vincent Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 (edited) Jeśli jesteście rodzicami, na pewno zauważyliście naprawdę ogromny wybór obuwia dla dzieci - tych z cenowej dolnej, średniej i wyższej półki. Wybór jest naprawdę trudny i nie chodzi wcale o kolorystykę czy krój, ale jakość potwierdzoną fachowymi badaniami/certyfikatami. Coś co daje gwarancję, że dziecko będzie chodzić w zdrowych butach, ktore nie tylko nie skrzywią mu chodu i stopy, ale w razie czego wprowadzą pozytywne korekty. Szukam informacji o takich certyfikatach/atestach, sam tez poszukałem i znalazłem to: IPS - Instytut Przemysłu Skórzanego, przy którym działa Zakład Funkcjonalności Obuwia, nadaje certyfikat "Zdrowa stopa" Formalnie ten certyfiakt ma pomóc rodzicom w wyborze zdrowych butów (Instytu wspólpracuje przy certyfikowaniu z z Kliniką Ortopedii Dziecięcej w Lublinie i Polsko-Amerykańskim Instytutem Pediatrii CM UJ w Krakowie). Edited September 25, 2012 by vincent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Do mnie mocno trafiła opinia difera z tego wątku: http://www.wbutach.pl/topic/254-jak-wybrac-buty-dla-dziecka/#entry7308 Certyfikaty tak, ale dbać o to, by dzieci jak najwięcej boso ganiały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent Posted September 27, 2012 Author Report Share Posted September 27, 2012 Poszeprałem jeszcze trochę i znalazłem informację, że swoje certyfikaty butom przyznaje równiez Instytut Matki i Dziecka. "Instytut Matki i dziecka to jedyny ośrodek w Polsce, który niemalże od momentu powstania prowadzi opiniowanie wyrobów dla niemowląt, dzieci oraz kobiet w ciąży i po porodzie.Wypracowany system opiniowania i konsultacji wyrobów odbywa się w ścisłej współpracy z wieloma resortami, urzędami i instytucjami państwowymi. Przyczynił się on do powstania, a dziś do stałej aktualizacji standardów i norm bezpieczeństwa produktów dla dzieci począwszy od artykułów spożywczych poprzez artykuły pielęgnacyjne do zabawek, zyskując zaufanie rodziców. Produkty, które pozytywnie przejdą proces weryfikacji i spełnią bez zastrzeżeń wymagane kryteria pojawiają się na rynku wspierane wizerunkiem i autorytetem Instytutu. Służą temu umieszczane na opakowaniach ocenianych wyrobów znaki chronione jak logo oraz tekst "Produkt posiada pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka". Swoją drogą, a kupowałem już sporo bucików dla moich juniorów, nigdy nie widziałem na opakowaniu logo Instytutu. Nie wiem, czy to znaczy, że buty nie przeszły badań, czy też, że producenci o taki atest nie występowali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-sportowe.pl Posted September 27, 2012 Report Share Posted September 27, 2012 Jak wygląda takie logo Instytutu Matki i Dziecka? Mam wrażenie, że coraz mniej osób zwraca na to uwagę, a szkoda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent Posted October 2, 2012 Author Report Share Posted October 2, 2012 Poniżej logo, sorry, że takie małe, ale chyba widać. Powinno się znaleźc na opakowaniu kazdego pozytywnie zaopiniowanego produktu. Producent obuwia Bartek na swojej stronie chwali się takim certyfikatem (tez mały, ale coś widać). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vincent Posted October 5, 2012 Author Report Share Posted October 5, 2012 Na rynku unijnym bardzo liczą się ceryfikaty niemieckiego “Prüf- und Forschungsinstitut Pirmasens e.V.” (Test and Research Institute Pirmasens), w skrócie PFI. W Polsce może się nimi pochwalić między innymi firma MB z Mroczy, producent obuwia dziecięcego. Tu można zobaczyc i przeczytąc, co certyfikowali - http://www.mb-obuwie.eu/o-firmie/certyfikaty.html Strona instytutu (http://pfi-germany.de/industries/shoe-and-leather-industry.html) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bananetti Posted October 6, 2012 Report Share Posted October 6, 2012 Nie to, że się czepiam ale wyczytałem na w/w stronie o wkładce profilowanej, która zapobiega koślawemu i szpotawemu ustawieniu stopy. Są to dwie przeciwstawne sobie wady. Jeśli jest to słowo w słowo zacytowane zdanie z opinii IPS to dość ciekawie to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest marakesch Posted October 8, 2012 Report Share Posted October 8, 2012 Tak dorzucę od siebie, że ten certyfikat Instytutu Matki i Dziecka to może byc zasadzka w tym sensie, że właściwie każdy podmiot może wystąpić i dostać ten certyfikat. Bierze się to stąd, że Instytut mówiąc wprost - zarabia na jego wydawaniu. Tak więc z certyfikatem Instytutu można znaleźć niemal wszystko, od talerzy, po buty, przez ciuchy, odżywki i jedzenie dla dzieci. To chyba dość mocno podkopuje wiarygodność takiego certyfikatu, to bardziej logo o walorach reklamowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sheryl Posted October 8, 2012 Report Share Posted October 8, 2012 Gdzieś już o tym głośno trąbili przy okazji wody mineralnej Żywiec, która też ma takie logo, a w testach nie wypada najlepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts