pb124 Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 (edited) Witam. Zakupiłem ostatnio piankę oczyszczającą coccine do nubuku i zamszu. Elegancko nałozyłem ją na całą powierzchnię buta po wcześniejszym wyszczotkowaniu gumową szczoteczką. Niestety po wyschnięciu but w niektórych miejscach jest ciemniejszy i wygląda to słabo. Pytanie co da się z tym fantem zrobić ? Edited January 8, 2013 by pb124 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 8, 2013 Report Share Posted January 8, 2013 hmmm ... jakby zlicowały się nieco, albo złapały trochę natłuszczających substancji. Próbowałbym Omnidaim Saphir przywrócić je do pierwotnego stanu. Pamiętaj! próba regułka 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiakr Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 (edited) I jak to pomogło? ja mam duzy problem, bo tez uzylem takiej plamki i zastałem taki widok co zrobic?: dokładnie to użyłem takiej pianki : http://sklep.sizeer.com/bama-pianka-czyszczaca-akcesoria-srodki-pielegnacyjne-i-sznurowki,typ,A,APC,145583194.bhtml Edited December 4, 2013 by misiakr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Czyszczenie - Saphir Omnidaim + szczoteczka do nubuku/zamszu Profilaktyczna impregnacja - Nano Protector Tarrago Więcej tu: http://www.wbutach.pl/topic/1343-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-miodowe-piaskowe-nubukowe-trapery-jak-o-nie-dba%C4%87/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiakr Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Czyli szczoteczkę do nubuku i zamszu muszę zakupić osobno? Ta z omnidaim nie wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Zazwyczaj szczoteczka do zamszu i nubuku w domu jest. Jak nie ma, to warto kupić do bieżącej pielęgnacji również na sucho. Ta od płynu jest generalnie ok, do czyszczenia na mokro (w przyszłości do nakładania kremów i past), ale przy bieżącej, systematycznej pielęgnacji lepiej sprawdza się typowa nubukowo/zamszowa szczoteczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiakr Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Ok, to zakupię jakąs nową, tylko może nie tą konkretną, bo jestem w stanie kupić te dwa preparaty na miejscu, a szczoteczkę musiałbym przez internet. Mam nadzieję, że jak kupię jakąś inną szczoteczkę to też się sprawdzi. Wielkie dzięki oby się udało! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 Jasne. Do samego wyczyszczenia plamy, powinna wystarczyć ta z Omnidaim'a. A z czasem dozbrajaj sobie pudełko z akcesoriami do pielęgnacji skór - taka szczoteczka znajdzie zastosowanie przy wielu parach zamszowych i nubukowaych i innych akcesoriach z tych włochatych skór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiakr Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 (edited) Witam Muszę przyznać, że środek czyni cuda, ale niestety zostały mi jaśniejsze ślady po jego użyciu. I się tak zastanawiam- czy ma to związek z tym, że zmył preparat(a raczej impregnat!), który nałożyłem na buty w dniu zakupu (jakiś z haba dość tłusty chyba był), czy po prostu zmył kolor. Kolejna sprawa- aż boli mnie, że miałbym użyć drucianej części szczotki na tych butach, bo wydaje mi się, że od razu by je to zniszczyło? Pozdrawiam Fotka: w rzeczywistości wygląda nieco lepiej niż na zdjęciu, bo światło zawsze słabsze niż przy lampie błyskowej Edited December 6, 2013 by misiakr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Mosiężne włosie jest do głębokiego czyszczenia i czesania zwłaszcza zamszu, jak tu: Przy nubuku zazwyczaj wystarczy gumowa strona. Omnidaim jest skuteczny i dość mocny. Być może za słabo został rozcieńczony z wodą i dlatego delikatnie rozjaśnił skórę. Ewentualnie wcześniej nałożony środek zadziałał tak, że po jego usunięciu zostały małe odbarwienia. Można przed impregnacją zastosować Renovator do nubuku (kolor lub bezbarwny), ale mam wrażenie, że po przeczesaniu i pociągnięciu Nano Impregnatem nie specjalnie będzie widać problem, więc chyba sam bym odpuścił na razie renowację koloru. Zawsze można do tego wrócić w przyszłości, jak skóra po całości zacznie tracić odcień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiakr Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Tak, dzięki za pomoc . Rozczesałem to szczotką, nałożyłem impregnat i nie ma śladu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 No to Gitarra! Tak trzymać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts