kluczyk181 Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Witam. niedawno zakupiłam kozaki z nubuku i niestety założyłam je przed pierwsza konserwacją. Na jednym z butów pojawiła się plama - po jeździe samochodem... Zakupiłam piankę do czyszczenia ecco.....i delikatnie mówiąc zniszczyłam nią prawy but. Dopiero teraz dowiedziałam się z forów że to właśnie pianka powoduje odbarwienia na tym typie skóry. chociaż na opakowaniu napisano że można ją stosować do każdego rodzaju skór. Nie mam pojęcia co z tym teraz zrobić. Próbowałam to czyścić jedynie samą wodą. Piankę zakupiłam w innym sklepie niż buty więc reklamacja raczej nie wchodzi w grę, Z resztą buty bardzo mi się podobają i nie chciałabym ich tak łatwo stracić.... Czy szewc coś na tą plamę poradzi? Czy lepiej samemu kupić płyn do czyszczenia i renowator w sprayu albo renowator - pasta. W odpowiednim kolorze? A może powierzyć buty kuśnierzowi? Okropnie to wygląda! Bardzo bardzo proszę o dobrą radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Witaj! Dość mocno i nietypowo wyglądają te przebarwienia. Po samej piance ? Hmmm ... próbowałbym: 1. Saphir Omnidaim - czyszczenie 2. Saphir Renovetine - renowacja koloru 3. Nano Protector Tarrago - Profilaktyczne zabezpieczenie przed zabrudzeniami i wilgocią. Przy czym ... próba regułka Tym, bardziej, że skóra wydaje się być bardzo delikatna. Czego nie użyłabyś do butów na przyszłość, trzymaj się tej zasady - najpierw próba na małym skrawku, gdzieś przy pięcie i dopiero po całości. P.S. Oczywiście systematyczne szczotkowanie szczotką do nubuku to podstawa ! pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts