havana Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 Jestem w czarnej rozpaczy, ratunku! Jako typowy pechowiec chyba nie kupię już butów innych niż czarne ze skóry licowej... tym bardziej, że dodatkowo wpadam na głupie pomysły wstyd się przyznać co nawyczyniałam, ale opowiem jak na spowiedzi: Buty nr 1 - botki Wojas - skóra licowa, od wody robią się mokre plamy - potraktowane dwa razy tłuszczem Coccine, co je trochę przyciemniło Bratanica niechcący wlała mi do środka buta płyn do robienia baniek mydlanych. Buty wyschły i tak sobie stały kilka tygodni, kiedy to zauważyłam okropne zacieki w dolnej części buta. Jedyne co wpadło mi do głowy to umycie gąbką i mydłem, zmoczyłam cały but od zewnątrz i wewnątrz. Drugi potraktowałam tak samo. Po wyschnięciu plamy tkwiły na swoich miejscach. Dół butów przyciemniał, chyba dlatego, że długo schły? Góra, gdzie jest sama skóra, bez podszewki, wyschła szybciej i nie zmieniła koloru. Zaraz potem buty "przez posłańca" poszły do szewca w celu wymiany fleków i jeden zyskał jakiś dziwny, ciemny maziaj na nosku. Co zrobić, by buty wyglądały przyzwoicie? W absolutnie ostatecznej ostateczności dopuszczam możliwość zafarbowania na czarno, ale może obejdzie się bez tak drastycznych działań? Buty nr 2 - dziwadła Tamaris Kolor zamszu na zdjęciu jest przekłamany, w rzeczywistości to czysty jasny beż, bez nutki szarości. Niczym nie impregnowane, założone trzy razy, po czym zdarzył się przykry wypadek... otarłam się piętą o leżącą na podłodze oponę. Plamę postanowiłam wyczyścić od razu, w pracy, gdzie miałam do dyspozycji tylko zwykłe mydło i szmatkę z mikrofibry... niebieskiej mikrofibry. Zabrudzenie pierwotne chyba zeszło, natomiast pojawiła się niebieska plama. W domu potraktowałam ją mydełkiem do odplamiana Dr Beckmann (ma kolor żółto[beeep]zkowaty, za przeproszeniem) - plama zrobiła się szarobura, potem Vanish w płynie - żadnego skutku, potem znowu zwykłe mydło - nic. Z małego zabrudzenia zrobiła się wielka ochydna, plama. W takim stanie but w ogóle nie nadaje się do wystawiania na widok publiczny. Możecie nadać mi od kretynek, tylko potem poratujcie dobrą radą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 Cześć! Czad. Fajne historie, a bańki w butach to rewelacyjny pomysł Dzieciaki jednak są nieograniczone w swojej pomysłowości haha Wstaw proszę jednak fotki swoich butów, albo wyślij je mailem do multirenowacja.pl skoro się wstydzisz Nie widząc jaki jest faktyczny stan obuwia będziemy poruszać się jak we mgle pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
havana Posted May 18, 2013 Author Report Share Posted May 18, 2013 Dziękuję za odzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 20, 2013 Report Share Posted May 20, 2013 Dzień Dobry Próbowałbym tak: BUTY WOJAS: 1. Mydło Avel - czyszczenie 2. Pommadier Cream Saphir w kolorze - głębia koloru BUTY TAMARIS: 1. Omnidaim Saphir - czyszczenie, odplamianie 2. Szczoteczka do zamszu i nubuku w użyciu 3. Zabezpieczyć środkiem Nano Protector TARRAGO Taki o: Działa również na tekstyliach: ... aczkolwiek trzeba mieć świadomość, że taka impregnacja trzyma od kilku dni do kilku tygodni w zależności od materiału, warunków i sposobu użytkowania. Można sobie zaimpregnować na dobrą sprawę niemal wszystko. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
havana Posted May 20, 2013 Author Report Share Posted May 20, 2013 Bardzo, bardzo dziękuję Suma za całość trochę boli, ale z moim szczęściem gdybym po każdej plamie miała kupować nowe buty, wyszłoby drożej Mam tylko problem z Pommadier Cream - nie ma tam do wyboru "głębia koloru", jest za to "skóra naturalna" - może taki mam wziąć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 20, 2013 Report Share Posted May 20, 2013 Środki są wydajne i bardzo uniwersalne - nie kupuj ich ze świadomością, że pójdą na potrzeby tych dwóch par Cleanerem Omnidaim wyczyścisz wszystko co masz z nubuku, zamszu, tekstyliów, mikrofibry ... Z kolei Mydło Avel świetnie się sprawdza na butach licowych, skórzanych meblach, tapicerkach samochodowych, galanterii, torebkach ... W końcu Nano Protector Tarrago niemal do wszystkiego Kremy Pommadier w kolorze naturalnej skóry czy w brązie również w domowej szafce obuwniczej znajdują szersze zastosowanie Co do koloru, podeślij proszę mailem (na adres sklepowy) fotkę buta z prośbą o sugestię kolorystyczną dotyczącą pommadiera. Są tam lepsi spece od kolorów niż ja sam, zatem nieśmiało zrzucę tę odpowiedzialność z siebie Z pozdrowieniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
havana Posted May 20, 2013 Author Report Share Posted May 20, 2013 Dziękuję raz jeszcze, zastosowałam się do sugestii i jak tylko dostanę odpowiedź to składam zamówienie. Na pewno dam znać jak mi poszło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts