nie_problem Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Pytanie do "Skórorobów" i ich klientów. Mam nadzieję, że to nie jest temat TABU Mam świadomość, że każdy projekt jest inny i inaczej wyceniany, ale czy można określić jakieś widełki dla poszczególnych produktów, zakładając, ze nie korzystamy ze skór egzotycznych? Dla przykładu: Pasek do zegarka - od ... do ... Pasek do spodni - od ... do ... Wizytownik - od ... do ... Portfel - od ... do ... Pochwy nożowe - od ... do ... Ludzie czasem myślą, że sumy za hand made są astronomiczne i zamiast pytać, kupują "chińszczyznę". Wiem, że nie zawsze cena sięga nieba - chyba warto choćby w zarysie przedstawić jak to wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahaswer Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 (edited) Nie bardzo rozumiem czemu nikt się nie wypowiedział, spróbuję ciut zarysować ceny (wg mnie oczywiście) pasek do zegarka- w życiu zrobiłem może ze dwa, trzy. Wbrew pozorom dużo roboty. Za przeszywany pasek sensowna cena zaczyna się ok. 70zl jeżeli skóra jest normalna, nie ma żadnych zdobień to max. 110-120zl pasek do spodni- zależy od ilości zdobień. Jeżeli jest to zwykły kawałek skóry, zaoblony, krawędzie pomalowane specjalna farbą co cena max. 50 plus cena klamry wizytownik- nigdy nie robiłem, musiałbym zobaczyć projekt. portfel- zależy od stopnia skomplikowania. Wczoraj robiłem portfel dla kumpla, 6 przegród na kart, dwie kieszenie na banknoty, bardzo proste zdobienie- tego typu portfel wyceniam na 80-90zl pochwa do noża- 70-100zl edti Edited January 5, 2013 by ahaswer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Dzięki za info. Myślę, że w zasadzie każdy Artysta może dowolnie wyceniać swoją pracę. Wszak na cenę ostateczną składać się będzie jakość i ilość materiałów, nakład pracy, pomysł, ale i w pewnym sensie marka i postrzeganie produktów na rynku. Nakłady włożone w marketing i budowanie marki, z czasem pozwalają zarabiać więcej. I skoro ludzie są skłonni płacić za pasek 400 PLN, a nie 150 czy 200 PLN to w mojej ocenie tyle jest wart. Rynek weryfikuje wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahaswer Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Masz w 100% racje. Pisałem o swoim podejściu do sprawy, wiem też, że ceny które podałem nie odbiegają od "średniej". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 5, 2013 Author Report Share Posted January 5, 2013 Przeniosłem wątek do odpowiedniejszego działu. Kiedyś myślałem, że ceny są naprawdę kosmiczne - dziś po małym rozeznaniu widzę, że dość różnie z tym bywa. Generalnie moje wyobrażenia za wysoko szybowały. Teraz wiem, że zamówienie u "Skóroroba" to doskonała opcja na niebanalny prezent chociażby ... i wcale nie musi być drogo, a jak jest za co to i tak warto dopłacić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick555 Posted January 5, 2013 Report Share Posted January 5, 2013 Dokładnie, rynek weryfikuje i rzemieślnika i cenę Ja jako że robię tylko pasiorki do zegarków za to, biorę jak się ktoś trafi przeważnie 7 dyszek. Mam to obcykane, wiem co do czego, jak i gdzie. Jak robiłem swój pierwszy portfel, to po skończeniu stwierdziłem że 150 to będzie mało Mimo małych wad itp. Ale co się oszarpałem z nim to moje. Ale w sumie to tylko hobby, więc na zysk się nie nastawiam, a co mam radochę jak się komuś podoba, to moje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SqLeatherwork Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 Cena u mnie jest wyliczana od materiału a później od nakładu pracy. Często jest tak ze drobne rzeczy są droższe od większych. I niestety rynek czasami nie potrafi zrozumieć ze czas jest cenny i nie liczy się tylko materiał. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 26, 2013 Author Report Share Posted April 26, 2013 Dzięki za info ... A za ten niebieski pokazany w innym wątki dla przykładu ile trzeba zapłacić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SqLeatherwork Posted April 26, 2013 Report Share Posted April 26, 2013 A za ten niebieski pokazany w innym wątki dla przykładu ile trzeba zapłacić? Niebieski -130zł Czarny -80-90zł Miodowy-210zł niżej link do zdjęć na forum http://www.wbutach.pl/topic/1810-sq-leatherwork/ Teraz bym przeszył ten niebieski pasek, wyglądało by to troszkę lepiej, ale to była w sumie pierwsza próba takiej robótki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts