Bananetti Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Czy może, ktoś mógłby mi podać nazwy maszyn (linki) stosowane do montażu butów w ty systemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edwin Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Witam ..a jakie buciki chcerz wytwarzać i na jaką skalę??? Bo to ma zasadnicze znaczenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 Zdecydowanie krótkie serie i raczej trzewiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edwin Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Widzę że zajmujesz sie bucikami ortopedycznymi. Nie wiem czy akurat sandałowy jest tutaj najlepszym rozwiązaniem ale można spróbować. Jeżeli małe serie to ćwiekowanie możesz robić ręcznie (chyba że będziesz miał cholewki z jakiś grubych skór to będzie ciężko je wyformować) Do szycia będziesz potrzebował dublerki. Raczej nie potrzebna ci taka przemysłowa jak tutaj : http://wbutach.pl/uploads/monthly_01_2013/post-3-0-63335200-1359297543_thumb.jpg. Ja proponowałbym na początek jakąś małą ręczną przeznaczoną do zakładów naprawczych. Czasami zdarzają sie na allegro w imporcie z niemiec. Bez dublerki raczej nie ruszysz. Prasę możesz sobie darowac jeśli będziesz robił podeszwy ze styrogumu czy EVA. Przy sztywniejszych bez prasy może być problem z klejeniem. A obróbka podeszew na zwykłej szewskiej szczyszczarce ewentualnie frezie. Gdybyś chciał otworzyć większą produkcję to oczywiście wskazane: Formowarka pięt ( tzw. obciągarka) Ćwiekarka czubków Ćwiekarka boków i pięt. no i wiadomo prasa, frezarka itp. Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted January 28, 2013 Author Report Share Posted January 28, 2013 W zasadzie dotknąłeś sedna. Ta koncepcja nastawiona jest bardziej, na krótkie serie odpowiednio opracowanych butów półseryjnych. Mam w głowie pewną konsepcję, która już, gdzieś kiedyś wypaliła. System fleksiblowy dobrze się w tym wydaniu sprawdzał. Temat znałem z drugiej strony "barykady" i funkcjonalnie się sprawdzało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edwin Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Mam nadzieje że pomogłem. Być może w Twoim przypadku lepiej zlecic wykonanie półproduktu zakładowi który posiada odpowiednie maszyny i doświadczenie ( może wyjść taniej i szybciej). Gdybyś potrzebował kontaktu służe pomocą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts