nie_problem Posted March 26, 2011 Report Share Posted March 26, 2011 Witam! Zainspirowany przez użytkownika 123321 ... w butach sie zazwyczaj chodzi po roznych rodzajach powierzchni.123 oznacza "pod gorke" a 321 oznacza "z gorki" ...zatem "123321" ... spróbujemy podjąć się próby poddania procesowi patynowania nowego obuwia Bexley Carnegie w kolorze brązowym. Nowe buty są do kupienia tu: http://www.bexley.co...cReferrer=13781 I wyglądają tak Pożądany efekt, jaki chcemy osiągnąć: Do dyspozycji będą prawdopodobnie 2 pary. Jak tylko przesyłki dotrą na miejsce, zabieramy się do pracy z nadzieją, że uda się osiągnąć cel (oczywiście fotorelacja) CDN ... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
123321 Posted March 28, 2011 Report Share Posted March 28, 2011 Z pewnoscia efekt bedzie zachwycajacy! Wydaje mi sie, ze ilosc osob pragnacych wypatynowac to, co na nogach nosza nie jest wcale taka mala. Dobre uslugi w tej dziedzinie moglyby stanowic odpowiedz na pytania plynace z potrzeb rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 Witam serdecznie Dziś złożyłem zamówienie - czekam na maila z datą wysyłki Ciekaw jestem jak "Patynowy" samouk sobie poradzi Jedno jest pewne - po operacji buty będą jedyne w swoim rodzaju pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 3, 2011 Author Report Share Posted April 3, 2011 Witam! 123321 - nie wiesz ile trwa realizacja zamówienia w Bexley? Widzę, że wpłata nadal w toku, zamówienie przyjęte, ale informacji o terminie wysyłki póki co brak. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 17, 2011 Author Report Share Posted April 17, 2011 Witam! Na razie czysto informacyjnie: Cała transakcja przebiegła dość szybko i sprawnie. Zamówienie - opłata - 8 dni - buty na miejscu. Teraz stoją i czekają na dzień w, którym domorosły patyniarz będzie miał chwilę czasu Mam nadzieję, że już niebawem będziemy mogli ocenić efekty jego pracy pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 5, 2011 Author Report Share Posted May 5, 2011 Witam!"Patyniarz" znalazł trochę czasu i podjął wyzwanie - efekt nieco inny, niż zakładany, ale moim zdaniem ciekawszy Oto efekty:PRZED PATYNOWANIEM: PO PATYNOWANIU:pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 5, 2011 Author Report Share Posted May 5, 2011 I fotorelacja z samego procesu - Step by Step:1) Saphir Decapant - pozbywamy się oryginalnego wykończenia, trochę szkoda, ale cóż Po usunięciu wykończenia środkiem Saphir Decapant mamy piękne nubukowe Bexleye Można na tym poprzestać 2) Obuwie przygotowane do malowania farbami na bazie alkoholu Saphir Tinture Francaise - niestety w małych pojemnościach dostępnych tylko 4-5 kolorów Większe pojemności to 500ml, 1 L - raczej dla osób, które takie ilości będą w stanie wykorzystać. Będziemy chyba cisnąć producenta, by udostępnił szerszą paletę kolorów w małych pojemnościach, bo farba jest doskonała.Do osiągnięcia efektu, użyto 3 kolorów barwnika: 3) Do wykończenia użyto kremu Saphir Mdor Pommadier i pasty woskowej Saphir Mdor Ostatnie 3 fotki najlepiej oddają osiągnięty odcień. Fotki robione wewnątrz dość znacznie przekłamują kolory (potrzebne korepetycje z fotografii u eye_lip )Oczywiście, nikogo nie namawiam do "psucia sobie obuwia" Mimo, iż "Domorosły Patyniarz" nie miał dużego doświadczenia z patynowaniem - zna on produkty doskonale i mógł pozwolić sobie na taki eksperyment, którego efekty były właściwie niespodzianką Miał również dostęp do pełnej palety kolorów, co niewątpliwie jest dużym atutem.Pamiętajcie, malujecie na własne ryzyko - nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne niepowodzenia Warto najpierw poćwiczyć na butach, których nam nie będzie szkoda, pobawić się kolorami, mieszaniem ... Powodzenia! I chwalcie się efektami pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Hmm.. Mimo to warto było widzę poczekać Koncepcja z patynowaniem daje do myślenia - mi się podoba Polerowanie na mokro było co ? Oko bieleje od połysku . Gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted May 7, 2011 Author Report Share Posted May 7, 2011 Hej! Polerowanie mniej więcej tak: Film nr 1: http://www.valmour.com/fichesConseil/videos.php?media=video_journal_internaute_comment-bien-cirer-ses-chaussures-en-cuir&TB_iframe=true&width=570&height=480 Film nr 2: http://www.valmour.com/fichesConseil/videos.php?media=video_journal_internaute_apprenez-le-glacage-du-cuir&TB_iframe=true&width=570&height=480 To samo na Youtube: Film nr1 - czyszczenie i konserwacja: Film nr2 - wykończenie, lustrzany połysk: pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mosze Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Wyszło pięknie. Mam pytanie - czy z tym nubukiem to tak na serio? Tzn. można coś takiego zrobić z butami z nubuku, jeśli się np. pobrudzą (są dość jasne i pewnie na dłuższą metę nie uda się ich utrzymać w czystości). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mosze Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Wyszło pięknie. Mam pytanie - czy z tym nubukiem to tak na serio? Tzn. można coś takiego zrobić z butami z nubuku, jeśli się np. pobrudzą (są dość jasne i pewnie na dłuższą metę nie uda się ich utrzymać w czystości). Jeszcze jedno - czy właściwości skóry po patynowaniu są podobne, jak oryginalnej, przed zabiegiem? Jak z trwałością, pielęgnacją efektu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 No nie bardzo bo tu są widzisz buciki ze skóry pełnoziarnistej - licowej . Z nubukiem jest jednak inaczej - ale pozoracje licowej na kilka dni da się wykonać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 (edited) Podoba mi się ten wątek! Wybaczcie za bezpośrednie pytanie: na zwykłej, niczym nie zabezpieczanej skórze licowej można wykonać patynę według Waszych instrukcji? (pomijając krok ze ściąganiem starej warstwy)? I odnośnie samych butów - nigdy nie byłem pasjonatem, po prostu nosiłem, ale Wy mnie inspirujecie Niektóre z powyższych są piękne, ale pewne wyglądają jak kameleony... Aha i jeszcze jedno - jeśli jesteście z Warszawy lub okolic, chętnie bym się spotkał pooglądać jak działacie - mam aerograf więc też moglibyśmy się pobawić Edited January 2, 2012 by Charin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 2, 2012 Author Report Share Posted January 2, 2012 Podoba mi się ten wątek! Nie tylko Tobie Wybaczcie za bezpośrednie pytanie:na zwykłej, niczym nie zabezpieczanej skórze licowej można wykonać patynę według Waszych instrukcji? (pomijając krok ze ściąganiem starej warstwy)? Jeżeli jest to dobrej jakości skóra to powinno być dobrze, aczkolwiek trudno tak od razu pewnie będzie Ci osiągnąć pożądany efekt. Tu zwyczajnie jak wszędzie - praktyka, doświadczenie i nauka oparta na własnych błędach z czasem przyniesie zamierzone efekty. Aczkolwiek może się zdarzyć, że efekt nie zamierzony, będący właściwie niespodzianką okaże się o niebo ciekawszy niż planowany haha Tu sporo zależy od doboru właściwych, kolorów, proporcji ... I odnośnie samych butów - nigdy nie byłem pasjonatem, po prostu nosiłem, ale Wy mnie inspirujecie Niektóre z powyższych są piękne, ale pewne wyglądają jak kameleony... Wszystko rzecz gustu i tu już kwestia dość indywidualna Aha i jeszcze jedno - jeśli jesteście z Warszawy lub okolic, chętnie bym się spotkał pooglądać jak działacie - mam aerograf więc też moglibyśmy się pobawić W Polsce w przeciwieństwie do zachodniej części Europy właściwie nie ma fachowców specjalizujących się w patynowaniu obuwia. W tej chwili chyba jedynie Jan Kielman podjąłby się tego typu pracy. My ze swojej strony nie świadczymy usług, a to co poniżej to po prostu efekt samozaparcia mojego wspólnika, który uparł się, że się nauczy, ja zaryzykowałem i dostarczyłem mu obuwie biorąc całkowite ryzyko na siebie - obiecałem, że będę się uśmiechał, nawet jak efekt będzie okrutny Jak się okazało - chłop ma talent Nie spotkałem się jeszcze z żadnym krytycznym komentarzem - wyszło naprawdę extra Niestety na razie brak czasu na świadczenie usług, ale w przyszłości - kto wie ? Mowa to tej parze Bexley: http://www.wbutach.pl/topic/148-patynowanie-obuwia/page__view__findpost__p__962 Pozostałe przykłady w wątku to prace najlepszych fachowców w branży - zazwyczaj Francuzi, Japończycy, Włosi ... pozdrawiam i zachęcam do eksperymentowania - to wcale nie takie trudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charin Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Wątek przeczytałem już wcześniej cały, domyśliłem się z kontekstu, że dopiero uczycie się. Moja propozycja się z tym łączyła - żeby się spotkać, popróbować wspólnie. Bez zobowiązań - ja jestem wyłącznie hobbystą (wszystkiego co ciekawe ) dlatego też jeśli myślicie o rozpoczęciu świadczenia usług to nie zamierzam Wam podkraść technologii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 2, 2012 Author Report Share Posted January 2, 2012 Haha - eeee jakiej technologii ? Wręcz zachęcamy do pracy, bo my środki do tego typu aktywności sprzedajemy Zupełnie szczerze: my sami nie mamy czasu w tej chwili na próby i doskonalenie warsztatu. Po to tutorial, by każdy we własnym zakresie mógł się zabawić Nic nie ukrywamy, wręcz przeciwnie. Do Stolicy daleko, bo my z pod Szczecina nadajemy, ale co trzeba możemy podesłać Naprawdę gorąco zachęcamy do prób. Usługi w naszym wykonaniu to raczej śpiewka przyszłości i zakres byłby zdecydowanie szerszy - generalnie to nic pewnego, bo pracy i tak nadmiar w tym momencie. Generalnie my bardziej w tej chwili importujemy i zajmujemy się dystrybucją niż pracujemy z materiałem. Myślę, że to My od Ciebie chłonęlibyśmy cenną wiedzę, a nie odwrotnie Jeżeli masz pytania, śmiało pytaj - tyle co wiemy, opowiemy, ale specjalistami jeżeli chodzi o patynowanie naprawdę nie jesteśmy pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Jako naczelny chwalipięta muszę ,muszę bo nie wytrzymam Nie_problem skompletował mi wszystkie składowe do tego działania Ech czekam na podwózkę całego dobra bo obecnie do wozu wszystkiego nie byłem w stanie zabrać - wielki exodus był . A do pracy od biedy faktycznie kawałek gąbki styknie - a areograf to już raczej trudniejsza nawet jazda i na innych farbach które naprawdę tez dają spore pole do popisu - technik w sumie od groma - ogranicza tylko fantazja i materiały . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 O fajny przykład z blogu co podał nasz kolega Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts