eroico Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) Witam wszystkich, Przepraszam twórcę tematu, problem podobny, więc nie chciałem zakładać nowego... Chciałbym przeprowadzić renowację torby skórzanej. na forum knives.pl zamieściłem posta o treści: Po pierwsze chcę ją rozpruć i zszyć na nowo, przemalować na kolor brązowy (przy użyciu farby toledo super - czytałem pozytywne opinie na jej temat, co Wy sądzicie?) Podstawowe pytanie to ile mniej więcej zużyję farby? Przygotowanie skóry do malowania przy użyciu Tarrago Conditioner (czy może lepiej coś innego? też nie wiem ile takiego preparatu będę potrzebował) Druga kwestia to usztywnienie skóry, aktualnie wybrałem metodę nanoszenia rozpuszczonego wosku, tudzież pasty woskowej i podgrzewanie suszarką. Nie wiem jaka kolejność renowacji będzie najlepsza...czy wosk dopiero po z szyciu u nadaniu kształtu/wypchaniu torby czymś? Proszę o sugestie i wsparcie laika podczas jego wędrówki po oślej łączce... .... w ten oto sposób trafiłem na coraz bardziej podobające mi się forum... Pojawiła się opinia, że ta skóra bardzo ładnie ciemnieje pod wpływem wosku/oleju...więc może faktycznie obejdzie się bez malowania...problemem jednak są przebarwienia tak jakby plamy...nie wiem jakim preparatem potraktować tą skórę aby odnieść pożądany efekt...również nie wiem czy usztywnianie za pomocą wosku nie będzie procesem odwracalnym np w upalne lato... zatem jeszcze raz, proszę o podpowiedź Edited January 24, 2013 by eroico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Witaj . Po co to usztywniać ? Po myciu mydłem do skór właśnie tak się stanie samoistnie . Procesu usztywnienia nie cofniesz !!! Odradzam - to nie pochwa na nóż że ma zachować swoją formę ( wg mnie to mumifikacja która jest zbyt mocno zakorzeniona na knives - ale nie zamierzam tam z nią walczyć bo zostanę wyklęty - zwyczajnie na knives WSZYSCY tak robią bo tak sie przyjęło i kropka ) Przejrzyj temat malowania skór i butów - zdziwisz się jaki masz zakres malowania i jeszcze bardziej się będziesz dziwić jak dalece możemy Ci pomóc Ed : Zainspirowałeś mnie kolego okrutnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eroico Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 W tej torbie z jej aktualną hm...sztywnością przeszkadza mi brak jakiejkolwiek sztywności ...jak zawieszę na ramieniu niewypełnioną formatem A4 to wisi przyklejona do biodra...jednak oczywiście daleko mi do zamiaru noszenia na ramieniu stalowej skrzynki na narzędzia... na wspomnianym już forum padło stwierdzenie że ta skóra ma bardzo ładny odcień po woskowaniu...zatem, o ile będzie ciemniejsza, malowanie nie jest mi niezbędne do szczęścia... a cóż tą inspirację wywołało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Zainspirowałeś mnie chłopie zrobieniem torby . Ale ODRADZAM jej woskowanie - zniszczysz ją ! A możesz ocalić i zrobić cudo . Zerkaj i pomyśl http://www.wbutach.p...-fotki-przedpo/ http://www.wbutach.p...-skor-licowych/ Kurcze - jak zawoskujesz to dam Ci bana i pogadam z WAR-em o tym samym Skóra zesztywnieje po myciu sama Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eroico Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 (edited) hm...wygląda Kolega na zdeterminowanego... tak...patynowanie świetna sprawa i niesamowite efekty...tylko mam wrażenie że bardzo cienka jest granica oddzielająca to od kiczu...a ja nie mam żadnego doświadczenia i tylko jedno podejście... cd mydła - najpierw rozpruć i potem czyścić? ...mam wątpliwości... Edited January 24, 2013 by eroico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Po kiego to chcesz pruć ? Wymyj to w mydle do skór . Ułożyło Ci się w głowie ,że prujesz do woskowania . Ta torba zmienni się po myciu . Poukładaj sobie w głowie spokojnie to patynowanie i zobaczysz że to nie jest takie trudne wbrew pozorom .Wg mnie poziom malowania wystarczający dla czwartoklasisty . Masz i inne drogi do wyboru - ale i tak chciałeś ją malować i możesz zrobić coś przez duże COŚ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 24, 2013 Report Share Posted January 24, 2013 Cze! Na dobrą sprawę nie trzeba patynować. Nic na siłę Nie na każdej skórze też efekt patynowania jest dobry. Można odtłuścić, oczyścić pomalować jednym kolorem farby na bazie alkoholu - Saphir Tinture, wykończyć Saphir Canadian i też powinno być OK. Można też malować Tarrago Color Dye, które wykończenia już nie wymaga - ale efekt będzie z połyskiem. Szedłbym w stronę pierwszej opcji. Samo potraktowaniem torby tłuszczem również ją przyciemni. Ale czy w stopniu zadowalającym? Ciężko wyczuć. Usztywnić skórę ... hmmm Zazwyczaj dążymy do tego, by ją zmiękczyć Może zamiast usztywniać chemią to wszyć jakiś usztywniacz pod wyściółkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eroico Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Przeglądnąłem kilka filmików i wątków na temat patynowania...i stwierdzam, że technika nakładania nie jest tak dużym problemem (a przynajmniej wydaje się że nie jest) jak pomysł/projekt, dobór kolorów, miejsc przetarć...i o ile w przypadku butów przykładów (na których się można wzorować) jest sporo, o tyle w przypadku torby jest z tym kiepsko... cd usztywnienia - ta torba nie ma podszewki, wszycie usztywniacza jest ok, tylko pytanie jaki materiał będzie sztywny a jednocześnie na tyle elastyczny żeby nie pękał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 Co do usztywniacza, nie czuję się kompetentny - może, któryś z fachowców doradzi. Co do patynowanych toreb - faktycznie niezbyt często widuję przykłady, aczkolwiek zdarzają się. No może nie torba, ale przykład pokazuje, że można 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eroico Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 (edited) (...) Skóra zesztywnieje po myciu sama hm...zatem poradź proszę jakie mydło będzie ok? hm...woda może bardzo usztywnić skórę...chyba tym bardziej im cieplejsza...to wiem...ale czy proces czyszczenia polega na wcieraniu mydła a później wytarciu wilgotną szmatką/gąbką (gdzieś taki opis znalazłem)? Edited February 3, 2013 by eroico Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 Przed: Po: Najpierw 3h z Decapantem. W kolejnym dniu farba Tinture Francaise, następnie rano poprawka drugi raz. Wieczorem wykończenie pommadierem i gotowe Wywaliłem tylko paskudne logo które ktoś tam wrzucił Przed: Po: Źródło: http://forum.butwbutonierce.pl/viewtopic.php?p=102002#p102002 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 to ja tez podłącze sie pod temat kupiłem jakiś czas temu pod wpływem impulsu siodło starę do roweru, wygląda mi na Brroks'a, szkoda mi go sprzedawać bo fortuny nie uzyskam a chciał bym doprowadzić go do porządku i zamontować w swoim singlu. co mam użyc pytanie do specjalistów od skór. Wiem że jest dużo tematów ale szczerze nie jestem w stanie ogarnąc całej informacji ze wszystkich tematów. jeżlei można to proszę o kroki po kolei co mam użyć by go umyć i by odzyskal fajny kolor. tu są zdjęcia tego jak to teraz wygląda z góry dziekuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 Decapant - odtłuszczenie, ściągnięcie oryginalnego wykończenia Francaise Tinture - farba brąz (chyba, że chcesz przemalować na czarno) Pommadier lub Canadian w kolorze - wykończenie + połysk Dokładnie jak przy torbie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asiopa Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 To ja również dolączę się do tematu. Mój problem, to brudna torebka. Nie mam zdjęcia, ale wyglada ona tak http://wojas.pl/produkt/10243. Torebka bardzo ubrudzila się od ciemnych jeansow. Skóra jest chyba farbowana (malo sie na tym znam, ale tak mi się wydaje, bo gdy probowałam umyć delikatnie wodą z mydłem, to kolor troszkę schodził). Czym mozna by ją doczyscic? Podobny problem mam z zamszową jasna torebką. Metody czyszczenia gumką czy skórką od chleba zawiodły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Jeżeli torebka wykonana jest ze skóry licowej i nie ma tam głębszych uszkodzeń, a jedynie słaby pigment i zabrudzenia, proponowąłbym: Czyszczenie, Odtłuszczenie - Renomat Rekoloryzacja - Juvauir w kolorze Wykończenie - Canadian w kolorze Tu podobna renowacja, tyle tylko, że chodziło dodatkowo o pokrycie rys i zadrapań, dlatego miejscowo zastosowano Renovatin Cram zamiast Juvacuir: http://www.wbutach.pl/topic/1351-rysy-zadrapania-i-co-z-tym-zrobic-renowacja-lica-odnowienie-koloru-skor/?p=10884 Ewentualnie można zabawić się w malowanie po całości - Tarrago Color Dye Przykłady: http://www.wbutach.pl/topic/481-malowanie-damskich-torebek-i-butow/ Torebka zamszowa Ciężko radzić nie widząc obiektu, ale działając po omacku, to: Czyszczenie - Universal Cleaner Rekoloryzacja - Suede Renovator lub Renovetine w kolorze Zabezpieczyć profilaktycznie przed wilgocią, plamami i zabrudzeniami - Nano Protector W stałym użyciu szczoteczka do zamszu i nubuku Większość produktów, to środki uniwersalne i wydajne, także przydadzą się w każdym domu do pielęgnacji butów, galanterii, tudzież odzieży, czy skórzanych tapicerek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest StylowePaski Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 To ja również dolączę się do tematu. Mój problem, to brudna torebka. Nie mam zdjęcia, ale wyglada ona tak http://wojas.pl/produkt/10243. Torebka bardzo ubrudzila się od ciemnych jeansow. Skóra jest chyba farbowana (malo sie na tym znam, ale tak mi się wydaje, bo gdy probowałam umyć delikatnie wodą z mydłem, to kolor troszkę schodził). Czym mozna by ją doczyscic? Podobny problem mam z zamszową jasna torebką. Metody czyszczenia gumką czy skórką od chleba zawiodły. Skóra licowa nie powinna się wybrudzić od jeansów, prędzej nubukowa. A tak na marginesie to torebka zamszowa nie jest skórzana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Skóra licowa nie powinna się wybrudzić od jeansów, prędzej nubukowa. Zdarza się jednak ... również na meblach i tapicerkach samochodowych, które bynajmniej nubukowe nie są A tak na marginesie to torebka zamszowa nie jest skórzana Tekstylna? Rozwiń swoją koncepcję. Skoro zamsz jest wyprawioną skórą zwierzęcą, to torebka zamszowa jest ... ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest StylowePaski Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Po pierwsze naturalna skóra licowa musi posiadać lico. A zamsz nie posiada lica bo to jest wykończona dwoina (dwoina jest odpadem przy garbowaniu skóry). Oczywiście że jest to część skóry ale jest to problematyczne. Często ludzie mylą się i nubuk nazywają zamszem a to są dwie różne rzeczy ( nubuk to skóra licowa z zeszlifowanym częściowo licem). Ale nie warto zagłębiać się w temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Po pierwsze naturalna skóra licowa musi posiadać lico. A zamsz nie posiada lica Nie posiada, bo to zamsz - spodnia warstwa skóry (lico jest po drugiej stronie) Nie było mowy o skórze licowej, lecz o zamszu właśnie: Podobny problem mam z zamszową jasna torebką. Różnie to można pewnie interpretować, ale faktem jest, że źródła garbarskie w temacie zamszu mówią o: "skórach welurowych pozyskiwanych ze skór cielęcych, bydlęcych, a czasami dwoin" Zatem w poszczególnych zestawieniach i charakterystykach zamsz powszechnie klasyfikowany jest jako skóra zamszowa. I ciężko się nie zgodzić. Bo jak nie tak, to jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest StylowePaski Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Tak. Dlatego napisaem że jest to problematyczny temat, bo wiem że ".. a czasami dwoin" oznacza że 99,9 % zamszu jest produkowany z dwoiny - względy ekonomiczne. Zamsz – wyprawiona skóra zwierzęca nie posiadająca części licowej, miękka, ciągliwa, chłonna, o krótkim włóknie koloru naturalnego, żółtokremowego lub sztucznie barwiona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 [ziewnięcie] ...komuś się zabrnęło nieco i nie wie jak wybrnąć .. Polecam książkę lub jej fragmenty http://www.wbutach.pl/topic/202-garbowanie/ Skóra albo jest ze skóry, albo nią nie jest i [kropka] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts