Jump to content

Ile za pasek, portfel, wizytownik, etui ... (cena ręcznej roboty)

Recommended Posts

Pytanie do "Skórorobów" i ich klientów.

Mam nadzieję, że to nie jest temat TABU :)

Mam świadomość, że każdy projekt jest inny i inaczej wyceniany, ale czy można określić jakieś widełki dla poszczególnych produktów, zakładając, ze nie korzystamy ze skór egzotycznych?

Dla przykładu:

Pasek do zegarka - od ... do ...

Pasek do spodni - od ... do ...

Wizytownik - od ... do ...

Portfel - od ... do ...

Pochwy nożowe - od ... do ...

Ludzie czasem myślą, że sumy za hand made są astronomiczne i zamiast pytać, kupują "chińszczyznę". Wiem, że nie zawsze cena sięga nieba :) - chyba warto choćby w zarysie przedstawić jak to wygląda :)

• 1 month later...

Nie bardzo rozumiem czemu nikt się nie wypowiedział, spróbuję ciut zarysować ceny (wg mnie oczywiście)

pasek do zegarka- w życiu zrobiłem może ze dwa, trzy. Wbrew pozorom dużo roboty. Za przeszywany pasek sensowna cena zaczyna się ok. 70zl jeżeli skóra jest normalna, nie ma żadnych zdobień to max. 110-120zl

pasek do spodni- zależy od ilości zdobień. Jeżeli jest to zwykły kawałek skóry, zaoblony, krawędzie pomalowane specjalna farbą co cena max. 50 plus cena klamry

wizytownik- nigdy nie robiłem, musiałbym zobaczyć projekt.

portfel- zależy od stopnia skomplikowania. Wczoraj robiłem portfel dla kumpla, 6 przegród na kart, dwie kieszenie na banknoty, bardzo proste zdobienie- tego typu portfel wyceniam na 80-90zl

pochwa do noża- 70-100zl

edti

Edited by ahaswer
  • Like 1

Dzięki za info. Myślę, że w zasadzie każdy Artysta może dowolnie wyceniać swoją pracę. Wszak na cenę ostateczną składać się będzie jakość i ilość materiałów, nakład pracy, pomysł, ale i w pewnym sensie marka i postrzeganie produktów na rynku. Nakłady włożone w marketing i budowanie marki, z czasem pozwalają zarabiać więcej. I skoro ludzie są skłonni płacić za pasek 400 PLN, a nie 150 czy 200 PLN to w mojej ocenie tyle jest wart. Rynek weryfikuje wszystko :)

Przeniosłem wątek do odpowiedniejszego działu.

Kiedyś myślałem, że ceny są naprawdę kosmiczne - dziś po małym rozeznaniu widzę, że dość różnie z tym bywa. Generalnie moje wyobrażenia za wysoko szybowały. Teraz wiem, że zamówienie u "Skóroroba" to doskonała opcja na niebanalny prezent chociażby ... i wcale nie musi być drogo, a jak jest za co to i tak warto dopłacić :)

Dokładnie, rynek weryfikuje i rzemieślnika i cenę :)

Ja jako że robię tylko pasiorki do zegarków za to, biorę jak się ktoś trafi przeważnie 7 dyszek. Mam to obcykane, wiem co do czego, jak i gdzie. Jak robiłem swój pierwszy portfel, to po skończeniu stwierdziłem że 150 to będzie mało :) Mimo małych wad itp. Ale co się oszarpałem z nim to moje.

Ale w sumie to tylko hobby, więc na zysk się nie nastawiam, a co mam radochę jak się komuś podoba, to moje.

• 3 months later...

A za ten niebieski pokazany w innym wątki dla przykładu ile trzeba zapłacić?

Niebieski -130zł

Czarny -80-90zł

Miodowy-210zł

niżej link do zdjęć na forum

http://www.wbutach.pl/topic/1810-sq-leatherwork/

Teraz bym przeszył ten niebieski pasek, wyglądało by to troszkę lepiej, ale to była w sumie pierwsza próba takiej robótki.

• Like 1