paparazzo Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 (edited) Oryginalny kolor: kasztan z ciemniejszymi noskami. Niewłaściwy preparat spowodował przebarwienia. Czyszczenie i odtłuszczenie skóry Renomatem Saphir Warstwa była tak gruba, że co kilka cm konieczna była zmiana fragmentu ściereczki na czystą Juvacuir Saphir w kolorze koniakowym wyglądał w pierwszej chwili jak źle dopasowany Następnym krokiem był krem Pommadier również w kolorze koniakowym Gdy krem się wchłonął, użyty został bezbarwny wosku Pate de Luxe Saphir i wypolerowałem. Koniec Pełna fotorelacja: Edited August 12, 2014 by nie_problem Reaktywacja fotek + małe korekty opisowe dla uproszczenia i czytelności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Cie choroba .. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Mam pytanie w tym temacie. Będę odnawiał kolor w moich mokasynach marki Clarks - skóra licowa: Pierwsza sprawa: - Kolor to był bardzo jasny brąz, zdecydowanie jaśniejszy niż na zdjęciu. Zakupiłem Juvacuir w kolorze jasny brąz i obawiam się, że może być za ciemny. Czym rozjaśnić? Dokupić Juvacuir koloru białego i zmieszać? Druga sprawa: Chciałbym się dopytać o czyszczenie: Renomat służy do głębokiego czyszczenia. A w, których przypadkach stosować mydło, a w których balsam do czyszczenia/szampon do czyszczenia? Trzecia sprawa: w poście: http://www.wbutach.pl/topic/623-czyszczenie-i-pielegnacja-butow-ze-skory-licowej/ dla butów ze skóry jest podana kolejność: 1. Czyszczenie 2.Natłuszczenie 3. Odnowienie koloru 4. Woskowanie 5. Impregnacja Czyli rozumiem, że powinien zrobić tak: 1. Renomat 2. Dubbin 3. Juvacuir 4. Pommadier 5. Pasta woskowa 6. Impregnat w sprayu Czy może zamienić kolejność? I zrobić tak?: 2.Juvacuir. 3.Pommadier 4. Dubbin Będę wdzięczny za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Serwus Mam pytanie w tym temacie. Będę odnawiał kolor w moich mokasynach marki Clarks - skóra licowa: Ambitnie - szykuje się fajna fotorelacja Pierwsza sprawa: - Kolor to był bardzo jasny brąz, zdecydowanie jaśniejszy niż na zdjęciu. Zakupiłem Juvacuir w kolorze jasny brąz i obawiam się, że może być za ciemny. Czym rozjaśnić? Dokupić Juvacuir koloru białego i zmieszać? Można, ale po co? Zrób próbę na małym skrawku przy piecie i zobacz jak wyjdzie. Jasny brąz nie jest ciemny, a nawet jeżeli ciut ciemniejszy od oryginalnego koloru skóry, może być nawet ciekawiej Jasny brąz Saphira ma fajną głębię. Pozostałbym przy nim. Druga sprawa: Chciałbym się dopytać o czyszczenie: Renomat służy do głębokiego czyszczenia. A w, których przypadkach stosować mydło, a w których balsam do czyszczenia/szampon do czyszczenia? Tu różnicie na temat środków i ich zastosowania: http://www.wbutach.pl/topic/788-przygotowanie-skor-do-malowania/ W Twoim przypadku i Mydło Avel i Renomat powinny się sprawdzić. Balsamy i szampony to już środki do bieżącej pielęgnacji i czyszczenia o mniejszej mocy. Trzecia sprawa: w poście: http://www.wbutach.p...-skory-licowej/ dla butów ze skóry jest podana kolejność: 1. Czyszczenie 2.Natłuszczenie 3. Odnowienie koloru 4. Woskowanie 5. Impregnacja Post prawdopodobnie dotyczy bieżącej pielęgnacji, a nie renowacji obuwia. To zasadnicza różnica. Przy bieżącej konserwacji odnowienie koloru i natłuszczenie może znaczyć tyle, co zastosowanie jednego produktu w postaci kremu Saphir Pommadier, który natłuszcza skórę, wydobywając z niej głębię koloru dzięki zawartym pigmentom. Czyli rozumiem, że powinien zrobić tak: 1. Renomat 2. Dubbin 3. Juvacuir 4. Pommadier 5. Pasta woskowa 6. Impregnat w sprayu Zdecydowanie nie przy renowacji czy malowaniu. Natłuszczona skóra nie przyjmie pigmentu, jej pory nie wchłoną ani farby, ani kremów, ani balsamów mocno koloryzujących. Nie po to odtłuszczamy Renomatem, by przed regeneracją koloru zatłuszczać Czy może zamienić kolejność? I zrobić tak?: 2.Juvacuir. 3.Pommadier 4. Dubbin Po odtłuszczeniu zdecydowanie tak. Dubbin na końcu można, ale nie trzeba. Już po samym pommadierze powinno być OK. Będę wdzięczny za odpowiedź Koniecznie pochwal się fotoefektami - trzymam kciuki za powodzenie projektu pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 Jeszcze wracając do czyszczenia: - Renomat z tego co czytałem stosować 3-4 razy w roku a jak z resztą? jak na biężaco to zawsze mydło czy można zamiennie z balsamem czyszczącym? A może razem? Np. 1. Mydło 2. Balsam 3. Dubbin 4. Wosk 5. Impregnat A może z małą wariacją: 3. Pommadier 4. Dubbin 5. Wosk 6. Impregnat Jak uważacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 20, 2013 Report Share Posted January 20, 2013 W zasadzie stosuję, albo mydło albo Renomat w momencie, kiedy stan butów jest już taki, ze zwykłym cleanerem czy balsamem nie da się ich doczyścić lub w momencie, kiedy skóra robi się już nieco sztywna, traci elastyczność i chcę ją dogłębnie odżywić tłuszczem i od podstaw zaimpregnować. Przy właściwym natłuszczeniu buta, ostatni etap impregnat w aerozolu może być zbędny. Zależy jeszcze od butów i potrzeb. Uogólniając można przyjąć: Gruntowne czyszczenie i impregnacja: Mydło lub Renomat Tłuszcz Pommadier (opcjonalnie) Pasta woskowa Bieżąca pielęgnacja: Cleaner / Balsam czyszczący Pommadier Pasta woskowa Nano protectorem można dodatkowo zabezpieczyć, ale nie zawsze jest to konieczne. Natomiast Nano Protector jest najlepszym rozwiązaniem do zamszaków i nubuków, jeżeli chcemy zachować kolor i meszkowatą strukturę skóry. Przy obuwiu miejskim powinno się sprawdzić. W teren i w góry impregnujemy tłuszczowo konkretniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 (edited) Dziękuję bardzo za odpowiedź! Mam jeszcze dwa zagadnienia: Renomat i mydło matowią lekko skórę i jak napisałeś należy je stosować kiedy skóra robi się przesuszona. Przez ten efekt matowienia zabierą zapewne barwnik. Pytania: - Czy należy za każdym razem używać Juvacuir po takim czyszczeniu? - Czy może jest barwnik z tego środka jest bardziej trwały i usuwa go dopiero Decapant? - A może wystarczy sam pommadier? Drugie zagadnienie: Do jakich butów i skór należy stosować ten środek: http://www.multireno...uku-saphir.html razem z dubbinem? Czy może być uzywany jako alternatywa? Edited January 21, 2013 by Jack Vein Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Balsam ochronny do skór gładkich i naoliwionego nubuku Onguent. Odpowiedź w sumie widoczna w opisie wstępnym produktu .Bardzo fajny produkt . Przy skórach gładkich czyli licowych ale nowych zupełnie wystarczający samodzielnie . Przy zmęczonych (eksploatowanych długo) Warto zawsze po oczyszczeniu podać wstępnie tłuszcz jednak dla poprawienia kondycji i powierzchniowo ten właśnie środek . Idealny dla dobrej odzieży skórzanej jak i galanterii dobrego gatunku . W nubuku olejowanym idealny w pielęgnacji jako środek stale uzupełniający . Tak się wtrąciłem trochę koledze ,mam nadzieję ,że mi wybaczy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 To zadam pytanie zatem i tobie To jest zamiennik dla Dubbinu? Czy ma może inne właściwości? Czy może się uzupełniają? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Raczej inna bajka zupełnie - takie mam zdanie . Olejek Jojoba (i nie tylko ) czuć pięknie w tym produkcie - czego o dubbinach raczej nijak się powiedzieć nie da . Trudno zatem powiedzieć tu o jakimś uzupełnianiu . Wg mnie jak wspomniałem idealny do kurtek i galanterii ze skór wyjątkowych . Obuwie zwyczajnie ma większe wymagania (grubość skóry jak i bardziej eksploatowane ) - wtedy musisz dopomóc dobrym dubbinem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 To teraz poproszę o wyjaśnienie co takiego daje dodatkowo olejek jojoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 To już totalne lenistwo Zapobiega wysuszaniu skóry - skutek wiadomy . Pomimo delikatnej nazwy i zapachu niebywale trwały . W sumie to nie tyle olejek co wosk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Ale Dubbin też zapobiega wysuszaniu. To już się pogubiłem :/ Jojoba wnika głębiej? Jak się różni w działaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 No cóż złamanie stereotypu, że "pasta kiwi but ożywi" jest trudne bo to wyjątkowo dobry slogan reklamowy i wytatuowany w czasach gdy świadomość o potrzebie lub sensie dbania o skóry była w Polsce równa zeru. Wosk w sumie jakim jest olejek jojoba przedłuża zwyczajnie trwałość innych olei i tłuszczy dzięki swym właściwościom : Temperatura utleniania pow 300 st C Tworzy tym samym powłokę bardzo naturalną i o wiele trwalszą niż inne woski zachowując właściwości np tranu wielorybiego (ten niestety sam nie jest dobry w pielęgnacji skór ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jack Vein Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Mam jeszcze dwa zagadnienia: Renomat i mydło matowią lekko skórę i jak napisałeś należy je stosować kiedy skóra robi się przesuszona. Przez ten efekt matowienia zabierą zapewne barwnik. Pytania: - Czy należy za każdym razem używać Juvacuir po takim czyszczeniu? - Czy może jest barwnik z tego środka jest bardziej trwały i usuwa go dopiero Decapant? - A może wystarczy sam pommadier? Czekam zatem na odpowiedź nie_problema na moje jedno pytanie jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted January 21, 2013 Report Share Posted January 21, 2013 Dziękuję bardzo za odpowiedź! Mam jeszcze dwa zagadnienia: Renomat i mydło matowią lekko skórę i jak napisałeś należy je stosować kiedy skóra robi się przesuszona. Przez ten efekt matowienia zabierą zapewne barwnik. Niekoniecznie. Można je również stosować wtedy, kiedy chcemy skutecznie oczyścić obuwie nieprzesuszone To, że skóra matowieje, nie znaczy, że środki te ściągają barwnik. Mają za zadanie ściągnąć brud, tłuszcz, pasty, impregnaty nawarstwione na bucie i są bezpieczne dla skór. Przy słabiej utrwalonych skórach możesz na jasnej szmatce zaobserwować odbarwienia, ale kompletnie nie mają one najczęściej wpływu na kondycję i estetykę skóry. Po wyczyszczeniu skóra matowieje, ale kilka ruchów szczotką, szmatką i masz naturalny lekki połysk, Przy zastosowaniu kremu lub pasty, wyższy. Pytania:- Czy należy za każdym razem używać Juvacuir po takim czyszczeniu? Nie. Juvacuira w bieżącej konserwacji i pielęgnacji nie należy stosować w ogóle. To produkt do renowacji - pokrywania, rys, odbarwień, przetarć ... - Czy może jest barwnik z tego środka jest bardziej trwały i usuwa go dopiero Decapant? Nie wiem czy do końca rozumiem pytania. Jeżeli pytasz o Juvacuir, to krem ten jest piekielnie silny (jak farba) - Decapant przy odrobinie wysiłku sobie z nim radzi. - A może wystarczy sam pommadier? Zależy do czego. Trochę się pogubiłem, bo początkowo było o renowacji, a później chyba o pielęgnacji/konserwacji/impregnacji Do jakich butów i skór należy stosować ten środek:Drugie zagadnienie: http://www.multireno...uku-saphir.html Zgodnie z opisem: Balsam ochronny do skór gładkich i naoliwionego nubuku Najczęściej i z powodzeniem stosowany przez trekkingowców do olejowanego, woskowanego nubuku i do licówek. razem z dubbinem? Czy może być uzywany jako alternatywa? Może być stosowany osobno, może być stosowany z Dubbinem. Producent dla optymalnego efektu poleca go stosować z Saphir Sport Outdoor Dubbin pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Kolejna renowacyjna realizacja nadesłana mailem Użyto: Saphir Mydło Saphir Balsam Jubacuir kolor nr 37 Saphir Pommadier Cream Medaille d'Or nr 10 Saphir Pate de luxe nr 10 Przed: W trakcie: Po: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewalyczko Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Drodzy, jakich produktów w kwestii renowacji byście polecili do poniższych butów- granatowa skóra licowa? Mój wybór padł na zestaw http://multirenowacja.pl/zestaw-do-pielegnacji-i-konserwacji-butow-skory-gladkie-tarrago-1.html. co o tym sądzicie? Buty maja ok 2 miesiące ciągłego noszenia. Używana była jedynie pasta kiwi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Spoko . Dokup prawidła a nie pożałujesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted December 3, 2015 Report Share Posted December 3, 2015 Relacja udostępniona przez Forumowicza @Skalpel - thx & good job! W użyciu: Mydło Avel - czyszczenie Saphir Renovateur Cream - regeneracja skóry Saphir Pommadier - kolor i natłuszczenie Saphir Wax - połysk i zabezpieczenie Przed robotą: Po robocie: 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysywawa Posted August 28, 2017 Report Share Posted August 28, 2017 Gdzie mogę kupić taki zestaw do renowacji butów poniżej foto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Zerknij na tego bloga: http://blog.multirenowacja.pl/renowacja-butow-cholewek/ Wyślij fotkę mailem do multirenowacja.pl - tam już zarekomendują optymalne rozwiązania, kolory ... itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greena182 Posted December 14, 2017 Report Share Posted December 14, 2017 Witam. Chciałabym odświeżyć kolor butów mamy. Maja nieco przetarte noski tak, że zszedł kolor, ale większych uszkodzeń nie ma. Czy wystarczy po oczyszczeniu np. mydłem do skór użyć creme pommadier Saphir lub Tarrago shoe cream w zbliżonym kolorze żeby kolor nosków ujednolicić z resztą? Czy trzeba zastosować preparat typu farba? Przepraszam jeśli pytanie jest trywialne. Liczę na wyrozumiałość Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MOD Posted December 15, 2017 Report Share Posted December 15, 2017 Spróbuj najpierw kremem, czyli najprościej i najszybciej, oceń efekt. Jak nie do końca będzie odpowiadał to po jakimś czasie przy kolejnej konieczności gruntownego czyszczenia możesz próbować mocniejszych pigmentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greg89 Posted March 28 Report Share Posted March 28 Ja próbuje walczyć ze swoimi. Paparazzo rewelka zrobił. Ale po drodze wychodzą małe problemy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts