loqinrock Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Ehh...zawsze ten sam problem Zakupiłem buty wojskowe. W stopie oraz przy wiązaniu u góry są dopasowane idealnie, tak samo na długość. Jednak mam problem z tym iż przy chodzeniu, a w szczególności po schodach "lata" mi pięta. Wrażenie jest takie jakby przy zgięciu stopy but nie odkształcał się, a pozostawał w pozycji stojącej. Palce są nieruchomo, łydka tak samo, ale pięta strasznie odrywa się od buta. Dodam że w poprzednich butach miałem ten sam problem (o wiele mniejszy) i dało się z tym żyć. Czy są jakieś sposoby unieruchomienia pięty w bucie? Czytałem coś o zapiętkach, ale może ktoś ma jakiś inny pomysł? Będę wdzięczny za odpowiedź. Dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Generalnie jakby rozmiar nieco za duży? Grube skarpety, wkładki, zapiętki, bardziej ścisłe wiązanie, wizyta u dobrego szewca, który coś zaradzi ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 16, 2012 Report Share Posted December 16, 2012 Zapiętki -= dobrze dzwoniło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
loqinrock Posted December 17, 2012 Author Report Share Posted December 17, 2012 (edited) no własnie but w części śródstopia i powyżej kostki pasuje idealnie...a pięcie luzy mam jakby ze 2 numery za duży :/ Czy możliwe jest to że jako że to są świeże buty muszą się rozchodzić? Podeszwa jeszcze za sztywan i skóra nie wyrobiona i dlatego jest taki efekt? W piwnicy mam buty "po starszym bracie" o 1 cm wieksze i wszystko jest normalnie dopasowane w kostce/łydce (tylko od palca do czubka mam kilometr;p ) Edited December 17, 2012 by loqinrock Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 Metoda na patyka : W stary normalnie dopasowany but - patyk docinasz idealnie do długości . Sprawdzasz na obecnych . Pozostaje jeszcze coś z pomieszaniem kopyt na produkcji - wtedy reklamacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron.Falcon Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 (edited) Przechodziłem dziś 3h w świeżych butach i okropnie irytuje mnie uczucie "luźnej pięty" Producent co prawda na ulotce podaje, że jest to zjawisko normalne na początku - mnie jednak okropnie to irytuje. Gdzieś w czeluściach internetu wyczytałem, że można but delikatnie spryskać wodą, a następnie z odległości 15-20cm wysuszyć suszarką aby się trochę skurczył PRAWDA czy FAŁSZ ? Kupiłaś za duże buty? Masz dość człapania i poobcieranych stóp? Za duże buty są nie tylko niewygodne, ale przede wszystkim nieatrakcyjne. Zamiast zwracać je do sklepu, dowiedz się jak je skurczyć. 1 Butelkę z atomizerem napełnij wodą. 2 Obficie spryskaj buty, ale całkiem ich nie przemocz. 3 Włącz suszarkę na średni lub gorący nawiew. Trzymając ją przynajmniej 13 cm od butów, zacznij je suszyć. 4 Gdy skóra całkowicie wyschnie, przymierz buty. Jeśli leżą dobrze, problem rozwiązany, jeśli nie – powtórz kroki 1-3 tyle razy, ile będzie potrzebne. Edited September 12, 2013 by Iron.Falcon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Haha zachciało się kowbojek ? Prawda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron.Falcon Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 nie pierwsza para z tym, że pierwsza kupiona via net i nie nabijaj się tylko poradź coś ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Bez końca to one się nie skurczą ale poprubuj . Jest jeszcze parę innych sposobów ale niech koledzy podpowiedzą - nie mogę się ciągle tylko wydurniać - nie wypada adminowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron.Falcon Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 dowciapniś ! napisz proszę, bo zacznę kombinować i nic z tych butów nie zostanie Tragedii nie ma, rozmiar jest dobry... w skarpetce frotte jest OK... ale wolę bawełniane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 No zrób tak jak napisała ciocia . Może pomóc naprawdę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron.Falcon Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 zerowy efekt ;-) może ciut psychologicznie podziałało - ale nic więcej. Proszę o lepsze rady bo sam dałem sobie słabą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Zmocz ale nie przemocz - powtórz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron.Falcon Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 od zewnętrznej strony ? czy nie ma to znaczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Od zewnętrznej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Ja w takich przypadkach idę do Szewca i wszywa mi skórzane zapiętki - jak tu: http://www.wbutach.pl/topic/545-pielegnacja-nowych-butow/?p=3905 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron.Falcon Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 no dam im kilka dni i zobaczę co się będzie działo... we wtorek pojadą ze mną w dziewiczą trasę i dalej albo się dotrzemy albo zastosujemy bardziej inwazyjne metody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 To ja już Sokole mogę przestać się wymądrzać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts