Guest Avat Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Witam, Mam buty AKU Slope GTX i po ostatnich wyczynach najwyższy czas o nie zadbać. Strona producenta i zdjęcia: http://www.aku.it/en.../slope_gtx.html Materiał buta to suede/air8000 - problem w tym że w sumie nie wiem do końca co to jest Spodziewam się, że to jakaś odmiana nubuku. Czy robić to tak, jak piszecie, czyli mydło i do wyschnięcia a potem HP Oil? A co potem? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 11, 2013 Report Share Posted March 11, 2013 Cześć! Suede - znaczy zamsz. Ja tu czyściłbym za pomocą Omnidaim lub Trekking Cleaner Tarrago + oczywiście szczoteczka do zamszu w stałym użyciu. Jeżeli skóra jest OK i nie puszcza, to profilaktycznie zabezpieczałbym po całości (razem z gore) Nano Protectorem. Zamszowe skóry mają nieco dłuższe włosie od nubukowych i przy tłuszczowym traktowaniu, różnie to może być. Powyższe rozwiązanie byłoby bezpieczniejsze dla nich. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Avat Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 A czy te środki nie wpłyną na Gore Texa w środku? One tylko konserwują czy też impregnują? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Na przestrzeni lat nie stwierdzono takich skutków ubocznych. Środki pod tym względem testowane są przez producenta i wręcz polecane do membran. Aczkolwiek trzeba mieć świadomość, że trwałość membran samych w sobie nie jest dożywotnia ... a szkoda pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Avat Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Jestem świadomy, że membranę sam w końcu powycieram w trakcie chodzenia, ale butki są w miarę nowe i chciałbym żeby długo trzymała. OK dzięki za podpowiedzi, zaopatrzę się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts