Popular Post makowiec Posted February 14, 2013 Popular Post Report Share Posted February 14, 2013 W związku z tym, że koleżanki i koledzy robiący buty samodzielnie chwalili się swoimi próbami / pracami postanowiłem – może zbyt pochopnie, bo raczej do wylewnych nie należę - pochwalić się moimi mini osiągnięciami na tym polu. Od razu zaznaczam. Projekt ten nie nazwałbym dumnie „Robię buty”. Raczej „Robię nędzną imitację buta”...i to w dodatku jednego. Dlaczego jednego. No cóż od czegoś trzeba zacząć, a zważywszy na fakt że nigdy w życiu buta nie zrobiłem – żadnego - postanowiłem spróbować. Zamiar ten po głowie chodził mi od jakiegoś czasu i w końcu po kilku żenujących próbach stworzenia czegoś na kształt kopyta udało mi się na aukcji kupić takie cuuuś (to jest jakąś masakrą nawiasem mówiąc – za każdym razem chcieli mi pchnąć ze 100 par). Udało mi się więc trafić dwa klasyczne męskie w rozmiarze 44 i jedno damskie (piłowałem panią niemiłosiernie) w rozmiarze 38. Do testów wybrałem - uwaga – damskie w rozmiarze 38. Powód banalny. W stosunku do męskich 44 owa damka nie wymaga płachty surowca do prób. Materiały jakie wykorzystałem chyba standardowe na tym etapie. Na giełdzie różności kupiłem dwa pokrowce na garnitury z dermy (import z „enerdefenu”) w cenie 10 z ł za każdy , co daje mi jeszcze trochę surowca do prób. Jakość dobra ale chyba zbyt się rozciąga. Z tego zrobiłem wierzchy (obłożynę, przyszwę i ten no... nosek). Podpodeszwa z okładki segregatora (sklejone razem dają jakieś 5 mm grubości) no i kawałki jeansu na podszewkę. Taki typowy ersatz no nauki chyba? Oczywiście nie ustrzegłem się błędów i symetria budzi duże wątpliwości, nie zastosowałem też zapiętka i wzmocnienia w czubkach. Całość szyłem ręcznie, co widać na dwóch pierwszych podejściach. Tak więc mogę powiedzieć, że COŚ wyszło. Co, oczywiście oceńcie sami. Nawet buta przypomina, choć po pierwszych próbach pomyślałem sobie...O Matko! Mając na względzie fakt, że to PIERWSZY mój niby but, jestem z siebie dumny. Oczywiście do ukończenia owego droga jeszcze daleka, ale target był na to czy w ogóle coś, co buta przypomina uda mi się zrobić samodzielnie. Powiem tylko, że YT było skarbnicą wiedzy na rzeczony temat, bo kniżek do tego nie posiadam. Muszę w końcu z kolegą na temat tego ksera pogadać. A więc...(w tle muzyczka z cyrku) 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kwinto Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 no no fantastycznie, zachęcam do smielszej próby, zrób dla siebie na pewno się uda podziwiam i czekam na parę (podoba mi się fason - to chyba ze wzdlędu na wiek ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 :hi: Ja sam manualnie jestem do niczego i gdyby mi na próbie wyszedł taki bucior to nie trzeźwiałbym z tydzień z radości Pierwszy etap masz za sobą, a każda kolejna próba na bank będzie procentowała kolejnymi doświadczeniami w dążeniu do perfekcji. Dla mnie bomba i zacieram ręce w oczekiwaniu na kolejne fotorelacje pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Legato Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Bardzo ładną parę butów stworzyłeś makowiec ! Fason również w moim stylu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post SCHUSTER LESZNO Posted February 14, 2013 Popular Post Report Share Posted February 14, 2013 Fajnie widzieć gdy jeszcze ktoś znajdzie czas chęć i pasje by zrobić całe buty od podstaw ja po 20 latach szewstwa całkiem zapomniałem czym jest mój zawód .Niestety obuwie jest moim chlebem powszednim i żyje z napraw jak większość szewców. Łapie śie już nawet na tym że przestaje jakies poważniejsze zlecenia brać tylko takie kture zrobie w 10min za min 20zł Ale może dzięki temu serwisowi i takim ludziom jak ty Makowiec wyćiągne jakieś kopyta (kturych mam troche odkładam co ładniejsze modele jak mi wpadną ręce) zrobie śie ambitny i też cos wydłubie niestety zrobienie takich butów uważam tylko za hobby bo zrobienie butów na miare dla przećietnego Kowalskiego bedzie za drogie a tych nie przećietnych niema zbyt wielu by z tego żyć.Mimo wszystko bardzo mi śie podoba twoja robota i napewno bedzie doceniona przez rodzine przyjaciół i naszą forumową społeczność ode mnie 5 byłaby 6 bo usztywnienia piet i nosków to podstawa trwałego obuwie masz tu namiar na gotowe usztywnienia http://www.hurtszewski.com/product_info.php?products_id=4045 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 No! Makowiec ! „ móc to chcieć a chcieć to móc „ trudno z czegoś takiego zrobić lepsze, moja rada skóra droga i w dodatku trudno o nią , poszukaj w lumpeksie lub na targu płaszcza lub kurtki takiej z lat70-80 często spotykane kurtki milicyjne,w cenie 50 do 100pl skóra gruba ciężka ale na pewno wołowa, na próby i trening jak znalazł,bo co skóra to skóra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-sportowe.pl Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 (edited) e-sportowy snajper namierzył kolejnych dwóch Forumowiczów: makowiec i SCHUSTER LESZNO Panowie, duży SZACUN i stawiam wyzwanie każdemu z Was. Wiem, że to niewiele jak na taką robotę, ale może będzie jakąś dodatkową motywacją: makowiec - jeżeli w ciągu 3 miesięcy zrobisz pierwszą parę butów z prawdziwej skóry i pokażesz nam fotorelację wraz z opisem, zgłoś się do mnie na priv - masz ode mnie 200 PLN w bonie zakupowym do wykorzystania w naszym sklepie SCHUSTER LESZNO - jeżeli w ciągu 3 miesięcy zrobisz buty i pokażesz nam fotorelację wraz z opisem na forum - również daj mi info na priv, a masz ode mnie 200 PLN w bonie zakupowym do wykorzystania w naszym sklepie. Jestem pewien, że jak Twoja praca będzie dobra lub będzie dobrze rokowała, to sam odnajdziesz przyjemność z tego co robisz i szybko znajdą się potencjalni nabywcy. Pamiętajcie - równe 3 miesiące licząc od dziś i info na priv. Detale dotyczące akcji tu: http://www.wbutach.p...h-forumowiczow/ Pozdrawiam i trzymam kciuki za realizacje Edited February 14, 2013 by e-sportowe.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SCHUSTER LESZNO Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 HEHMM miała być hobbistyczna fucha a tu od razu płatna ide na całość jak tu taki sponsor Na jakąś zaliczke można liczyć takie problemy z tym odbieraniem obuwia hahahahaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makowiec Posted February 14, 2013 Author Report Share Posted February 14, 2013 (edited) Puki co @difer będę się uczył na tym ersatzu jaki posiadam. Co prawda wpadłem na ten sam pomysł, ale kurtka jaką udało mi się kupić (na buty świetny kawałek skóry - gruba, gładka i duże powierzchnie) miast na buty zasiliła moja garderobę. Okazało się, że kupiłem taką marynarkową skórę w bardzo dobrym stanie za 45 złoty. Nie ukrywam zawsze taka chciałem mieć. Na buty była do czasu, kiedy nie dałem się namówić żonie, żebym ją przymierzył. @e-sportowe nie wiem doprawdy czy skorzystam. Propozycja kosząca i o ile dam radę, to może za trzy miesiące pokażę jakieś buty w komplecie i ze skóry. Nie obiecuję, bo zanim zrobię pierwszą prawdziwą parę muszę jeszcze poćwiczyć na ersatzu. Nic na siłę. A teraz pytanie do specjalistów. Na ostatnim zdjęciu dobrze widoczny brak symetrii. Patrząc na zdjęcie lewa strona jest wyżej. Pytanie brzmi czy to wynik nieprawidłowo zszytych kawałków, czy może wzornik projektowany na zewnętrznej stronie kopyta nie będzie pasował na wewnętrzną stronę i trzeba wnieść korektę? Dam sobie rękę uciąć, ze wzorniki jakie zrobiłem są równe, a linie szwów prowadzone są wg wzornika w tym samym miejscu po obu stronach. Jakaś podpowiedź? A może wzorniki powinienem projektować osobno na wewnętrzną stronę i zewnętrzną? Aaaa, no tak. Dziękuje za zachęty i namowy do dalszego działania. Oczywiście sugestie mile widziane. Edited February 14, 2013 by makowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts