Jump to content

Matowy ślad na trzewikach

Maku
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie

Wczoraj kupiłem buty w sklepie i pech chciał, że wczoraj wieczorem, gdy chciałem wyruszyć z nimi na miasto coś się stało z nimi. W pewnym momencie zauważyłem że na przodzie lewego buta jest maza/ślad bardziej matowy. Wydawało mi się, że w autobusie o coś zahaczyłem, ale buta w tym miejscu jest równie śliska jak na prawym bucie. Nie da się wyczuć żadnego otarcia. Próbowałem nałożyć pastę bezbarwną i wypastować ale to nie pomaga. Jak miałem kilka kropli wody na tym bucie i przetarłem to kolor stawał się na chwile taki jak powinien być. Kolor obuwia to popiel przecierana czarnym, a rodzaj skóry to bydlęca. Będę wdzięczny za pomoc bo nie mam pojęcia co robić i co się z nimi stało. Mam nadzieję, że to nic poważnego. Z góry dziękuje za pomoc.

post-882-0-28910900-1361697791_thumb.jpg

post-882-0-84153700-1361697796_thumb.jpg

post-882-0-94264900-1361697786_thumb.jpg

Cześć,

Można próbować ... raczej kremami koloryzującymi (bezbarwne tu raczej na nic), np. Pommadier Cream lub Shoe Cream Tarrago lub silniejszymi pigmentami typu Juvacuir Saphir lub Renovating Cream, ale zastanów się czy nie zareklamować butów, bo wykończenie wydaje się być wyjątkowo kiepskie, jeżeli po jednym dniu dochodzi do tego typu odbarwień. Jeżeli nie reklamacja to chociażby konsultacja z producentem/sprzedawcą moim zdaniem wskazana.

pozdrawiam

sorki za pytanie ale muszę się upewnic, piszesz że kupiłeś je wczoraj i miałeś na nogach 1 raz? jak dla mnie to te buty były pastowane pastą "bezobsługową" a ten mat to skutek otarcia (pasta straciła połysk) to bym ci powiedział jak byś przedstawił problem bez info o tym że buty są nowe, ale skoro to jest pewne (że sąnowe i nigdy nie pastowane) to jak wyżej pisze kolega - reklamuj u sprzedawcy :)

sorki za pytanie ale muszę się upewnic, piszesz że kupiłeś je wczoraj i miałeś na nogach 1 raz? jak dla mnie to te buty były pastowane pastą "bezobsługową" a ten mat to skutek otarcia (pasta straciła połysk) to bym ci powiedział jak byś przedstawił problem bez info o tym że buty są nowe, ale skoro to jest pewne (że sąnowe i nigdy nie pastowane) to jak wyżej pisze kolega - reklamuj u sprzedawcy :)

Rozumiem :)

Zauważyłem, że po nałożeniu pasty tłuszczowej na bazie wosku pszczelego sytuacja się znaczniej poprawiła. Choć brakuje im połysku teraz, ale przynajmniej tego śladu nie widać. Mam pytanie w związku z tym, że dla mnie to "czarna magia". Czy taką pastę można polerować, delikatnie nałożyłem za pomocą gąbeczki, która była w zestawie, ale nie wiem czy teraz to pastować jak się wchłonęło, czy mogę nałożyć jeszcze na to pastę bezbarwną i wtedy polerować? Wolę się upewnić zanim przejdę do kolejnego kroku.