Jump to content

"latająca" pięta w butach

Recommended Posts

Ehh...zawsze ten sam problem ;)

Zakupiłem buty wojskowe. W stopie oraz przy wiązaniu u góry są dopasowane idealnie, tak samo na długość. Jednak mam problem z tym iż przy chodzeniu, a w szczególności po schodach "lata" mi pięta. Wrażenie jest takie jakby przy zgięciu stopy but nie odkształcał się, a pozostawał w pozycji stojącej.

Palce są nieruchomo, łydka tak samo, ale pięta strasznie odrywa się od buta.

Dodam że w poprzednich butach miałem ten sam problem (o wiele mniejszy) i dało się z tym żyć. Czy są jakieś sposoby unieruchomienia pięty w bucie?

Czytałem coś o zapiętkach, ale może ktoś ma jakiś inny pomysł?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Dzieki :)

no własnie but w części śródstopia i powyżej kostki pasuje idealnie...a pięcie luzy mam jakby ze 2 numery za duży :/

Czy możliwe jest to że jako że to są świeże buty muszą się rozchodzić? Podeszwa jeszcze za sztywan i skóra nie wyrobiona i dlatego jest taki efekt?

W piwnicy mam buty "po starszym bracie" o 1 cm wieksze i wszystko jest normalnie dopasowane w kostce/łydce (tylko od palca do czubka mam kilometr;p )

Edited by loqinrock

• 8 months later...

Przechodziłem dziś 3h w świeżych butach i okropnie irytuje mnie uczucie "luźnej pięty"

post-1331-0-35558100-1378993757_thumb.jpg

Producent co prawda na ulotce podaje, że jest to zjawisko normalne na początku - mnie jednak okropnie to irytuje.

Gdzieś w czeluściach internetu wyczytałem, że można but delikatnie spryskać wodą, a następnie z odległości 15-20cm wysuszyć suszarką aby się trochę skurczył  <_<  PRAWDA czy FAŁSZ ?

Kupiłaś za duże buty? Masz dość człapania i poobcieranych stóp? Za duże buty są nie tylko niewygodne, ale przede wszystkim nieatrakcyjne. Zamiast zwracać je do sklepu, dowiedz się jak je skurczyć.

1
Butelkę z atomizerem napełnij wodą.
2
Obficie spryskaj buty, ale całkiem ich nie przemocz.
3
Włącz suszarkę na średni lub gorący nawiew. Trzymając ją przynajmniej 13 cm od butów, zacznij je suszyć.
4
Gdy skóra całkowicie wyschnie, przymierz buty. Jeśli leżą dobrze, problem rozwiązany, jeśli nie – powtórz kroki 1-3 tyle razy, ile będzie potrzebne.

Edited by Iron.Falcon