19darkangel91 Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Witam. Kupiłem sobie buty Nike Mandara, są świetne. Zaipregnowałem je Nano Protectorem i woda spływa z nich bez problemów, ale pojawił się problem że zaczęła się kurczyć skóra. Buty mają zaledwie 5 dni, co mogę zrobić by one się "rozkurczyły", w jaki sposób o nie zadbać pod tym względem? Dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Witaj! Skóra nubukowa, zamszowa czy licowa? Zrób najlepiej kilka fotek obrazując problem. Będziemy myśleć konkretniej. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daann Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Poprosimy o kilka fotek - będzie łatwiej cokolwiek doradzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19darkangel91 Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, niestety byłem w pracy. Wydaje mi się że takie coś powstaje ze względu na rozmiar buta. Chociaż wkładka jest 27,5cm są ciut za duże, chociaż wszystkie inne buty 27,5cm są idealne. Ale to już kolejna para obuwia co mi się w tym miejscu tak kurczy, może ja mam jakieś dziwne stopy? Dziękuję za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Być może nieco za duże, ale wydaje mi się, że to w zasadzie naturalna reakcja skóry. Nubuk, więc nie ma sensu stosować tłuszczy, bo zmieni się i kolor i struktura. Proponuję jedynie, poza impregnacją od czasu do czasu czyścić skórę i czesać szczoteczką do nubuku, a po ściągnięciu z nóg, zawsze ubrać buty w dobrze wypełniające wnętrze prawidła (najlepiej drewniane). Skóra w jakimś stopniu będzie miała okazję dojść do siebie. pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19darkangel91 Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Jeżeli to jest normalne to mnie pocieszyłeś trochę. To w takim razie jaką pianką najlepiej to czyścić i jaką szczoteczką. Bo po 5 dniach chodzenia one wyglądają okropnie, a wczoraj to prawie zawału dostałem gdy była czarna plama na czubku - okazało się że to zwykła woda, tylko nie wiem jak ona przez nano protectora się przedostała :/ Jeżeli doradzicie jakąś fajną pielęgnację do tego będę wdzięczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Tu masz wszystko wypunktowane: http://www.wbutach.pl/topic/1343-zolte-miodowe-piaskowe-nubukowe-trapery-jak-o-nie-dbac/ Nie wiem, który z Nano Impregnatów jest w użyciu, ale jeżeli puszcza, spróbuj częściej je impregnować lub aplikować podwójną warstwę. No i czesać, czesać ten nubuk pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
19darkangel91 Posted December 18, 2012 Author Report Share Posted December 18, 2012 Zaimpregnowane są Tarrago Nano Protector. Ale tą szczotka do zamszu i nubuku Metal SAPHIR to bałbym się jak diabli dotknąć butów. Czy to na prawdę jest zdrowe dla nich? Czy lepiej Brush de Luxe - Szczotka do zamszu i nubuku? I czy lepiej Omnidaim czy Nubuck Suede Cleaner? Bo różnica w cenie jest znaczna, ale czy w jakości czyszczenia również? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Tańszy jest OK, bo i tak z wyższej półki, jeżeli chodzi o krajowe realia. Droższy jest tańszy, bo bardziej wydajny i na dłużej starcza Szczotek się nie bój, bo tych butów już nic nie boli Czego, byś nie stosował, zrób najpierw próbę na małym skrawku, najlepiej gdzieś przy pięcie - wtedy zawsze unikniesz rozterek i problemów oraz nabierzesz pewności. To taka uniwersalna zasada, której warto się trzymać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 18, 2012 Report Share Posted December 18, 2012 Efekt normalny na każdym rodzaju skóry . Skutkiem jest naturalnie użytkowanie ale i brak stosowania zwyczajnie prawideł na noc Zresztą nie_problem wie co mówi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts