Jump to content

Resiurc - w butach przez życie!

Recommended Posts

Witam!

Na początku pragnę zaznaczyć iż powyższy temat założyłem w celu dzielenia się moim doświadczeniem, spostrzeżeniami .

Założenie tematu nie ma żadnych podtekstów komercyjno-promocyjnych a także mój samokrytycyzm jest na odpowiednim normatywnym poziomie.

Od kilkunastu lat imam się wszystkim co związane z przemysłem obuwniczym.

Pracowałem praktycznie na każdym etapie powstawania podeszew,obcasów,kopyt ,podpodeszew a docelowo butów.

Jestem Rzeczoznawcą PIPS od ponad 10 lat w zakresie obuwnictwo.

Kilka lat zawodowo naprawiałem obuwie od wymiany fleków po malowanie /tuningowanie /butów .

Malowałem kurtki skórzane oraz fotele samochodowe .

Obecnie kieruję działem lakierni obcasów , pracuję przy finisz-u / wolę polskie ,,wykańczanie’’/ butów wykonywanych w ,,pracowni’’.

Swojego czasu buty ręcznie wykonywane były sprzedawane w jedynym punkcie ,,Złote Obcasy’’ w Łódzkiej Manufakturze pod logiem TACCO de ORO bądź na miejscu w Zd-Woli.

Teraz sprzedawane pod marką EQUE / mała manufaktura /pólka średnia oraz wysoka.

Dodatkowo wykonuję prezenty okolicznościowe / ale to w innym dziale /.

Postaram się co jakiś czas wrzucić fotki – aby uwiarygodnić powyższe.

20090901040.jpg

post-938-0-32056500-1363516977_thumb.jpg

post-938-0-81222500-1363517024_thumb.jpgpost-938-0-80277800-1363517076_thumb.jpgpost-938-0-78458400-1363517048_thumb.jpg

Edited by nie_problem

Doświadczenie w branży robi wrażenie. Myślę, że możesz przekazać nam wiele ciekawych treści, za co z góry podzięki.

Mam też nadzieję, że dzięki Tobie zaczniemy rozumieć, a może i doceniać rolę oraz misję PIPS.

Być może z czasem udałoby się zaaranżować jakiś wspólny projekt promujący polskich producentów i rzemieślników.

Zapowiada się bardzo interesująco.

P.S.

Kilka słów o butach z powyższego posta?

Kilka słów o butach z powyższego posta?

Pierwsze to moja totalna ,,wydumka''.Uwielbiam troszkę inne rzeczy.Tego modelu mam około 4 par w różnej kolorystyce.

Poniższe są robione właśnie w f-mie w której działam.

Mam jeszcze kilka swoich ukochanych-z czasem postaram się je zaprezentować.

• 7 months later...
  • 4 weeks later...

!!!!!!!!! 

Resiurc, Świetnie wyglądają. Początkowo z tą czarną skórą nie bardzo to widziałem.Tak jakbyś zrobił buty z kawałka ceraty. Jednak teraz z tą bordowo-czarną przyszwą wyglądają prawie rewelacyjnie. Zawsze trochę marudzę, ale gdyby linie "ceraty"   :D były w kolorze bordowym i troszeczkę szersze byłoby całkiem ekstra.

Oczywiście i tak wyglądają świetnie.

.

PS.  Tak trochę zazdroszczę całej drogi zawodowej.

Zawsze trochę marudzę, ale gdyby linie "ceraty"  

Spoko !Ja także marudny jestem ;) Apropo - to skóra z wypalonym licem na laserze ;)

100% skóra - tylko bez podeszew ,gdyż jestem ich przeciwnikiem w naszym klimacie!

takiego arcy mistrza gośćiłem u siebie i nie wiedzialem!!!!!!!!!

Bez przesady!!! -Lubię fajne-inne i dobre buty!

Pogmerałeś moją próżność   :)!Pozdrówka ze Zd-Woli

POŁĄCZYŁEM

Początkowo z tą czarną skórą nie bardzo to widziałem.

To CORDOVAN u  nas bardziej znany jako FLORENTICK. Czarna jest tylko powłoka lica ,i przeciera się / antykuje / w zależności do mizdry -ewentualnie podkładu!

Edited by Resiurc

Ta włoska garbarnia to doskonałej jakości źródło skór cielęcych przede wszystkim. Jeżeli chodzi o skór, nad którym tak bardzo rozpływają się miłośnicy obuwia na całym świecie, jedynie słuszne źródło skór typu SHELL CORDOVAN to Horween:

http://horween.com/

W drugiej kolejności wymienia się Cordovany japońskie, które występują w bajecznej palecie kolorów ... Europa pozostaje niestety w tyle.

• 6 years later...
W dniu 17.03.2013 o 11:52, Resiurc napisał:

Zmiana kolorystyki kurtki skórzanej

post-938-0-38287100-1363517452_thumb.jpgpost-938-0-73537300-1363517474_thumb.jpgpost-938-0-18268400-1363517496_thumb.jpgpost-938-0-35808900-1363517518_thumb.jpg

Renowacja siodła

post-938-0-08153400-1363517969_thumb.jpgpost-938-0-82621300-1363517989_thumb.jpgpost-938-0-33733300-1363518020_thumb.jpgpost-938-0-22611600-1363518042_thumb.jpgpost-938-0-21355000-1363518062_thumb.jpg

Jeśli mogę zasugerować spróbuj w siodłach barwników transparentnych, ich wykończenie musi być bardziej naturalne. Uzyskałeś sztucznie wyglądające powłoki szczególnie na kurtce. Tam trzeba dać inne barwniki i natryskowo. Bez urazy tylko bardzo proszę. 26 lat że skórą pracuje i jak mogę to chce pomóc. Pozdrawiam