Src Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Witam Panie i Panów chciałbym doprowadzić do stanu używalności te kozaki, ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Umyłem je mydłem Avel, te ciemniejsze miejsca to impregnacja sposobem mojej siostry czyli krem Nivea. (pierwsze zdjęcie z lampą, reszta bez) Proszę o jakieś wskazówki co dalej zrobić z tymi butami. Pozdrawiam Sławek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Serwus Z czego one są zrobione? Jak wyglądają obecnie? Jak wyglądały pierwotnie (nowe)? Może jakiś link do sklepu... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 dół zdaje się nubuk? reszta "egzotyka" tłoczona zdje się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Src Posted March 18, 2013 Author Report Share Posted March 18, 2013 Niestety mimo długich poszukiwań nie znalazłem żadnych informacji o tych butach w necie (mają już ładnych parę lat), wiem tylko że są firmy Kazar. Zrobione są całe z tej samej skóry (dół po prostu jest niemiłosiernie zniszczony, powycierany i potraktowany kremem Nivea), matowa chyba tłoczona. Niestety nikt już nie pamięta jak wyglądały gdy były nowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 Nie jestem pewien czy dobrze widzę, ale jeżeli to nubuk/zamsz (meszkowata struktura skóry) to: - umyć środkiem Omnidaim Saphir - Zregenerować kolor Renovetine Saphir lub Tarragowskim Renowatorem - Zabezpieczyć środkiem Nano Protector Tarrago Czyścić systematycznie szczoteczką do skór szorstkich. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Src Posted March 18, 2013 Author Report Share Posted March 18, 2013 Tylko właśnie one nie mają meszkowatej struktury. Ewentualnie mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia i podesłać na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 18, 2013 Report Share Posted March 18, 2013 No to pytania się nawarstwiają 1. Czy to naturalna skóra? 2. Czy to skóra licowa? ... Spróbuj się dowiedzieć, a dodatkowo faktycznie zrób może dokładne fotki, najlepiej w dziennym świetle. Będziemy dumać pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Src Posted March 18, 2013 Author Report Share Posted March 18, 2013 Zrobiłem zdjęcia. Skóra na pewno naturalna, ale ciężko mi powiedzieć czy licowa, chyba tak . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Patrząc na fotki ja podtrzymałbym swoje sugestie, ale jeżeli nie ma pewności co do samej skóry to może warto jednak skonsultować sprawę z kimś na miejscu, kto może "pomacać" buty? Zdecydowanie zachęcam w tym przypadku konsultację z dobrym Szewcem, gdzieś na miejscu. Jeżeli nie przywróci butów do porządku to na pewno określi rodzaj skóry. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Src Posted March 19, 2013 Author Report Share Posted March 19, 2013 Zrobię jak mówisz, poszukam jakiegoś dobrego szewca. Wielkie dzięki za pomoc ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts