbin Mink Oil Tucan - pasta olejowa do butów trekkingowych? BTW, przymierzam się do zakupu ( w sumie perwszego ) ww środków, więc wolałabym się upewnić, że o niczym nie zapomniałam: Czyszczenie - Tarrago Nubusck Cleaner Szczoteczka do nubuku Zabezpieczać aerozolem Nano Prortector Tłuszcz Czy jeszcze coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Jeżeli godzisz się na przyciemnienie skóry i chcesz tłuszczowo, to proponuję tylko w 3 punkcie zamienić Nano na Saphir HP Oil - dedykowany skórom olejowanym w sumie: http://multirenowacja.pl/protector-hp-oil-tluszcz-spray-250ml-saphir.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxie Posted September 14, 2013 Author Report Share Posted September 14, 2013 Ok, spróbuję impregnacji tłuszczem. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxie Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Witam, wklejam fotkę powyższych butów po impregnacji tłuszczem. Może komuś się przydadzą 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Buty? Czy fotka? . . . Same buty bez reszty? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foxie Posted September 22, 2013 Author Report Share Posted September 22, 2013 Hehe, chodziło mi o fotkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts