Resiurc Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 (edited) Witam! Na początku pragnę zaznaczyć iż powyższy temat założyłem w celu dzielenia się moim doświadczeniem, spostrzeżeniami . Założenie tematu nie ma żadnych podtekstów komercyjno-promocyjnych a także mój samokrytycyzm jest na odpowiednim normatywnym poziomie. Od kilkunastu lat imam się wszystkim co związane z przemysłem obuwniczym. Pracowałem praktycznie na każdym etapie powstawania podeszew,obcasów,kopyt ,podpodeszew a docelowo butów. Jestem Rzeczoznawcą PIPS od ponad 10 lat w zakresie obuwnictwo. Kilka lat zawodowo naprawiałem obuwie od wymiany fleków po malowanie /tuningowanie /butów . Malowałem kurtki skórzane oraz fotele samochodowe . Obecnie kieruję działem lakierni obcasów , pracuję przy finisz-u / wolę polskie ,,wykańczanie’’/ butów wykonywanych w ,,pracowni’’. Swojego czasu buty ręcznie wykonywane były sprzedawane w jedynym punkcie ,,Złote Obcasy’’ w Łódzkiej Manufakturze pod logiem TACCO de ORO bądź na miejscu w Zd-Woli. Teraz sprzedawane pod marką EQUE / mała manufaktura /pólka średnia oraz wysoka. Dodatkowo wykonuję prezenty okolicznościowe / ale to w innym dziale /. Postaram się co jakiś czas wrzucić fotki – aby uwiarygodnić powyższe. Edited March 17, 2013 by nie_problem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 Doświadczenie w branży robi wrażenie. Myślę, że możesz przekazać nam wiele ciekawych treści, za co z góry podzięki. Mam też nadzieję, że dzięki Tobie zaczniemy rozumieć, a może i doceniać rolę oraz misję PIPS. Być może z czasem udałoby się zaaranżować jakiś wspólny projekt promujący polskich producentów i rzemieślników. Zapowiada się bardzo interesująco. P.S. Kilka słów o butach z powyższego posta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted March 17, 2013 Author Report Share Posted March 17, 2013 (edited) Zmiana kolorystyki kurtki skórzanej Renowacja siodła Edited March 17, 2013 by Resiurc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted March 17, 2013 Author Report Share Posted March 17, 2013 Kilka słów o butach z powyższego posta? Pierwsze to moja totalna ,,wydumka''.Uwielbiam troszkę inne rzeczy.Tego modelu mam około 4 par w różnej kolorystyce. Poniższe są robione właśnie w f-mie w której działam. Mam jeszcze kilka swoich ukochanych-z czasem postaram się je zaprezentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 Zmiana kolorystyki kurtki skórzanej Bardzo fajny efekt, Jak na zamówienie jakiejś gwiazdy pop-kultury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted October 27, 2013 Author Report Share Posted October 27, 2013 Ostatnia moja wydumka Buty miały już milion kolorów i barw ,generalnie miały wylądować jako buty ,,robocze'' ale ........ trochę chyba w nich pobiegam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Czad Widziałem już podobne realizacje. Zdradzisz nam jak to się robi, czy pozostanie to słodką tajemnicą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted October 27, 2013 Author Report Share Posted October 27, 2013 Jasne-bez problemu! To tampodruk -ale oczywiście wykonany ręcznie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 A dałoby się jakąś fotorelację strzelić z opisem? Czy w warunkach domowych podobny efekt jest do osiągnięcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted October 27, 2013 Author Report Share Posted October 27, 2013 Foto relacja - nowego pomysłu!Oczywiście tak! W warunkach domowych ??Tą techniką nie ma szans .Przy nowych - zawsze mogę komuś skórę tak pomalować a po zaćwiekowaniu ,cienie aerografem to już banał! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Super! Czekamy zatem na fotorelację wraz z opisem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 To młodszy i mniejszy brat moich ulubionych !!! Fotorelacja może niezbyt doskonała -ale robiłem co mogłem 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 A to już efekt końcowy!Logowany na życzenie mojego znajomego! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 !!!!!!!!! Resiurc, Świetnie wyglądają. Początkowo z tą czarną skórą nie bardzo to widziałem.Tak jakbyś zrobił buty z kawałka ceraty. Jednak teraz z tą bordowo-czarną przyszwą wyglądają prawie rewelacyjnie. Zawsze trochę marudzę, ale gdyby linie "ceraty" były w kolorze bordowym i troszeczkę szersze byłoby całkiem ekstra. Oczywiście i tak wyglądają świetnie. . PS. Tak trochę zazdroszczę całej drogi zawodowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SCHUSTER LESZNO Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 HHHmmm ale ćicha woda atu taki talent my sie nawet poznaliśmy osobiśćie wpadam w kompleksy że takiego arcy mistrza gośćiłem u siebie i nie wiedzialem!!!!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 (edited) Zawsze trochę marudzę, ale gdyby linie "ceraty" Spoko !Ja także marudny jestem Apropo - to skóra z wypalonym licem na laserze 100% skóra - tylko bez podeszew ,gdyż jestem ich przeciwnikiem w naszym klimacie! takiego arcy mistrza gośćiłem u siebie i nie wiedzialem!!!!!!!!! Bez przesady!!! -Lubię fajne-inne i dobre buty! Pogmerałeś moją próżność !Pozdrówka ze Zd-Woli POŁĄCZYŁEM Początkowo z tą czarną skórą nie bardzo to widziałem. To CORDOVAN u nas bardziej znany jako FLORENTICK. Czarna jest tylko powłoka lica ,i przeciera się / antykuje / w zależności do mizdry -ewentualnie podkładu! Edited November 23, 2013 by Resiurc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpilka Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Witam jaszcze raz czy nie jest tajemnica gdzie mage dostac taka skore POŁĄCZYŁEM Co to jest za skora cielak bukat i ktora garbarnia taka robi naprawde bardzo ciekawa a moze sa inne kolory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted November 22, 2013 Author Report Share Posted November 22, 2013 Szpilka!! -Nie jest tajemnicą -tylko o którą skórę chodzi ? Jeśli bordowa - to Cordovan ,ale beż -to dobra mięsista skóra i to wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpilka Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Dzieki nie przypuszczalem ze to cordowan poniewaz on jest bardzo drogi myslalem ze cos podobnego do przecierki a z cordowana to juz zrobilem kilka par POŁĄCZYŁEM Cos mi nie chce sie wierzyc ze to prawdziwy orginalny nie jest do przecierki robilem z tej skory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted November 22, 2013 Report Share Posted November 22, 2013 Proszę o edytowanie swoich wcześniejszych postów jeśli chcemy coś dopisać pod swoim własnym postem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted November 23, 2013 Author Report Share Posted November 23, 2013 Cos mi nie chce sie wierzyc ze to prawdziwy orginalny nie jest do przecierki robilem z tej skory Nie do końca rozumiem co autor miał na myśli Więc znalazłem : http://www.wbutach.pl/topic/183-skóra-shell-cordovan/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 23, 2013 Report Share Posted November 23, 2013 Z jakiej garbarni pochodzi Twój cordovan Resiurc? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Resiurc Posted November 25, 2013 Author Report Share Posted November 25, 2013 NUOVA OSBA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Ta włoska garbarnia to doskonałej jakości źródło skór cielęcych przede wszystkim. Jeżeli chodzi o skór, nad którym tak bardzo rozpływają się miłośnicy obuwia na całym świecie, jedynie słuszne źródło skór typu SHELL CORDOVAN to Horween: http://horween.com/ W drugiej kolejności wymienia się Cordovany japońskie, które występują w bajecznej palecie kolorów ... Europa pozostaje niestety w tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tosa Posted September 19, 2020 Report Share Posted September 19, 2020 W dniu 17.03.2013 o 11:52, Resiurc napisał: Zmiana kolorystyki kurtki skórzanej Renowacja siodła Jeśli mogę zasugerować spróbuj w siodłach barwników transparentnych, ich wykończenie musi być bardziej naturalne. Uzyskałeś sztucznie wyglądające powłoki szczególnie na kurtce. Tam trzeba dać inne barwniki i natryskowo. Bez urazy tylko bardzo proszę. 26 lat że skórą pracuje i jak mogę to chce pomóc. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts