Jump to content

Kuzyn robi buty

Kuzyn
 Share

Recommended Posts

Zrobiłem kiedyś próbne buty w których użyłem styrogum 3mm a w innych dętkę rowerową ale z ta dętką były problemy z klejeniem, choć da się to zrobić

lepiej ja już nie próbowałem, można użyć pianki eva, ale ona jest za miękka i na deskę się nie nadaję, choć styrogum też się szybko wytrze

przy kickflipach. Zostaje guma epdm, tylko trzeba by ją zwulkanizować wulkanizatorem nadtlenkowym, żeby to miało jakąs wytrzymałość, i potrzebne było by aluminiowe kopyto. Generalnie wszystko da się zrobić domowym sposobem, dla chcącego nic trudnego.

A tu kilka zdjęć butów z tym otokiem ze styrogumu, katuje je na rowerze i nic się z nimi nie dzieje, a jeżdżę na dualu więc trochę skacze też, no ale na desce inne części buta są narażone na ścieranie.

P1110561 (Kopiowanie).JPGP1110575 (Kopiowanie).JPGP1110610 (Kopiowanie).JPGP1120247 (Kopiowanie).JPGP1120249 (Kopiowanie).JPGP1120229 (Kopiowanie).JPGP1120239 (Kopiowanie).JPG

Nie jestem z nich zadowolony jezeli chodzi o formę, ale w praktyce sprawdzają się dobrze.

• Like 2

Osobny wątek haha, fajnie...

ten czarny materiał to mieszanka bawełny z poliestrem, nie pamiętam jakie proporcje, nie ważne,

sama tkanina nie jest jakaś super wytrzymała, ale od spodu podkleiłem ją materiałem do usztywnień z klejem na gorąco,

co daje wytrzymały materiał, jak dla mnie w noszeniu sztywniacki trochę.

No, no, no ..... tez miewam do czynienia ze śmierdzuchem, styrogumem ale nie przyszło mi do głowy takie klejenie otoku. W jakiej kolejnosci kleisz otok ze spodem? Najpierw okrejasz cholewkę otokiem a potem spód .... Jesli szukasz wytrzymalego materialu o super sprężystości to polecam vibram bodaj flex.

• Like 2

:)

więc najpierw kleje podeszwę, potem oklejam otokiem, który wiadomo wychodzi na cholewkę, ewentualnie jeszcze podklejam jedna warstwą zelówki

wszysko razem od spodu. Vibram znam, dośc drogie te gumy, ale poszukuję gotowej białej podeszwy tak popularnie teraz używanej.

To tylko część butów, które zrobiłem, inne są mniej sportowe, te zrobiłem tak poprostu z ciekawości stworzenia takich butów.

Podobnie jak Kuzyn wykonuje spody ze styrogumy , to dobry materiał, plastyczny ,lekki choć mało trwały ,z reguły mam go pod ręką, zawsze mogę sobie łatwo zregenerować ubytek a na wet całość.

Poniżej w trzewikach na jesień, zrobiłem sobie wysoki (styrogum fala ) otok który chroni przed wodą tym bardziej że buty są z jasnego nubuku.

PA306782.JPG

PA306783.JPG

• Like 1

WItam wszystkich!

Więc tak, buty sprzedaje dając je do sklepu, nie na konkretne zamówienie tu adresy:

http://sklep.ideafix.pl/

http://www.zemelkapirowska.com/

ale nie ma ich na stronie,

poza tymi sklepami sprzedałem kilka par, ale nie sprzedały się wszystkie.

Tak wykonuje je sam, ale nie utrzymuje się z tego to taka bardziej zabawa w swoją "markę" ;)

raczej mało realne na polskie warunki, zwłaszcza z taka renomą jak moja :D

Podeszwy w tych ostatnich butach robię niestety z tuniskóru, żeby zejść z ceny,

niestety bo to nie skóra, ale przynajmniej trudno ścieralny i wytrzymały materiał.

Cena 190 zł + marża sklepu czyli zależy jaki sklep, ale nie przekracza 300 stów, co

wydaje mi się dużo i mam zamiar zejść niżej.

Pozdrawiam wszystkich!

;)

• 2 months later...
  • 3 months later...