Łukasz Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Witam, to mój pierwszy post na forum więc zacznę od przywitania: Witam serdecznie wszystkich użytkowników! Pacjentem są buty Wojasa ze skóry olejowej "crazy horse": Uploaded with ImageShack.us Problem: Jakim specyfikiem usunąć ślady zaznaczone na zdjęciach strzałkami, ślady powstały od sznurówek oraz na zagięciach Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ogólnie jaki środek polecilibyście do czyszczenia tych butów. Do konserwacji w chwili obecnej posiadam środek "crazy oil" ale na dniach zamówię SAPHIR HP OIL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Cześć, Myślę, że zadziałać możesz na podobnej zasadzie: http://www.wbutach.pl/topic/1391-clarks-newtown-hike-jak-uratowac-nubuk/ Mydło + coś stosunkowo szorstkiego. Pamiętaj o próbie, bo dziś ze skórami różnie bywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted December 1, 2012 Author Report Share Posted December 1, 2012 A ogólnie do czyszczenia, że tak się wyrażę okresowego też takiego mydła mogę używać? A coś szorstkiego to co na przykład? Może być ta szorstka strona gąbeczki kuchennej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Generalnie warto mieć szczoteczkę w domu, ale ta legendarna gąbka kuchenna ma już tyle zastosowań, że sentymentalnie muszę stwierdzić - można spróbować Jeżeli mydło po próbie się sprawdzi - spokojnie możesz je stosować do okresowego czyszczenia. Doskonale radzi sobie z brudem i plamami. Oczywiście po gruntownym myciu impregnuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted December 1, 2012 Author Report Share Posted December 1, 2012 Szczotkę jakąś mam, lecz myślałem, że jest wręcz za ostra. Zamawiam to mydło i jak przyjdzie to będę działał. Dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-sportowe.pl Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Zaczynaj delikatnie, nawet szmatką, a w razie potrzeby zaostrzaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Te zagniecenia od sznurowadeł .... Ja Ciebie jednak rozczaruję . To jakby próbować usunąć wytłoczenie ze skóry . Jest jeden sposób (obawiam się) . Próbować przecierać to drobnym papierem ściernym - jednakże odradzam jeśli nie bardzo ma się o tym pojęcie i zaakceptować te wygniecenia . Ostateczna ostateczność - gruntowne czyszczenie (a przy tej skórze będzie to troszkę wymagało cierpliwości ) no i kolejno zmiana koloru całości przyjmując jako bazę koloru ,kolor wygniecenia . Wygniecenie i tak zostanie - ale optyka się poprawi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted December 1, 2012 Author Report Share Posted December 1, 2012 Te zagniecenia od sznurowadeł .... Ja Ciebie jednak rozczaruję . To jakby próbować usunąć wytłoczenie ze skóry . Jest jeden sposób (obawiam się) . Próbować przecierać to drobnym papierem ściernym - jednakże odradzam jeśli nie bardzo ma się o tym pojęcie i zaakceptować te wygniecenia . Ostateczna ostateczność - gruntowne czyszczenie (a przy tej skórze będzie to troszkę wymagało cierpliwości ) no i kolejno zmiana koloru całości przyjmując jako bazę koloru ,kolor wygniecenia . Wygniecenie i tak zostanie - ale optyka się poprawi . To mnie nie pocieszyłeś... Same ślady po sznurówkach mi nie przeszkadzają bo w końcu sznurówki je zasłaniają, tylko najbardziej mnie martwi to, że takie same ślady się będą robić na zagięciach. Jeśli nie da się ich usunąć to da się jakoś zabezpieczyć przed ich powstawaniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Na zagięciach ich nie zobaczysz . Sznurowadła niestety wyciskają ślad wytłaczając go w skórze i tym samym zagęszczając jej strukturę w sposób nieodwracalny . Pocieszę cię może jednak Ten typ buta powinien wyglądać jednak w stylu Vintage - elegancja mu zwyczajnie nie przystoi Sam Oil Saphira wiele nie da jeśli zaczniesz je ciurać mocniej - skuś się do końca - buty ściemnieją i wszystko tym samym się wyrówna . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted December 2, 2012 Author Report Share Posted December 2, 2012 Obyś miał rację Ja nie chcę aby te buty były eleganckie bo nie takie jest ich zastosowanie. Są to buty do codziennego użytku. Ma im nie być straszna brzydka pogoda, ale mają przy tym wyglądać na nie zniszczone i łatwo dać się utrzymywać w czystości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts