rgomez Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) Witam. Zamierzam reanimować buty ze skóry licowej. Nowe wyglądały tak jak na zdjęciu nr. 1 a drugie zdjęcie przedstawia stan obecny. Niestety brak impregnacji, wnikający brud i częste czyszczenie szmatką i wodą sprawiły iż buty są przesuszone z plamami bez połysku. Czytając posty z tego forum doszedłem do wniosku że kolejność czynności powinna być taka: czyszczenie - renomat natłuszczanie - HP dubbin oraz/lub Pommadier pasta woskowa - np. Paste de Luxe Saphir Zamierzam użyć środków bezbarwnych z uwagi na naturalny kolor skóry. Proszę o ewentualne uwagi/porady odnośnie zaproponowanych przeze mnie czynności. Z góry dziekuję. Edited July 4, 2013 by rgomez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Witaj! Saphir Renomat OK. Dubbin ... chyba w sumie bym tu odpuścił. Sam Pommadier Cream nieźle odżywia skórę. Przy takich butach powinien wystarczyć. No i jeżeli już chce się odświeżyć kolor to krem i pasta raczej w kolorze. Przynajmniej na fotce wygląda to jak ostro wyblaknięte, także sam stosowałbym kolor. pozdrwiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgomez Posted July 4, 2013 Author Report Share Posted July 4, 2013 (edited) Witam ponownie i bardzo dziękuję za odpowiedż. Pommadier w kolorze skóry naturalnej czy raczej jasny brąz? Proszę także o radę odnośnie pasty - pasta woskowa jest w kolorze jasny brąz, nie ma koloru skóra naturalna. Nie wiem czy jasny brąz nie będzie w tym przypadku za ciemny. Edited July 5, 2013 by rgomez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Łatwiej dobrać kolor pommadiera, trzymając buty w ręku gdyż fotki przekłamują kolory. Patrząc na zdjęcie wydaje się, że może to być na przykład kolor nr 61, ale lepiej to ocenisz mając buta przy monitorze. Co do pate de luxe - pasta woskowa zawiera w sobie niewiele pigmentu i jej wpływ na kolor skóry jest znikomy - jeżeli jest różnica tony przy jasnym brązie to brałbym jasny brąz. Jeżeli różnica jest znaczna to można bezbarwną. Osobiście często stosuję czarną pastę na burgundowe i ciemnozielone buty, co nie znaczy, że robią się czarne. Uzyskuję w ten sposób po prostu nieco ciemniejszą poświatę na noskach i piętach pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rgomez Posted July 5, 2013 Author Report Share Posted July 5, 2013 (edited) Jeszcze raz dziękuję. Przeglądając forum znalazłem wiele ciekawych wątków dotyczących pielęgnacji/renowacji obuwia. Do tej pory używałem( tak jak większość ludzi) środków typu Kiwi. Jako iż mam więcej par obuwia wymagających interwencji spróbuję środków Saphir - ciekawe czy warte swojej ceny. Cynamon - na to bym nie wpadł. Cy do cynamonu brać jasnobrązową czy jednak bezbarwną? I ostatnie (chyba) pytanie- buty oryginalnie czubki miały ciemniejsze. Jak zrobić taki efekt? czy kupić ciemniejszy pommadier czy pastę? Edited July 5, 2013 by rgomez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts