Guest art Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 W tym temacie chciałbym poznać wasze opinie na temat kolorów eleganckich butów. Czy istnieją jakieś kolory, których nie powinno się zakładać na ważne, wystawne spotkania? Czy należy wybierać standardowo w ciemnej kolorystyce czy odstępstwo od normy też wchodzi w rachubę? Moim zdaniem kolory na eleganckie spotkania to czerń, ewentualnie biel lub ekri oraz w wyjątkowych przypadkach kolor czerwony. A może to naprawdę nie ma żadnego znaczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nie_problem Posted September 23, 2012 Report Share Posted September 23, 2012 Temat dotyczy damskich butów? Nigdy nad tym się nie zastanawiałem. Myślałem, że kobietom można wszystko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest art Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 No właśnie wydaję mi się, że istnieją pewne zasady savoir vivre dotyczące kolorystyki obuwia noszonego do sukni wieczorowej. Czy np. kolor różowy na eleganckim przyjęciu byłoby dobrze postrzegany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-sportowe.pl Posted September 24, 2012 Report Share Posted September 24, 2012 (edited) Ja dobrze postrzegałbym i bez sukni A poważniej rzecz ujmując ... sam jestem ciekaw, a nie mam pojęcia, bo na te eleganckie przyjęcia nikt mnie nie zaprasza - chyba jestem nieelegancki Edited September 24, 2012 by e-sportowe.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogusia27 Posted September 27, 2012 Report Share Posted September 27, 2012 Moim zdaniem nie ma nic takiego jak kolor na daną okazję. Każda kobieta inaczej wygląda w różnych kolorach butów, dlatego ciężko stwierdzić jaki kolor jest elegancki, a jaki nie. Przecież każdy ma swój gust i indywidualnie podchodzi do oceny drugiego człowieka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek Posted September 27, 2012 Report Share Posted September 27, 2012 (edited) Edward Pietkiewicz, Protokół Dyplomatyczny, wyd. MSZ - polecam. Wybaczcie nie chce mi się teraz szukać. No dobra: "Dobrze ubrana kobieta (...) 4) nosi stroje harmonizujące ze sobą kolorem oraz charakteryzujące się zgodnością kroju, gatunku tkaniny i dodatków; 5) unika koncentrowania na sobie uwagi innych z powodu epatowania ekstrawaganckimi nowościami mody bądź, przeciwnie, całkowitego jej ignorowania; unika też nasyconych, jaskrawych kolorów (...) Strój weekendowy (...) odpowiednie są pantofle skórzane – solidniejsze, na grubszym obcasie (...) Sukienka przedpołudniowa (...)Obuwie powinno być półsportowe, wygodne, dostosowane do sukienki i innych dodatków. (...) Sukienka wizytowa (...) obuwie dopasowane kolorem i fasonem do całości stroju (...) Kostium (...) Kostiumy o charakterze codziennym (...) czółenka na 3-4 centymetrowym obcasie. (...) Suknia długa balowa (...) obuwie na wysokich obcasach, delikatne, wykonane z rypsu, atłasu lub czarnego lakieru. Obuwie bywa w kolorze złotym i srebrnym. (...) Kolor czarny jako neutralny można łączyć ze wszystkimi barwami. Dlatego też obuwie czarne ma bardzo szerokie zastosowanie. Można je nosić z ubraniem szarym, błękitnym, granatowym, brązowym i innymi. Popełnimy jednak duży błąd , wkładając brązowe pantofle do ubrania wizytowego. (...)" Edited September 27, 2012 by grzesiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogusia27 Posted October 1, 2012 Report Share Posted October 1, 2012 @up aż tak zaawansowana to nie jestem Ja ubieram się tak jak uważam, nie dopasowuje butów do bluzki czy sukienki. Po prostu czasami mówię sobie - ubieram to i to, i tak też się staje. Czasami wyglądam jak idiotka, ale cieszę się, że mam swój durny styl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 1sport Posted December 9, 2012 Report Share Posted December 9, 2012 Rady ambasadora Pietkiewicza są jak najbardziej trafne. Odnoszą się jednak bardziej do tzw. wyższych sfer (rządowych, dyplomatycznych, itp.). W życiu codziennym klasy średniej nie przestrzega się ich aż tak ściśle. Owszem, na wielkie wyjście buty powinny być o ton ciemniejsze od ubrania lub czarne, w tym samym kolorze co buty dobieramy torebkę, rękawiczki, apaszkę, ewentualnie kapelusz. W tym wypadku istotny jest też materiał obuwia. Zdecydowanie bardziej eleganckie są buty skórzane, niż zamszowe. "Zwykła" elegancja jest bardziej liberalna. Sporo zależy od wieku kobiety - nastolatka może bez przeszkód założyć "wściekle" żółte sandałki do sukienki w kolorze ecru lub białej (ale nie na nogi w rajstopach), natomiast niewiasta około trzydziestki wyglądałaby w nich groteskowo. Ważna jest też postura kobiety, kształt nóg, a i długość sukienki. Zawsze w razie wątpliwości lepiej zdecydować się na kolor spokojniejszy i bardziej uniwersalny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest 3BUTY Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 Kolor eleganckich butów? Zdecydowanie czerń, czerń z połyskiem, ciemny brąz, może czerń połączona z grafitem. Na eleganckie wyjścia należałoby wybierać kolory bardziej stonowane, zgaszone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helpless Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Moim zdaniem dużo zalezy od koloru sukienki. Do uniwersalnych butów zaliczam te w kolorze czarnym i cielistym. Każda kobieta powinna mieć takie szpilki w swojej garederobie. Czerń zawsze jest elegancka, a beż nadaje sylwetce lekkości i jeszcze bardziej wydłuża nogi. Ja częściej zakładam właśnie cieliste szpilki i łacze je z kopertówką w tym samym odcieniu. Świetnie komponują się zwłaszcza z czerwienią, czernią, granatem lub butelkową zielenią - kolorami które uwoelbiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grucha Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Zgadzam się z tym, że kolor czarny jest kojarzony z elegancją. Moja żona nosi buty w praktycznie takich kolorach, jeśli chce wyglądać elegancko. Ostatnio zakupiła sobie czarne botki ecco, w których wyglada niezwykle szykownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts