Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dwie trochę odmienne w odbiorze definicje:

 

Dwoina - pośledni gatunek skóry.

Skóra świńska oraz bydlęca jest zbyt gruba do wielu zastosowań, dlatego w toku produkcji rozcina się ją (dwoi) na dwie warstwy: wierzchnią (skórę licową) o pożądanej grubości oraz pozostałość, czyli dwoinę. Dwoina charakteryzuje się nie tylko innym wyglądem od skóry licowej, ale i mniejszą odpornością mechaniczną. Jako surowiec odpadowy, jest znacznie tańszy od skóry licowej. Z tego powodu stosuje się go jako uzupełnienie w miejscach mniej widocznych (np. tył mebla w tapicerstwie) oraz do tańszych odpowiedników wyrobów ze skóry, m.in. odzieży roboczej. Dwoinę można również poddawać dalszej obróbce uszlachetniającej, mającej za zadanie zbliżyć jej wygląd do droższej skóry licowej - od barwienia w tym samym kolorze, przez wytłaczanie wzorów naśladujących lico skóry, aż do naklejania sztucznego lica z tworzywa (laminowanie poliuretanem), tzw. by-cast.

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwoina

 

skóry dwoinowe bydlęce – produkowane ze spodniej warstwy skóry. Odpowiednio lakierowane i woskowane w procesie garbarskim nierzadko nie odbiegają wyglądem od skór licowych, zazwyczaj są jednak sztywniejsze, grubsze i mniej „soft”. To właśnie dzięki tym cechom są idealne do toreb sportowych i roboczych czy też pasków. Ponieważ jednak są tańsze od skór licowych i na dodatek znacznie bardziej wytrzymałe, a jednocześnie bardzo estetyczne z wyglądu, stosuje się je również do produkcji teczek czy neseserów.

Skóra ta mniej się poddaje uszkodzeniom mechanicznym, dzięki czemu długo wygląda świeżo dlatego poleca się ją osobom, które cenią sobie nie tylko jakość estetyczną, ale i wartości użytkowe produktu.

 

http://blog.artleder.pl/

 

A Wy co sądzicie o dwoinach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście zawsze lubiłem "welurki", "zamszaki", czy jak je tam zawsze znajomi zwali. Od prostych trzewików z bazaru, poprzez moje stare "adidaski" z Wojasa (które trzymają się od 10 prawie lat, mając za sobą wymianę podeszwy u Hanzela), następnie moje pierwsze Hanzele DG022, aż po ostatnie P04.

 

Mam sentyment do dwoin. Są odporne na obtarcia, nie zostają na nich ślady, poza tym niezła oddychalność, no i ten "charakter"... Zamszaki zawsze miały w sobie coś ciekawego, co powodowało, że preferowałem je wizualnie bardziej niż buty z innych skór jako obuwie codzienne.

 

Wodoodporność jest niższa, ale też i oddychalność (teoretycznie) lepsza. Używam oczywiście butów ze skóry licowej (względy praktyczne, łatwość impregnacji, wodoodporność, łatwość czyszczenia), z nubuku, ale jednak największy sentyment zawsze był po stronie "welurków".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak wygląda sprawa z odżywianiem skór dwoinowych?

Przeglądając produkty odnośnie odżywiania na multirenowacja.pl wszystkie tyczą się skór gładkich, bądź olejowanego czy woskowanego nubuku.

 

Mam czarne rękawiczki z zamszu i tak sobie kombinuję: Może by je tak potraktować HP Oil w spray'u. Powinien dobrze się wchłaniać i może??? nie zniszczy mechatej warstwy zewnętrznej? (Wszak to spray). To, że skóra może przybrać ciemniejszy odcień, to dla czerni akurat plus.

 

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

 

Sent from my BlackBerry 9720 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

HP Oil powinien się bardzo ładnie wchłonąć i nie pozostawić widocznych śladów. Ja stosowałem to na nubuku i jestem zadowolony, po butach nie było znać, że były czymś pryskane. Z zamszem powinno być podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No w końcu w zeszłym tygodniu psiukłem rękawiczki HP Oil'em. Potwierdzam opinie Blatio. Bardzo dobra odżywka do skór mechatych.

 

Sent from my BlackBerry 9720 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.