Kuzyn Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 Zrobiłem kiedyś próbne buty w których użyłem styrogum 3mm a w innych dętkę rowerową ale z ta dętką były problemy z klejeniem, choć da się to zrobić lepiej ja już nie próbowałem, można użyć pianki eva, ale ona jest za miękka i na deskę się nie nadaję, choć styrogum też się szybko wytrze przy kickflipach. Zostaje guma epdm, tylko trzeba by ją zwulkanizować wulkanizatorem nadtlenkowym, żeby to miało jakąs wytrzymałość, i potrzebne było by aluminiowe kopyto. Generalnie wszystko da się zrobić domowym sposobem, dla chcącego nic trudnego. A tu kilka zdjęć butów z tym otokiem ze styrogumu, katuje je na rowerze i nic się z nimi nie dzieje, a jeżdżę na dualu więc trochę skacze też, no ale na desce inne części buta są narażone na ścieranie. Nie jestem z nich zadowolony jezeli chodzi o formę, ale w praktyce sprawdzają się dobrze. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 A tu jeszcze znalazłem kilka zdjęcia innych butów tez z otokiem ze styrogumu, nie są najładniejsze ale dobrze trzymają sćięgno achillesa, które miałem zerwane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 I tu dla siostrzenicy i jej mamy jak narazie styrogum się sprawdza. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 No ja wymiękam Te czarne mi się widzą Czy te materiały użyte poza skórą na cholewce (canvas?) wytrzymują swoje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 Osobny wątek haha, fajnie... ten czarny materiał to mieszanka bawełny z poliestrem, nie pamiętam jakie proporcje, nie ważne, sama tkanina nie jest jakaś super wytrzymała, ale od spodu podkleiłem ją materiałem do usztywnień z klejem na gorąco, co daje wytrzymały materiał, jak dla mnie w noszeniu sztywniacki trochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 ...osobny wątek ... To jeszcze nas nie znasz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 No, no, no ..... tez miewam do czynienia ze śmierdzuchem, styrogumem ale nie przyszło mi do głowy takie klejenie otoku. W jakiej kolejnosci kleisz otok ze spodem? Najpierw okrejasz cholewkę otokiem a potem spód .... Jesli szukasz wytrzymalego materialu o super sprężystości to polecam vibram bodaj flex. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 29, 2012 Author Report Share Posted October 29, 2012 więc najpierw kleje podeszwę, potem oklejam otokiem, który wiadomo wychodzi na cholewkę, ewentualnie jeszcze podklejam jedna warstwą zelówki wszysko razem od spodu. Vibram znam, dośc drogie te gumy, ale poszukuję gotowej białej podeszwy tak popularnie teraz używanej. To tylko część butów, które zrobiłem, inne są mniej sportowe, te zrobiłem tak poprostu z ciekawości stworzenia takich butów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted October 30, 2012 Report Share Posted October 30, 2012 Ogólnie rzecz biorąc jestem zachwycona!!!! bardzo mi się podoba Twoja robota!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted October 30, 2012 Report Share Posted October 30, 2012 Podobnie jak Kuzyn wykonuje spody ze styrogumy , to dobry materiał, plastyczny ,lekki choć mało trwały ,z reguły mam go pod ręką, zawsze mogę sobie łatwo zregenerować ubytek a na wet całość. Poniżej w trzewikach na jesień, zrobiłem sobie wysoki (styrogum fala ) otok który chroni przed wodą tym bardziej że buty są z jasnego nubuku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 30, 2012 Author Report Share Posted October 30, 2012 Dzięki za pochwałę ten temat nawiązuję do butów Raven shoes bo tam chodziło o otok. Fajne buty Difer, czym usztywniasz noski? I fajny kształt tego otoku, super szlif ! Dokładna robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
difer Posted October 30, 2012 Report Share Posted October 30, 2012 Noski usztywniam juchtową skórą szarfowaną .Znajdziesz tu wiele filmików jak się robi buty między innymi właśnie noski. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 30, 2012 Author Report Share Posted October 30, 2012 Wrzucam jeszcze kilka zdjęć butów, które robiłem do kilku butików 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-sportowe.pl Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Czy ceny, nazwy zleceniodawców ściśle TOP SECRET? Wszystkie buty sam wykonujesz i z tego żyjesz? Muszę przyznać, że zbieram szczękę z podłogi. RESPECT. Realizować się rozwijając pasję i zarabiać pieniądze ... blisko ideału Tak trzymać ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Ładnie, wszystkie już sprzedane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ele Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Nie jestem fachowcem...ale mnie również szczęka opadła!!! 1 klasa!!!!!Doskonałe są!! Mógłbyś się podzielić z czego robisz podeszwy? Pozdrooo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 No to namieszał nam gościu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuzyn Posted October 31, 2012 Author Report Share Posted October 31, 2012 WItam wszystkich! Więc tak, buty sprzedaje dając je do sklepu, nie na konkretne zamówienie tu adresy: http://sklep.ideafix.pl/ http://www.zemelkapirowska.com/ ale nie ma ich na stronie, poza tymi sklepami sprzedałem kilka par, ale nie sprzedały się wszystkie. Tak wykonuje je sam, ale nie utrzymuje się z tego to taka bardziej zabawa w swoją "markę" raczej mało realne na polskie warunki, zwłaszcza z taka renomą jak moja Podeszwy w tych ostatnich butach robię niestety z tuniskóru, żeby zejść z ceny, niestety bo to nie skóra, ale przynajmniej trudno ścieralny i wytrzymały materiał. Cena 190 zł + marża sklepu czyli zależy jaki sklep, ale nie przekracza 300 stów, co wydaje mi się dużo i mam zamiar zejść niżej. Pozdrawiam wszystkich! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AXE316 Posted October 31, 2012 Report Share Posted October 31, 2012 Da się i drożej - kwestia lokalizacji . Poczekaj no niech się ogarnę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Monter Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Kufa.. piekne trzewiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 Tanie buty zostaw dla kitajców i dla cc..., masz potencjał. Dobry materiał za rozsądną kasę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest DRATEWKA975 Posted May 3, 2013 Report Share Posted May 3, 2013 no kolego szacun otoki bajer TOSZTO SZOK wykorzystam to w obuwiu ortopedycznym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts