defectx Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 (edited) Serdecznie witam. Specjalnie się zarejestrowałem by ktoś tu pomógł, zdaję się ze znacie się na rzeczy Otóż zakupiłem takie timberland'y (widoczne na zdjęciu, nazwa modelu to: Buty TIMBERLAND NEWMARKET LP OX) , i ku mojemu niezadowoleniu stało się z nimi coś dziwnego, mianowicie jeden but troszkę jakby się ciemniejszy zrobił, mało tego, pojawiły się na jego powierzchni mnóstwo małych dziurek, generalnie jeden się zrobił taki szorstki, drugi jest gładki, nie wiedzieć czemu. Czyściłem je jakimś szamponem do nubuku/zamszu, mam jakąś piankę i tą multi-szczoteczkę, niestety niewiele to pomaga. I tu pytanie do was, czy znacie na taką przypadłość jakiś sposób? czy może oddać je do reklamacji? Liczę na waszą pomoc Edited April 14, 2013 by defectx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Witaj! Najlepiej gdybyś zamieścił kilka własnych fotek i napisał czy zanim zaobserwowałeś zmiany w jakikolwiek sposób je pielęgnowałeś, stosowałeś jakieś środki? Pewien Szewc w podobnych sytuacjach mawia: "Wiesz, bo to jest tak - lewe buty robią w jednej fabryce, prawe w drugiej. Dobrze jak w tym samym kraju. I mogło się zdarzyć, że skóra na lewy poszła karku zwierzaka, a na prawy z pupy. Różnica więc jest naturalna" No, ale tu wcale tak nie musi być rzecz jasna Pokaż fotki, to może coś więcej wymyślimy. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
defectx Posted April 14, 2013 Author Report Share Posted April 14, 2013 Jutro o tej porze wrzuce fotki, teraz nie mam dostępu do aparatu. A propos, do tego typu butów używa się pasty, czy coś? Póki co jak wyżej pisałem, czyściłem je szamponem, pianką i impregnowałem produktami firmy Bama, wszystko do tego typu butów (nubuk). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Jeżeli to nubuk to właśnie pianka lub clenaer do nubuku. Jeżeli to nubuk olejowany to są specjalne specyfiki do takich skór, np. Saphir Onguent. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
junak Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 Mam dokładnie ten sam problem. Oczywiście na gwarancję tego nie przyjmują... buty kosztowały prawie 400 zł a tu okazuje się że tańsze odpowiedniki się lepiej trzymają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted June 15, 2013 Report Share Posted June 15, 2013 Oczywiście na gwarancję tego nie przyjmują. Znaczy się co mówią? Z tego co wiem, reklamację możesz złożyć zawsze i punkt sprzedaży ma obowiązek ją przyjąć i zweryfikować. Nie mogą raczej nie przyjąć. Jedynie po rozpatrzeniu, odrzucić. A zrób proszę kilka fotek w świetle dziennym najlepiej i pokaż nam jak to wygląda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amantic Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Witam Podłączam się również do tematu, jednak z trochę innym problemem. Mam identyczne buty, myję je Omnidaiem, specjalną szczoteczką i impregnuję Nano Invulner Protector'em. Wszystko ładnie schodzi a impregnat sprawia, że buty po umyciu szybko się nie brudzą jednak mają dziwną przypadłość. Nad podeszwą widnieją ciemne plamy, jakby buty były tam zawsze mokre. Może to byś spowodowane tym, że czyszcząc boki podeszwy szczoteczką ryżową mogłem przypadkowo przejechać również po nubuku co pozostawiło takie paski. Mimo to i tak dziwi mnie, że nie da się z tym nic zrobić. Ani mycie, ani szczotkowanie szczoteczką z mikrofibry nic nie zmienia. Jakieś pomysły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 Wygląda jak zacieki kleju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts