difer Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Słowo sie rzekło ,zrobione, przymierzone, zapłacone. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Wow! Dobrze to wygląda :respect: Dużo masz wolnego czasu? Może spróbowałbym coś zlecić u Ciebie na odległość za jakiś czas? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blatio Posted March 2, 2013 Report Share Posted March 2, 2013 A ja mam pytanie do Szewca, jako że jestem jeszcze trochę laikiem w temacie: 1) Jakiej dokładnie skóry i z której części zwierzaczka używa się na skórzane podeszwy? 2) Jakimi środkami impregnuje się takie podeszwy, by nie namakały i nie łapały wilgoci w codziennym użytkowaniu? O ile to nie jest jakaś tajemnica, oczywiście Niestety, nie załapałem się na rozmowy na te tematy z moim dziadkiem kamasznikiem, zanim umarł, więc pozwolę sobie zapytać teraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted March 2, 2013 Author Report Share Posted March 2, 2013 Odpowiedź 1 Skóra grzbiet tz.Blankowa oraz szyja tz. karkowa, oczywiście to ogólnik , sposób wyprawy tych elementów zalerzy od przeznaczenia. 2 Stosuje to co mój dziadek, wosk pszczeli na gorąco. uwodoodparnia i utwardza. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Czy to na pierwszym zdjęciu wypełnienie to jest płyta korkowa czy może taka masa korkowa jak widywałem na "zachodnich produkcjach"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Nie wiem jak robił difer, ale generalnie stosuje się mastyks - mieszaninę korka i żywicy, która w trakcie eksploatacji dopasowuje się do anatomii stopy. Nie pamiętam, jaki rodzaj korka był uznawany za najlepszy. Zerknąłem jeszcze co wikipedia mówi nam o tej żywicy: Mastyks (gr. Μaστίχa) - "Łzy Chios" - miękka, aromatyczna żywica naturalna, pozyskiwana z balsamu wyciekającego z drzewa Pistacia lentiscus, rosnącego na greckiej wyspie Chios, w Turcji na półwyspie Çeşme, w Afganistanie, Beludżystanie, zachodniej i północnej Afryce, a także w Meksyku. Od czasów antycznych znane są jego właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Mastyks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted March 3, 2013 Report Share Posted March 3, 2013 Pewnie kiepsko szukałem ale w Polsce nie znalazłem właśnie takiej masy (może pod złymi hasłami szukałem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Z korkiem jak widać można i tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted March 4, 2013 Author Report Share Posted March 4, 2013 Czy to na pierwszym zdjęciu wypełnienie to jest płyta korkowa czy może taka masa korkowa jak widywałem na "zachodnich produkcjach"? Oczywiście płyta, jak zostanę przedsiębiorcą to się postaram o masę, a jak bym w tym miejscu umieścił, bez klejenia listek skóry karkowej albo płatek kory brzozowej, to jaki bym efeki uzyskał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted March 4, 2013 Report Share Posted March 4, 2013 Masa z korka i żywicy jest z najpodlejszego korka jaki jest. W sumie, to odpady z produkcji korków do butelek lub taki, który nie przeszedł kontroli jakości i nie zakwalifikował się do tego, aby być korkiem w butelce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aSi Posted July 7, 2013 Report Share Posted July 7, 2013 Odpowiedź 1 Skóra grzbiet tz.Blankowa oraz szyja tz. karkowa, oczywiście to ogólnik , sposób wyprawy tych elementów zalerzy od przeznaczenia. 2 Stosuje to co mój dziadek, wosk pszczeli na gorąco. uwodoodparnia i utwardza. Jestem zdziwiony, że na podeszwę dajesz skórę blankową. Na podeszwę używa się krupon skóry podeszwowej. Mam skórę blankową, której używam na pasy i nigdy nie odważyłbym się z niej zrobić podeszwy bo jest za miękka.Pozdrawiam a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts